Cariile dentare, „ajutate” de sistemul nostru imunitar? Ce spun cercetătorii

Cariile dentare ar putea fi create chiar de sistemul nostru imunitar. Oamenii de știință au descoperit un mecanism prin care o bacterie „sare în ajutorul” unei celule imunitare, în lupta cu...
Sistemul imunitar are o activitate esențială în menținerea vieții și a sănătății noastre, dar atunci când funcționează defectuos, aceasta poate provoca probleme - și există noi dovezi că una dintre aceste probleme ar putea fi cariile dentare.
Cercetătorii au descoperit că descompunerea dintelui este provocată parțial de bacterii care aduc un „ajutor neașteptat” celulelor imunitare cunoscute sub numele de neutrofile, scrie sciencealert.com.
Neutrofilele acționează prin intermediul gingiilor pentru a lupta împotriva infecțiilor - dar, deși nu pot deteriora dinții singure, ele par să provoace bacteriile să elibereze un amestec acid de autoapărare. La rândul său, acel acid provoacă carii dinților noștri.
„Nimeni nu ar crede ca sistemul nostru imunitar ar juca un rol in crearea de carii. Acum avem dovezi”, spune cercetatorul principal Yoav Finer, de la Universitatea din Toronto, Canada. "Este ca și când ai lua un baros, ca să lovești o muscă de pe perete. Asta se întâmplă când neutrofilele se luptă cu invadatorii".
Bazându-se pe testele efectuate în laborator, echipa de cercetători consideră că acidul eliberat de bacterii, atunci când este atacat de neutrofile, demineralizează dinții - dizolvând smalțul de pe suprafață, care acționează ca o barieră în calea cariilor dentare.
Demineralizarea dinților, în câteva ore
Enzimele provenite atât de la bacteriile vizate, cât și de la neutrofile pot apoi să macine dinții, chiar dacă neutrofilele s-au implicat doar pentru a încerca să ajuta.
Procesul face dinții deosebit de vulnerabili la carii, iar acest lucru se poate întampla în decurs de câteva ore, potrivit cercetătorilor.
Odată ce un dinte devine demineralizat, smalțul pe care îl pierde nu poate fi complet înlocuit - deși saliva și pasta de dinți cu fluor pot ajuta și vedem niște cercetări promițătoare în modalități de recuperare a smaltului care a fost pierdut.
„Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a determina exact care este relația dintre cariile dentare și neutrofile - acesta este primul studiu efectiv - dar dacă putem înțelege mai bine cariile dentare, putem face mai mult pentru a preveni și trata aceasta”, au arătat autorii studiului.
Această descoperire ar putea, de asemenea, să ducă la dezvoltarea unor materiale pentru plombe dentare mai bune - cele mai potrivite pentru a rezista amestecului de bacterii și neutrofile.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-