Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Ca multe alte plante folosite în bucătărie, busuiocul are numeroase beneficii pentru sănătate. Dar cercetătorii au descoperit acum că un compus natural care dă aroma și mirosul puternic busuiocului poate...
Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (USF Health) au descoperit un mecanism de detectare asociat cu microbiomul intestinal care explică modul în care fencholul, un compus natural care se găsește în busuioc, reduce neurotoxicitatea din creierul pacienților cu Alzheimer.
Dovezile emergente indică faptul că acizii grași cu lanț scurt (SCFA) - metaboliți produși de bacteriile intestinale benefice și sursa primară de nutriție pentru celulele din colon - contribuie la sănătatea creierului. Abundența SCFA este adesea redusă la pacienții vârstnici cu insuficiență cognitivă ușoară și boală Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență. Cu toate acestea, modul în care acest declin al SCFA contribuie la progresia bolii Alzheimer era în mare parte necunoscut.
SCFA derivate din intestin care călătoresc prin sânge către creier se pot lega și activa receptorul liber al acidului gras 2 (FFAR2), o moleculă de semnalizare celulară exprimată pe neuroni.
„Studiul nostru este primul care a descoperit că stimularea mecanismului de detectare a FFAR2 de către acești metaboliți microbieni (SCFA) poate fi benefică în protejarea celulelor creierului împotriva acumulării toxice a proteinei beta-amiloid (Aβ) asociată cu boala Alzheimer”, a declarat cercetătorul principal dr Hariom Yadav, profesor de neurochirurgie și reparații cerebrale la USF Health Morsani College of Medicine, unde conduce Centrul de Cercetare a Microbiomului al USF.
Una dintre cele două patologii distinctive ale bolii Alzheimer sunt depozitele întărite de beta-amiloid care se aglomerează între celulele nervoase pentru a forma plăci proteice amiloide în creier. Cealaltă este reprezentată de încurcăturile neurofibrilare de proteine Tau în interiorul celulelor creierului. Aceste patologii contribuie la pierderea și moartea neuronilor care, în cele din urmă, provoacă apariția Alzheimerului, o boală neurodegenerativă caracterizată prin pierderea memoriei, a abilităților de gândire și a altor abilități cognitive.
Dr. Yadav și colaboratorii săi au cercetat mecanismele moleculare pentru a explica modul în care interacțiunile dintre microbiomul intestinal și creier ar putea influența sănătatea creierului și declinul cognitiv legat de vârstă. În acest studiu, publicat pe 5 octombrie în Frontiers in Aging Neuroscience (link direct studiu), a spus dr. Yadav, echipa de cercetare și-a propus să descopere funcția „necunoscută anterior” a FFAR2 în creier.
Echipa doctorului Yadav a redus aria de cercetare din cei 15 compuși candidați analizați la doar unul – Fencholul - un compus derivat din plante care conferă busuiocului mirosul său aromatic, și care s-a legat cel mai bine de situl activ al FFAR pentru a-i stimula semnalizarea.
„Fencholul afectează de fapt cele două mecanisme conexe ale senescenței și proteolizei”, a spus dr. Yadav despre descoperirea intrigantă a studiului preclinic. „Reduce formarea celulelor neuronale zombi pe jumătate moarte și, de asemenea, crește degradarea (nefuncțională) a beta-amiloidului, astfel încât proteina amiloidă este eliminată din creier mult mai repede”, a spus cercetătorul.
Înainte, însă, de a începe să folosiți mult busuioc în sosul de spaghetti sau orice altceva pentru a evita demențe, trebuie să știți că echipa de cercetători continuă studiul pentru a vede acare este ce amai bună și mai eficientă formă de administrare a acestui compus: extras din busuioc sub formă de pastilă sau busuiocul în sine. „De asemenea, vrem să știm dacă o doză puternica de busuioc sau fenchol ar fi o modalitate mai rapidă de a obține compusul protector în creier”, a mai arătat dr. Yadav.
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Evenimentul care îți degradează vasele de sânge din creier. Crește semnificativ riscul de demență. Perturbă fluxul sanguin din creier.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.