Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului

Monika Baciu |
Data publicării:
ce boala poti avea daca esti mereu in intarziere  - FOTO: Freepik@studioworkstock
ce boala poti avea daca esti mereu in intarziere - FOTO: Freepik@studioworkstock

Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Cum explică psihologii acest fenomen.

Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. ”Orbirea timpului” este fenomenul care afectează generația Z. De ani de zile, angajații se străduiesc să găsească scuze pentru a explica de ce au întârziat la serviciu. 

Dar acum ar putea exista un motiv legitim pe care îl puteți folosi pentru a scăpa de șeful dumneavoastră dacă ați dormit până târziu - ”orbirea timpului”.

Într-o înregistrare video TikTok, devenită virală, o tânără utilizatoare a afirmat cu emoție că s-a țipat la ea pentru că a întrebat un potențial angajator dacă face ”acomodări pentru persoanele care se luptă cu orbul timpului”.

Vezi și: În ce stadiu al bolii Alzheimer pacienții nu își mai recunosc familia. Cum să procedezi în această situație

Ce este orbirea timpului

Psihologii susțin că orbirea timpului este deosebit de frecventă în rândul persoanelor cu ADHD. Smriti Joshi, psiholog principal la AI mental health chatbot Wysa, a declarat că persoanele care întârzie mereu ar putea avea AHDH.

”Mulți dintre factorii asociați cu ADHD, cum ar fi dificultățile în memoria de lucru și reglarea atenției, pot contribui la o percepție distorsionată a timpului”, a explicat Smriti Joshi, potrivit Daily Mail.

Dar alți experți spun că nu este nevoie să suferi de ADHD pentru a experimenta orbirea în timp.

NHS nu recunoaște termenul în sine, dar recunoaște că persoanele care suferă de ADHD pot avea ”probleme de organizare și de gestionare a timpului”. 

Sue Smith, psihoterapeut și purtător de cuvânt al Consiliului britanic pentru psihoterapie (UKCP), susține că traumele din copilărie pot duce, de asemenea, la orbirea timpului și la sentimente de disociere în copilărie sau mai târziu în viață.

Orbirea timpului este folosită pentru a se referi la incapacitatea de a recunoaște când a trecut timpul sau de a estima cât timp poate dura o sarcină, potrivit lui Robert Common, psiholog și expert în sănătate mintală stabilit în Cambodgia. 

Ca urmare, persoanele care suferă de această problemă se pot trezi frecvent alergând după autobuz, nereușind să respecte termenele limită sau crezând în mod greșit că o sarcină va dura zece minute, a spus el.

Fenomenul nu este definit ca o afecțiune medicală, dar unii medici îl folosesc ca un mod de a vorbi despre conceptul de pierdere a noțiunii timpului.

Vezi și: Ce este regimul Foodstagram și cum poți să slăbești uitându-te la poze cu mâncare. Bilic: Provoacă efect de lehamite

Orbirea timpului, simptome

Potrivit lui Common, simptomele comune ale orbirii timpului includ: 

- Pierderea regulată a noțiunii timpului

- Incapacitatea de a respecta întâlnirile sau de a respecta programul

- Nerespectarea repetată a termenelor limită

- Visarea cu ochii deschiși

- Sentimentul de a fi absorbit de o sarcină sau ca și cum nimic altceva nu ar mai conta

- A fi incapabil să te ocupi de altceva decât de sarcina pe care o faci

- Promisiuni exagerate față de ceea ce puteți livra în mod rezonabil

- Sentimentul de a fi blocat în prezent

- Amânarea lucrurilor

”Simptomele pot varia de la o absorbție totală într-o activitate, până la opusul polar, de distragere totală a atenției, de exemplu, începerea a cinci locuri de muncă în același timp și copleșirea haosului”, a adăugat dr. Smith.

Vezi și: Cele mai frecvente 8 boli la persoanele de peste 40 de ani

Orbirea timpului, confundată cu lenea

Dr. Common a avertizat că orbirea timpului ar putea fi confundată cu lenea sau prostia. 

”Angajatorii ar putea crede că nu vă investiți în muncă sau că nu o luați în serios”, a subliniat. dr. Common.

Relațiile ar putea avea de asemenea de suferit dacă vă străduiți să țineți pasul cu prioritățile prietenilor și ale familiei, deoarece acest lucru poate fi confundat cu egoismul sau egocentrismul, a avertizat el.

Dr. Common a adăugat că copiii care suferă de orbire temporală pot fi confundați cu cei care au dificultăți intelectuale sau de învățare. Cu toate acestea, există un sfat pentru oricine se confruntă cu simptome similare.

Dr. Joshi a sugerat să vă faceți o hartă a vieții de zi cu zi și să folosiți mijloace vizuale, cum ar fi cronometre și alarme, pentru a vă reaminti de sarcinile viitoare.

Prietenii din familie care sunt conștienți de afecțiunea dumneavoastră vă pot ajuta să țineți evidența timpului și chiar să vă ghiciți înainte de o întâlnire importantă, cum ar fi o programare la spital sau un interviu de angajare, au spus psihologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel