Omfalita, piatra în buric. Cauze, simtome și cum se îndepărtează

O piatră în buric, cunoscută din punct de vedere medical ca omfalită, arată și se simte ca o piatră dură și netedă. Iată de ce apare, care sunt simptomele și cum se...
Omfalita, cunoscută și sub numele de piatră ombilicală, este o afecțiune rară și este posibil ca o persoană să nu observe că are una decât dacă apare o problemă secundară, cum ar fi durerea sau infecția, ca să-i atragă atenția.
Ce este omfalita
O piatră de ombilic este formată din păr, bacterii, keratină și sebum. Keratinele sunt un grup de proteine dure care oferă rezistență și durabilitate părului, pielii și unghiilor. Sebumul este o substanță uleioasă secretată de glandele sebacee din piele și care ajută la protejarea acesteia de agresiunile exterioare. Aceste substanțe se pot colecta în buric și, în timp, și pot forma o piatră. Partea vizibilă a pietrei este adesea maro închis sau negru, datorită prezenței melaninei pigmentare a pielii și a oxidării acizilor grași. Piatra se simte tare și netedă. Omfalita apare mai frecvent la persoanele cu o mulțime de păr de corp și care au buricul foarte adânc.
Simptomele omfalitei
După cum observă un medic într-un raport de caz din 2016 (link direct), piatra la buric nu provoacă de obicei simptome. E posibil să nu îți dai s eama că ai una, cu excepția cazului în care o zgârietură, o tăietură sau o infecție îți atrag atenția asupra zonei.
Cauzele omfalitei
O piatră în ombilic se dezvoltă atunci când sebumul și keratina, precum și părul și bacteriile, se acumulează în zonă. Pietrele de buric se pot forma mai mult la o persoană care are:
- Igiena precară,
- Obezitate sau exces de greutate,
- O mulțime de păr în zonă
- Un ombilic foarte adânc
Cum se îndepărtează
Pietrele din buric pot fi extrase. De obicei, medicii pot face acest lucru prin metode noninvazive, cum ar fi dizolvarea pietrei și/sau extragerea ei, notează Medical News Today. De asemenea, pot folosi tampoane de bumbac înmuiate în soluție salină sterilă pentru a dezlipi piatra de ombilic și a o extrage cu ușurință. O altă abordare presupune înmuierea omfalitei în ulei de măsline steril, apoi îndepărtarea ei cu o manipulare blândă. Dacă o piatră a produs infecție și abces poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală. În acest caz, chirurgul face o incizie în ombilic, drenează abcesul și îndepărtează piatra. Medicii recomandă să nu încercați să o îndepărtați singuri, din cauza riscului de rănire și de infecție.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-