De ce apar vergeturile. Cum se pot trata și care sunt cele mai frecvente zone în care apar. Ce boli indică striațiile de pe corp

Monika Baciu |
Data publicării:
vergeturile - FOTO: Freepik@mari_draiser
vergeturile - FOTO: Freepik@mari_draiser

Vergeturile sunt dungi crestate care apar pe abdomen, sâni, șolduri, fese sau alte locuri de pe corp. Ce boli indică vergeturile.

Vergeturile sunt frecvente la femeile însărcinate, mai ales în ultimul trimestru. Vergeturile nu sunt dureroase sau dăunătoare, dar unora nu le place felul în care acestea le fac pielea să arate. Vergeturile nu necesită tratament. Adesea se estompează în timp, cu sau fără tratament. Este posibil ca acestea să nu dispară niciodată complet.

Vergeturi pe braț

Unele persoane sunt predispuse să dezvolte vergeturi pe partea superioară a brațelor, pe abdomen, pe fese și pe coapse. Noile vergeturi sunt de culoare roz aprins, roșu, albastru, negru sau violet. Vergeturile mai vechi se estompează.

Vergeturile, simptome

Vergeturile nu arată toate la fel. Ele variază în funcție de cât timp le aveți, ce le-a cauzat, unde se află pe corp și de tipul de piele pe care îl aveți. Variațiile comune includ:

- dungi sau linii crestate pe abdomen, sâni, șolduri, fese sau alte locuri de pe corp

- dungi roz, roșii, decolorate, negre, albastre sau purpurii

- dungile strălucitoare care se estompează într-o culoare mai deschisă

- dungile care acoperă zone mari ale corpului, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului

Vergeturi extinse

Vergeturile pot acoperi zone mari ale corpului, dar acest lucru se întâmplă rar. Acest lucru poate fi rezultatul utilizării medicamentelor cu corticosteroizi sau a unei boli precum sindromul Cushing.

Când trebuie să consultați un medic

Mergeți la medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de aspectul pielii dumneavoastră sau dacă vergeturile acoperă zone mari ale corpului. Furnizorul de servicii medicale vă poate ajuta să determinați cauza vergeturilor și să discutați opțiunile de tratament.

Vergeturile, cauze

Cauza vergeturilor este întinderea pielii. Severitatea lor este afectată de mai mulți factori, inclusiv de genetica dumneavoastră și de gradul de stres asupra pielii. Nivelul hormonului cortizol ar putea juca, de asemenea, un rol. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale. Acesta slăbește fibrele elastice din piele.

Vezi și: În ce stadiu al bolii Alzheimer pacienții nu își mai recunosc familia. Cum să procedezi în această situație

Vergeturile, factori de risc

Oricine poate dezvolta vergeturi, dar unii factori cresc probabilitatea de a le avea, printre care:

- Faptul că sunteți femeie

- Având un istoric personal sau familial de vergeturi

- Să fii însărcinată, mai ales dacă ești tânără

- Creșterea rapidă în adolescență

- Creșterea sau pierderea rapidă în greutate

- Utilizarea de corticosteroizi

- Faptul că ați suferit o operație de mărire a sânilor

- Făcând exerciții fizice și folosind steroizi anabolizanți

- A avea o tulburare genetică, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Marfan

Vezi și: Ce este regimul Foodstagram și cum poți să slăbești uitându-te la poze cu mâncare. Bilic: Provoacă efect de lehamite

Vergeturile, diagnostic

De obicei, vergeturile nu trebuie să fie diagnosticate. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate examina pielea și vă poate analiza istoricul medical. Dacă furnizorul de asistență medicală suspectează o creștere a nivelului hormonului cortizol, s-ar putea să vi se ofere mai multe teste.

Vergeturile, tratament

Vergeturile nu necesită tratament. Ele sunt inofensive și deseori se estompează în timp. Tratamentul le poate face să se estompeze, dar este posibil ca ele să nu dispară niciodată complet. Următoarele tratamente se numără printre cele disponibile pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului și texturii vergeturilor. Nici unul nu s-a dovedit a fi mai consistent decât celelalte.

Crema retinoidă. Derivate din vitamina A, retinoidele - cum ar fi tretinoina  pe care le aplicați pe piele pot îmbunătăți aspectul vergeturilor mai puțin vechi de câteva luni. Tretinoina, atunci când funcționează, ajută la reconstruirea unei proteine din piele numită colagen, făcând ca vergeturile să arate mai mult ca pielea dumneavoastră normală. Tretinoina vă poate irita pielea.

Vezi și: Cele mai frecvente 8 boli la persoanele de peste 40 de ani

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre alte opțiuni de tratament, deoarece posibilele efecte secundare ale cremei retinoide pot afecta copilul.

Terapii cu lumină și laser. Sunt disponibile o varietate de terapii cu lumină și laser care ar putea stimula creșterea colagenului sau promova elasticitatea. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate ajuta să stabiliți ce tehnică este potrivită pentru dumneavoastră.

Microneedling. Acest tratament implică un dispozitiv portabil cu ace mici care stimulează creșterea colagenului. Această tehnică prezintă un risc mai mic de modificare a culorii pielii decât terapia cu laser, astfel încât este prima abordare preferată pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Colaborați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru a alege tratamentul sau combinația de tratamente potrivită pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel