EXCLUSIV Mâncatul pe fond de stres este o dependență. Radu Leca: Omul stresat va avea o poftă de un tort întreg, nu de o felie. E ca la fumat

Mâncatul pe fond de stres pare a fi una dintre problemele secolului 21. Cu foarte multe opțiuni alimentare, în special de fast food, din toată lumea, mâncatul compulsiv a devenit o preocupare la nivel...
În viața agitată și plină de provocări pe care o trăim, stresul poate deveni, uneori, un factor major, care afectează alegerile noastre alimentare. În astfel de momente, mulți dintre noi simțim nevoia să ne refugiem în mâncare, alegând, poate, alimente nesănătoase și consumându-le în cantități excesive.
Cum putem, însă, să depășim aceste obiceiuri alimentare nesănătoase și să adoptăm o poziție diferită în perioadele de stres intens? Pentru a răspunde la această întrebare, am discutat cu psihologul Radu Leca.
”E ca la fumat. Fumatul și mâncatul compulsiv se înrudesc”
Radu Leca subliniază importanța conștientizării legăturii dintre stres și obiceiurile alimentare nesănătoase. El evidențiază că stresul poate declanșa dorința de a mânca în exces sau de a alege alimente bogate în calorii și zahăr, ca o formă de consolare sau recompensă emoțională. Totodată, el subliniază că stresul poate afecta nivelurile de dopamine și serotonină din creier, doi neurotransmițători-cheie, care influențează starea noastră de bine și comportamentul alimentar.
”Stresul este cel care generează scăderea dopaminei și a serotoninei. În prezența mâncării, dopamina și serotonina cresc. În prezența acestei scăderi, subiectul, stresat, simte nevoia de cantități mari de mâncare și sau cantități mari calorice, respectiv, el va genera o poftă către un tort întreg, nu către o felie, către o shaorma de 1,5 kg, nu către o shaorma mică de 300g. Și atunci, nivelul, de moment, al hormonilor din creier, crește.
E ca la fumat. Fumatul și mâncatul compulsiv se înrudesc, la fel și alcoolul și drogurile. Și atunci, noi avem de-a face, în faza existenței stresului, cu cea mai modestă variantă a noastră din toate timpurile până în prezent”, ne-a spus psihologul Radu Leca.
Să adopți o alimentație echilibrată și sănătoasă ar presupune consumul regulat de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. Iar abia în acest fel putem susține sănătatea fizică și mintală și putem reduce dorința de a mânca în exces sau de a alege alimente nesănătoase ca răspuns la stres.
Pentru mulți oameni cu această adicție este absolut dificil să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în perioadele de stres. Acest fapt ar necesita o abordare integrată, care să includă conștientizarea legăturii dintre stres și alimentație, gestionarea eficientă a stresului și adoptarea unei alimentații echilibrate. Și abia atunci am putea învăța să facem alegeri alimentare mai sănătoase și să ne îmbunătățim starea de bine, chiar și în cele mai solicitante momente ale vieții noastre.
*Începând de luni, 15 aprilie, puteți urmări campania ”Mâncăm ca să trăim?”, despre legăturile, probabil pierdute ale omului, cu mâncarea și care sunt factorii care influențează această conexiune.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Anxietate sau burnout? Cum faci diferența. Simptomul pe care toți îl ignoră
Cum să recunoști tulburarea de personalitate histrionică: simptome, cauze și tratament
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Multitasking: efectele negative pentru minte. Regula de 20 de minute care te scapă de acest obicei
Multitasking-ul poate părea eficient, dar reduce productivitatea și atenția prin suprasolicitarea resurselor cognitive limitate ale creierului.
Sindromul Moș Crăciun: când așteptările depășesc realitatea. Presiunea de a face totul acum, în era tehnologiei
Procrastinarea: un obstacol emoțional care poate fi învins. De ce amânăm lucrurile importante și cum putem schimba asta
Procrastinarea este un comportament contraproductiv, dar nu inexplicabil, acesta reprezintă o formă de evitare emoțională.
De ce terapeuții AI ar putea izola și mai mult pacienții vulnerabili, în loc să ușureze suferința
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Sindromul inimii frânte: când stresul și emoțiile îți afectează sănătatea cardiacă. De ce inima cedează sub greutatea emoțiilor puternice
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Modul în care zâmbești, semnul că ai o formă severă de depresie
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Ce spun tatuajele despre tine. De ce vârstnicii consideră tatuajele inadecvate
Cum recunoști burnout-ul. Cum spui "stop” înainte să ajungi la burnout
Anxietatea la apus: ce este și cum o tratăm. Impactul luminii asupra stării de bine
Singapore lansează un studiu pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată
Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată.
Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci
5 metode simple să reduci cortizolul: așa scapi de stres în 2025
Cum să scapi de stres în 2025. 5 metode simple pentru a reduce cortizolul și a-ți recăpăta echilibrul.
Cum apar fobiile: când frica ne controlează deciziile. Legătura subtilă dintre stres și fobie
Fobiile sunt frici intense și iraționale care pot influența profund viața cotidiană, dar cu înțelegere și tratament, ele pot fi depășite.