Suplimentul alimentar ce reduce riscul de cancere intestinale. Nutriționist: Rezultatele sunt incitante

Suplimentul alimentar se găsește în câteva legume și fructe. Cum se recomandă consumul pentru un rezultat eficient.
Cercetătorii au realizat un studiu care vine în sprijinul celor cu afecțiuni la nivel intestinal, și care potrivit primelor date ar putea reduce riscul de cancer ereditar.
Respectivul studiu s-a întins pe o perioadă de peste 20 ani, cu o participare de aproape 1000 de persoane din întreaga lume, iar rezultatul este unul mai mult decât încurajator, notează Science Alert. Astfel, prin simpla adăugare de amidon rezistent în dietă se reduce riscul unora dintre tipurile de cancer cu peste 60%.
De fapt, rezultatele au fost atât de convingătoare atunci când a fost vorba de reducerea riscului de cancere gastrointestinale superioare în mod specific, încât cercetătorii caută acum să le reproducă pentru a se asigura că nu le scapă nimic.
”Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de cancere cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, spune cercetătorul principal și nutriționistul John Mathers de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Cancerele din partea superioară a intestinului includ cancerele esofagian, gastric și pancreatic.
”Rezultatele sunt incitante, dar amploarea efectului protector în tractul gastrointestinal superior a fost neașteptată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a reproduce aceste rezultate”, adaugă unul dintre cercetători, Tim Bishop, epidemiolog genetician de la Universitatea din Leeds.
Sindromul Lynch, subiect de studiu la finalul anilor 90
Studiul dublu-orb a fost efectuat între 1999 și 2005 și a implicat un grup de 918 persoane cu o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Lynch. Sindromul Lynch este una dintre cele mai frecvente predispoziții genetice la cancer pe care le cunoaștem, estimându-se că aproximativ una din 300 de persoane este purtătoare a unei gene asociate.
Cei care au moștenit genele sindromului Lynch au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer colorectal, precum și cancer gastric, endometrial, ovarian, pancreatic, de prostată, de tract urinar, de rinichi, de canal biliar, de intestin subțire și de creier.
Pentru a afla cum ar putea reduce acest risc, participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri, 463 dintre ei primind, fără să știe, o doză zilnică de 30 de grame de amidon rezistent sub formă de pulbere timp de doi ani - aproximativ echivalentul consumului zilnic al unei banane nu tocmai coapte.
Alte 455 de persoane cu sindrom Lynch au luat zilnic un placebo care semăna cu amidonul sub formă de pudră, dar nu conținea ingrediente active.
Cele două grupuri au fost apoi urmărite 10 ani mai târziu. Rezultatele acestei urmăriri sunt cele pe care cercetătorii le-au publicat în Cancer Prevention Research.
În perioada de urmărire, au existat doar 5 cazuri noi de cancere gastro-intestinale superioare în rândul celor 463 de persoane care au luat amidonul rezistent.
Aceasta în comparație cu 21 de cazuri de cancer gastro-intestinal superior în rândul celor 455 de persoane din grupul placebo - o reducere destul de remarcabilă.
”Acest lucru este important, deoarece cancerele din tractul gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate din timp.
Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și pentru a reduce acele tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer.
Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”, mai spune Mathers.
Unde se găsește amidonul rezistent
Amidonul rezistent este un tip de fibre cu efect probiotic care nu este digerat și fermentează în intestin. Acesta poate fi cumpărat sub formă de supliment asemănător fibrelor, dar se regăsește în mod natural într-o serie de alimente: cartofi, leguminoase, orez, ovăz sau banane verzi.
Când consumați aceste produse bogate în amidon, lanțurile de amidon sunt defalcate, transformându-le într-o sursă de glucoză care este ușor de absorbit de organism în procesul de generare de energie.
Ce trebuie reținut, potrivit Bezzia, este că aceste alimente ținute la o temperatură scăzută transformă această glucoză într-un amidon rezistent, adică acea fibră probiotică despre care spun cercetătorii că are efecte benefice pentru sănătate.
De altfel, în cazul în care nu urmați o dietă săracă în carbohidrați, este recomandat să consumăm aceste alimente sub formă de amidon rezistent, ori de câte ori avem ocazia. Iar pentru sezonul vară, o salată de cartofi sau un piure de linte ori fasole, sunt mai mult decât bine-venite, mai ales că ajută și imunitatea.
Salata orientală, în TOP 10 alimente care cresc IMUNITATEA alături de iaurt, ceai și cacao: E produsul vedetă
Deși restricțiile anti-COVID-19 au fost ridicate în România și am renunțat la măști, COVID-19 nu a dispărut. Nici el, nici alte virusuri și infecții din jurul nostru, motiv pentru care avem nevoie de o imunitate puternică întotdeauna, o imunitate pe care o putem lua chiar din alimentație.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne-a spus care este topul celor 10 alimente care ne întăresc sistemul imunitar.
Surprinzător sau nu, printre ele se află și salata orientală.
”Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism.
Există în grăsimea de pește și în semințe. De aici, recomandarea să mâncăm pește măcar de 2 ori/săptămână. Vitaminele antioxidante A, C și E se opun ruginirii organismului, și implicit îmbolnăvirii. Ca să faceți plinul de antioxidanți, consumați legume și fructe de toate culorile, nuci și semințe.
1. Conserva de sardine în sos tomat este un concentrat de omega 3, calciu și fier. Toate se absorb eficient datorită acidității din roșii.
2. Iaurtul și produsele lactate acide conțin lactobacili și bifidobacterii, vitamina A și D. Au și toate mineralele.
3. Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât citricele. Atenție! Nu e de decor, ci se mănâncă la... castron.
4. Ardeiul gras, indiferent de culoare, dar și morcovii, conțin beta caroten. Este un precursor de vitamina A.
5. Ceapa și usturoiul sunt bogate în compuși cu sulf. Aceștia au rol antibacterian și antiviral.
6. Oul este cea mai banală sursă de proteine omega 3, vitamina A și D, plus minerale din belșug.
7. Cartofii, orezul și pastele făinoase, consumate reci au efect pre-biotic. Adică hrănesc bacteriile bune din intestin.
8. Bobul de cacao și cel de cafea conțin sute de substanțe antioxidante, cu efect tonic și de stimulare a organismului.
9. Nucile, sunt bogate în omega 3 și vitamina E.
10. Ceaiul verde conține o substanță capabilă să crească de 5 ori imunitatea organismului prin activarea limfocitelor, globulelor albe din sânge. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Cancerul care ucide fără simptome. Semnele subtile pe care le ignori
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Cauza care provoacă leucemie. Simptomul ascuns al bolii. De ce este tot mai frecventă la tineri?
De ce apare leucemia la tot mai mulți tineri? Care sunt cauzele și simptomele. Semnele care transmit un semnal de alarmă.
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic. Care sunt cele mai expuse categorii.
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală. Te omoară în câteva săptămâni