Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Usturoiul poate ajuta la contracararea schimbărilor legate de vârstă în bacteriile intestinale asociate cu probleme de memorie, conform unui nou studiu realizat cu șoareci, care a fost prezentat la î...
Cercetătorii care au realizat studiul spun că usturoiul conține sulfura de alil, un compus recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. „Descoperirile noastre sugerează că includerea în dietă a usturoiului care conține sulfura de alil ar putea ajuta la menținerea microorganismelor sănătoase intestinale și la îmbunătățirea sănătații cognitive la vârstnici", a declarat Jyotirmaya Behera, doctor în știinșe, care a conduc echipa de cercetători împreună cu doctorul în științe Neetu Tyagi, amândoi de la Universitatea din Louisville. Behera a prezentat studiul la întâlnirea anuală de Biologie Experimentală desfășurată până astăzi în Orlando, Florida, SUA.
Intestinul conține trilioane de microorganisme denumite în mod colectiv microbiota intestinală. Deși multe studii au demonstrat importanța acestor microorganisme în menținerea sănătății umane, se știe mai puțin despre efectele asupra sănătății legate de schimbările microbiologice ale intestinului, care apar odată cu vârsta.
„Diversitatea microbiotei intestinului este diminuată la persoanele în vârstă, o etapă de viață în care apar bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, și memoria și abilitățile cognitive intră în declin", a spus Tyagi.
„Vrem să înțelegem mai bine cum schimbările în microbiota intestinului se leagă de declinul cognitiv asociat îmbătrânirii".
Pentru acest studiu, cercetătorii au administrat oral sulfură de alil unor șoareci în vârstă de 24 de luni, vârstă care se corelează cu cea a oamenilor între 56 și 69 de ani. Ei au comparat acești șoareci cu unii cu vârste cuprinse între 4 și 24 de luni care nu au primit suplimentul alimentar de sulfură de alil.
Cercetătorii au observat că șoarecii mai în vârstă care au primit compusul din usturoi au arătat mai bine pe termen lung, dar și pe termen scurt, la capitolul memorie, având bacterii mai sănătoase în intestin decât soareci mai în vârstă care nu au primit acest tratament. Memoria spațială a fost de asemenea afectată la șoarecii de 24 de luni care nu au primit sulfură de alil.
Experimente suplimentare au arătat că expresia genetică redusă a factorului natriuretic derivat neuronal (NDNF) din creier a fost probabil responsabilă de declinul cognitiv. Această genă a fost recent descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Louisville și este necesară pentru consolidarea memoriei pe termen lung și pe termen scurt.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii care primesc compusul din usturoi aveau niveluri mai ridicate de exprimare a genei NDNF. În plus, terapia cu proteină recombinantă-NDNF din creier a restabilit abilitățile cognitive ale șoarecilor mai în vârstă care nu au conumat usturoiul. Oamenii de știință au descoperit și că administrarea pe cale orală a sulfurii de alil produce gazul de hidrogen sulfurat - o moleculă mesager care previne inflamația intestinală - în lumenul intestinului.
În general, noile descoperiri sugerează că includerea în dietă a sulfurii de alil promovează consolidarea memoriei prin restabilirea sănătății bacteriilor intestinale. Cercetătorii continuă să efectueze experimente ca să înțeleagă mai bine relația dintre microbiota intestinului și declinul cognitiv, și examineaza modul în care usturoiul ar putea fi folosit ca un tratament în îmbătrânirea populației umane,
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.