Gingivita, dieta antiinflamatoare vegetală reduce afecțiunea

Dana Lascu / 03 apr 2019 / 09:17
Medicii stomatologi
Medicii stomatologi

O dietă alimentară antiinflamatoare vegetală a redus gingivita într-un studiu randomizat recent publicat ieri în Te Journal of Clinical Periodontology.

Pentru studiul publicat ieri în The Journal of Clinical Periodontology, 30 de pacienți cu gingivită au fost repartizați randomizat într-un grup experimental și unul control.

Grupul experimental a adoptat o dietă antiinflamatoare, cu nivel scăzut de carbohidrați procesați și proteinele animale, dar bogată în acizi grași omega-3, vitamina C, vitamina D, antioxidanți, nitrați și fibre, toate obținute din plante, pe care a ținut-o timp de patru săptămâni. Grupul de control nu și-a schimbat dieta. Toți participanții au renunțat pe perioada studiului la folosirea aței dentare și a altor instrumente pentru curățarea între dinți.

Gingivita, o consecință nefastă a dietei nesănătoase?

Deși nu au existat diferențe în ceea ce privește valorile plăcii dentare, grupul experimental a înregistrat o reducere semnificativă a sângerării gingivale. Subiecții din acest grup au prezentat, de asemenea, o creștere a valorilor vitaminei D și o scăderea în greutate.

Cercetătorii care au realizat studiul spun că, pe lângă tratamentul clasic al gingivitei, medicii dentiști ar trebui să discute cu pacienții și despre obiceiurile lor alimentare pentru că afecțiunea ar putea fi o consecință a acesteia.

„Rezultatele studiului demonstrează în mod clar posibilitatea de a reduce în mod natural gingivita printr-o dietă optimizată care promovează, de asemenea, sănătatea generală. Conform acestui fapt, echipele de profesioniști în medicină dentare ar trebui să abordeze obiceiurile alimentare ale pacienților și să ofere acestora recomandări adecvate adjuvante în tratamentul gingivitei, deoarece afecțiunea ar putea fi un efect secundar al unei diete occidentale pro-inflamatorii ", a spus autorul principal dr. Johan Woelber, de la Universitatea din Freiburg, în Germania.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy