Encefalita arbovirală: cauze, simptome și prevenție. La ce să ai grijă când pleci în vacanță

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Encefalita arbovirală - Foto: Freepik
Encefalita arbovirală - Foto: Freepik

Pleci într-o vacanță exotică? Ai grijă la encefalita arbovirală. Ce este encefalita arbovirală: simptome și tratament.

Encefalita este o inflamație a creierului care poate fi cauzată de un virus transmis prin artropode (arbovirus). Artropodele includ țânțarii și căpușele. În anumite țări exotice și nu numai, arbovirusurile sunt transmise oamenilor prin înțepăturile țânțarilor infectați.

Encefalita cauzată de virusul St. Louis sau virusul West Nile sunt bolile arbovirale care apar la persoanele infestate. West Nile este cea mai frecvent raportată boală, conform unui raport al Guvernului din Illinois. 

Infecțiile arbovirale apar de obicei din iunie până în octombrie, când țânțarii sunt activi. Doar câteva tipuri de țânțari poartă și transmit aceste arbovirusuri și, de obicei, doar o mică parte dintre acești țânțari poartă efectiv virusul. Un alt virus, encefalita ecvină de est a fost găsit la păsări și cai, dar în rare ocazii.

Infecția cu un arbovirus are loc numai prin mușcătura unui artropod infectat, cum ar fi un țânțar. Aceste boli nu se transmit de la o persoană la alta.

Care sunt simptomele encefalitei?

Majoritatea persoanelor muscate de un țânțar infectat nu vor prezenta simptome ale bolii sau vor avea simptome foarte ușoare, inclusiv febră și dureri de cap.

 Aproximativ 1% până la 2% vor dezvolta simptome recunoscute.

Infecția severă poate produce un debut rapid de cefalee severă, febră mare, dureri musculare, rigiditate în ceafă, probleme de coordonare musculară, dezorientare, convulsii și comă. 

Simptomele apar de obicei la cinci până la 15 zile după mușcătura unui țânțar infectat.

Cine este cel mai susceptibil la encefalita arbovirală?

Deși oricine poate fi infectat cu un arbovirus, dar de obicei infecțiile apar la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Majoritatea pacienților se recuperează complet, deși infecția severă poate duce, rar, la leziuni neurologice sau la moarte.

O infecție cu arbovirus este de obicei diagnosticată printr-un test de sânge sau prin testarea lichidului cefalorahidian. Un medic va încerca să amelioreze simptomele bolii, dar nu există un tratament sau un tratament specific pentru aceste boli.

Cum poate fi prevenită encefalita arbovirală?

Deoarece țânțarii care transmit arbovirusurile se reproduc în bazine mici de apă, îndepărtarea potențialelor locuri de reproducere este cea mai eficientă formă de prevenire a bolilor. 

Unele metode de combatere a țânțarilor nu sunt foarte eficiente. Apărătoarele de insecte și buzzerele anti-țânțari (sau dispozitivele de sunet) nu sunt eficiente în controlul țânțarilor care mușcă. Diferite păsări și lilieci vor mânca țânțari, dar există puține dovezi științifice că acest lucru reduce țânțarii în jurul caselor.

Dacă participați la activități în aer liber aveți grijă la țânțari, purtați îmbrăcăminte de protecție (pantofi, șosete, cămașă și pantaloni lungi). Pentru o protecție suplimentară împotriva țânțarilor, utilizați un repelent pentru insect. De asemenea, CDC recomandă utilizarea produselor care conțin permetrină pe îmbrăcăminte, pantofi, plase de pat și echipamente de camping. Eficacitatea și durata protecției pot varia în funcție de produse și tipuri de țânțari. 

Pentru a te feri de virusul West Nile și de virusul Saint Louis în timpul vacanței, iată câteva măsuri preventive pe care le poți:

- Evită înțepăturile de țânțari: Folosește repelente împotriva țânțarilor. Aplică repelentul pe piele și pe haine, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

- Poartă haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales în timpul serii și nopții.

- Protejează-ți locuința: Utilizează plase de protecție la ferestre și uși pentru a împiedica intrarea țânțarilor în cameră.

- Închide ferestrele la apusul soarelui, momentul când țânțarii sunt mai activi.

- Evită zonele cu apă stagnantă: Țânțarii se dezvoltă în apă stagnantă, așa că evită să te apropii de bălți sau zone cu apă stătută.

- Fii atent în zonele cu epidemie: Verifică dacă zona în care călătorești este afectată de epidemii de West Nile sau Saint Louis. Dacă este cazul, ia măsuri suplimentare de protecție.

- Protejează copiii și persoanele vulnerabile: Asigură-te că copiii și persoanele în vârstă sau cu un sistem imunitar slăbit sunt, de asemenea, protejate împotriva înțepăturilor de țânțari.

- Consultă un medic: Dacă prezinți simptome precum febră, dureri de cap sau alte simptome neobișnuite după călătorie, consultă un medic cât mai curând posibil.

Este important să respecți aceste măsuri preventive pentru a te proteja de virusurile transmise de țânțari și pentru a te bucura de o vacanță în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel