ALZHEIMER, STUDIU: Dieta mediteraneană ar putea proteja împotriva demenței și a pierderii memoriei
Boala Alzheimer este provocată de depunerile de proteine din creier și de pierderea rapidă a materiei cerebrale. Dar o dietă mediteraneană bogată în pește, legume și ulei de măsline ar putea proteja creierul...
În boala Alzheimer, neuronii din creier mor. În mare parte, responsabile de moartea neuronilor sunt anumite depozite de proteine din creierul indivizilor afectați: așa-numitele proteine beta-amiloide, care formează aglomerări (plăci) între neuroni - și proteine tau, care se lipesc împreună de interiorul neuronilor. Ce provoacă formarea acestor depozite nu este clar încă. În plus, la persoanele afectate se poate observa o atrofie rapid progresivă, adică o micșorare a volumului creierului. Consecințele sunt simptomele Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei, dezorientarea, agitația și comportamentul provocator.
Oamenii de știință de la DZNE (Centrul German pentru Boli Neurodegenerative) conduși de prof. Michael Wagner și psiholog senior la clinica de memorie a Spitalului Universitar din Bonn, au descoperit acum într-un studiu (link direct studiu) Publicat în jurnalul Neurology că un tipar dietetic regulat de tip mediteranean, cu un aport relativ mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale, pește și acizi grași mononesaturați, cum ar fi din uleiul de măsline, poate proteja împotriva depunerilor de proteine din creier și a atrofierii acestuia. Această dietă are un aport scăzut de produse lactate, carne roșie și acizi grași saturați.
Un total de 512 subiecți cu o vârstă medie de aproximativ șaptezeci de ani au luat parte la studiu. 169 dintre ei erau sănătoși din punct de vedere cognitiv, în timp ce 343 au fost identificați ca având un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer - din cauza afectării subiective a memoriei, a afectării cognitive ușoare care este precursorul demenței sau a relației de gradul I cu pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer.
„Oamenii în a doua jumătate a vieții au obiceiuri alimentare constante. Am analizat dacă participanții la studiu mănâncă în mod regulat o dietă mediteraneană - și dacă acest lucru ar putea avea un impact asupra sănătății creierului”, a explicat prof. Michael Wagner.
Participanții au completat mai întâi un chestionar în care au indicat ce porții din 148 de alimente diferite au consumat în ultimele luni. Cei care au consumat frecvent alimente sănătoase tipice dietei mediteraneene, cum ar fi pește, legume și fructe și au consumat doar ocazional alimente precum carnea roșie, au obținut un scor mai bun.
Teste extinse
Oamenii de știință au investigat apoi atrofia creierului: au efectuat RMN-uri cerebrale pentru a determina volumul creierului subiecților studiului. În plus, toți subiecții au trecut prin diferite teste neuropsihologice în care au fost examinate abilitățile cognitive, cum ar fi funcțiile de memorie. Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, nivelurile biomarkerilor (valorile măsurate) pentru proteinele beta amiloid și tau în lichidul cefalorahidian (LCR) pentru 226 de subiecți.
Cercetătorii conduși de Michael Wagner au descoperit că cei care au o dietă nesănătoasă au mai multe niveluri patologice ale acestor biomarkeri în lichidul cefalorahidian decât cei care au în mod regulat o dietă asemănătoare celei mediteraneene. În testele de memorie, participanții care nu au aderat la dieta mediteraneană s-au comportat, de asemenea, mai prost decât cei care au consumat în mod regulat pește și legume.
„A existat, de asemenea, o corelație pozitivă semnificativă între o aderență mai strânsă la o dietă asemănătoare celei mediteraneene și un volum mai mare de hipocamp. Hipocampul este o zonă a creierului care este considerată centrul de control al memoriei. Se micșorează devreme și sever în boala Alzheimer”, a explicat dr Tommaso Ballarini, autor principal al studiului.
Continuarea studiului nutrițional
„Este posibil ca dieta mediteraneană să protejeze creierul de depozitele de proteine și de atrofie, care pot provoca pierderi de memorie și demență. Studiul nostru sugerează acest lucru”, a spus Ballarini.
„Dar mecanismul biologic care stă la baza acestui lucru va trebui clarificat în studiile viitoare”. Ca un pas următor, Ballarini și Wagner intenționează acum să reexamineze aceiași participanți la studiu în patru până la cinci ani pentru a explora modul în care nutriția lor - asemănătoare celei mediteraneene sau, după caz, nesănătoase - afectează îmbătrânirea în timp a creierului.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Apneea de somn devastează creierul
Îndulcitorul "inofensiv" care crește riscul de accident vascular cerebral
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani
Infecția cu virusul herpes simplex 1, legată de apariția bolii Alzheimer
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Virusul aparent inofensiv care ar putea declanșa boala Parkinson
Terapie prin tango pentru Parkinson. Pași simpli care aduc echilibru și bucurie
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Medicamentul frecvent utilizat care distruge creierul
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Alimentele care îți distrug creierul în 4 ore după consum
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%
A fost descoperită o nouă boală neurologică extrem de rară. Sunt doar 13 cazuri în lume
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
