Benzile de albire a dinților, cum pot să-ți distrugă dantura

Angela Sabău |
Data publicării:
Albirea dinților cu metode naturale
Albirea dinților cu metode naturale

Benzile de albire a dinților pot avea un efect bun asupra aspectului, însă spcialiștii atrag atenția că aceste substanțe folosite în exces pot deteriora dantura.

Toată lumea își dorește dinți albi, cu un aspect plăcut, iar pentru asta, multe persoane sunt dispuse să folosească diferite produse pentru înălbirea lor. Cu toate acestea, un nou studiu publicat de medicalnewstoday.com relevă faptul că multe produse de albire a dinților pot deteriora dinții.

Studiile au arătat că majoritatea dinților umani nu sunt în mod natural albi, precum perla. În realitate, majoritatea dinților sunt nuanțe diferite, care tind spre galben. Nici dinții nu sunt colorați uniform.

Cu toate acestea, există o idee - care este deosebit de importantă în societățile nord-americane - că dinții perfect albi sunt un simbol al frumuseții și îngrijirii de sine.

Din acest motiv, mulți oameni optează pentru albirea dinților, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui dentist cosmetician.

Rapoartele statistice indică faptul că aproximativ 40,5 milioane de persoane din Statele Unite au folosit produse de albire a dinților în 2018.

Diferite studii arată că produsele de înălbire care conțin peroxid de hidrogen pot pune în pericol sănătatea dinților.

Cercetătorii de la Universitatea Stockton din Galloway, NJ au avut drept scop să afle exact cum peroxidul de hidrogen dăunează dinților și care parte a unui dinte este atacată.

Cercetarea - care a fost condusa de Kelly Keenan, profesor asociat de chimie la Universitatea Stockton - va fi prezentata la intalnirea Experimental Biology 2019, care face parte din reuniunea anuala a Societatii Americane de Biochimie si Biologie Moleculara din Orlando, FL.

Înălbitorul atacă stratul dentar sensibil

În mod specific, cercetătorii au analizat modul în care benzile de albire, pe care oamenii le pot cumpăra de la magazin, dăunează unuia dintre cele trei straturi ale dinților.

Benzile de albire dentare conțin de obicei peroxid de hidrogen ca principal ingredient activ. Această substanță este un agent de oxidare, deși mai mulți oameni îl pot recunoaște ca agent de deschidere a culorii. Aceasta este, de asemenea, principala substanță pe care oamenii o folosesc pentru a decolora părul.

Dacă o persoană suprasolicită sau folosește prea mult din această substanță pentru a deschide culoarea părului, poate provoca "pagube importante" părului și scalpului.

Acum, Keenan și echipa au descoperit cum peroxidul de hidrogen dăunează dentinei, stratul "de mijloc" al dinților. Un dinte conține trei straturi diferite: un strat strălucitor de smalț exterior, un strat de dentină în mijloc și un strat interior care este în principal țesut conjunctiv, care ajută la menținerea dinților în siguranță.

Peroxidul de hidrogen, explică Keenan, poate străpunge smalțul și infiltra dentina, care conține aproximativ 90-95% din colagenul proteic. „În acest studiu, am încercat să caracterizez ceea ce a făcut peroxidul de hidrogen pentru colagen”, arată Keenan. "Am folosit întregii dinți pentru studii și ne-am concentrat pe impactul peroxidului de hidrogen asupra proteinelor", adaugă cercetătorul.

Keenan și echipa au descoperit că, odată expus la peroxidul de hidrogen, colagenul prezent în dentină devine fragmentat, ceea ce duce la pierderea masei de colagen în acest strat. „Rezultatele noastre au arătat că tratamentul cu concentrații de peroxid de hidrogen similare cu cele găsite în benzile de albire este suficient pentru a face proteina originală de colagen să dispară, ceea ce se presupune că duce la formarea mai multor fragmente mai mici”, mai spune Kelly Keenan.

Echipa nu este încă sigură dacă această deteriorare este permanentă sau dacă există vreo modalitate de a o face reversibilă. În viitor, cercetătorii planifică, de asemenea, să afle dacă peroxidul de hidrogen afectează, pe lângă colagen, și alte proteine care pe care le conține dentina.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel