Bijuteriile dentare, moda care îți poate pune dinții în pericol

Bijuteriile dentare sunt o modă care a atras tot mai mulți tineri. Pe termen lung, implică riscuri destul de grave, cum ar fi tartru, fisuri etc.
Ce este o bijuterie dentară? Constă în lipirea unui diamant pe dinte. Deși acest lucru pare inofensiv, alarmele au fost declanșate în rândul medicilor stomatologi. Această modă poate deteriora dinții?
Potrivit dr. Bratos, ortodont și cofondator al Ferrus & Bratos, răspunsul este da. De fapt, el numește această tendință „periculoasă”, deoarece riscurile nu depășesc beneficiile. Dinții pot fi în pericol din mai multe motive pe care le vom explica mai jos.
Igiena este complicată cu bijuteriile dentare
Dr. Bratos arată foarte clar că „utilizarea pe termen lung a bijuteriilor dentare împiedică igiena orală a dinților noștri”. Prin urmare, pot apărea cariile sau chiar bolile parodontale care pot pune dinții în pericol. Unele dintre aceste boli sunt gingivita sau parodontita.
De asemenea, este important să reținem că o mare parte din aceste bijuterii dentare sunt puse la vânzare pe stradă, sunt atinse de mai multe mâini, crescând riscul unor probleme de sănătate orală.
Gingiile pot ajunge să se umfle
Deoarece bijuteriile dentare sunt un corp străin, acestea pot exercita o presiune abia vizibilă asupra dintelui. În consecință, gingiile se pot inflama, ceea ce va fi foarte enervant și dureros. În plus, pot apărea și răni datorită frecării diamantului.
Citește și Ce să nu mănânci când porți aparat dentar
Problema este că poate apărea o infecție. Dacă nu lăsăm rănile să se vindece, pot ajunge să se infecteze și să provoace o problemă. Din acest motiv, Dr. Barros nu recomandă niciodată bijuteriile dentare.
Dinții se pot sfărâma
Având o bijuterie dentară, șansele ca un dinte să se crape sau să se rupă sunt mai mari. Acest lucru este cauzat de duritatea diamantelor.
Cea mai bună opțiune, dacă totuși ne dorim o bijuterie dentară, sunt cele detașabile. În aceste cazuri, trebuie întotdeauna să curățăm corect accesoriul înainte de a-l pune înapoi în gură, pentru a preveni formarea bacteriilor, potrivit celor de la Ferrus & Bratos.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-