Bolile cardiace, între moștenire genetică și stilul de viață. Diana Mihalcea: Există anumite predispoziții. Favorizează apariția bolii

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
bolile cardiace - FOTO: Freepik@creativeart
bolile cardiace - FOTO: Freepik@creativeart

Bolile cardiace pot să apară din mai multe motive. Există și o bază genetică ce stă la apariția acestora, dar stilul de viață al fiecăruia este un factor decisiv.

Bolile cardiace pot fi moștenite, dar stilul de viață este cel care cântărește cel mai mult în cazul acestora. Bolile cardiace pot avea o componentă genetică, adică pot fi influențate de moștenirea genetică primită de la părinți. Există diverse afecțiuni cardiovasculare care au fost asociate cu anumite modificări genetice. 

Dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola, cât contează genetica și cât contează stilul de viață în apariția bolilor cardiovasculare. 

”Din păcate, genetica nu este atât de bine studiată, pentru că, pe românește, pentru genetică îți trebuie bani, adică îți trebuie bani pentru cercetare, lucru care nu se întâmplă de cele mai multe ori și atunci rămân niște lacune. Evident că există anumite patologii cardiovasculare în care știm clar că există o componentă genetică.

De exemplu, în cardiomiopatia hipertrofică, adică o boală în care peretele inimii este foarte gros, este dovedit că sunt anumite gene care nu sunt în regulă și ele favorizează apariția bolii.

Sunt descrise diverse predispoziții generice, deci oarecum ceva modificări, de exemplu la pacientul hipertensiv sau chiar la pacientul care face o boală de artere de inimă. Există anumite predispoziții sau modificări genetice”, a explicat dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola. 

Vezi și: Boala de inimă care apare din cauza supărărilor. Diana Mihalcea: Mimează un infarct

Stilul de viață, factor decisiv pentru apariția bolilor cardiovasculare

Influența genetică este doar unul dintre mai mulți factori care contribuie la apariția bolilor cardiace. Factorii de mediu, cum ar fi stilul de viață, alimentația, nivelul de activitate fizică, fumatul și consumul excesiv de alcool, joacă, de asemenea, un rol crucial.

Nu toate bolile cardiace sunt pur genetice, iar un stil de viață sănătos poate influența semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, chiar și în cazul unei predispoziții genetice. Este important să existe o abordare echilibrată, combinând atât informații genetice, cât și măsuri preventive legate de stilul de viață pentru a menține sănătatea cardiovasculară.

”Există, evident însă și un element esențial legat de stilul de viață. Până la urmă poți să ai o predispoziție genetică și nu-i obligatoriu să faci boala, chiar dacă părinții tăi au făcut-o, dar dacă stilul tău de viață este unul complet haotic, probabilitatea să faci boală cardiovasculară e foarte mare.

Vezi și: Ce declanșează criza de epilepsie. Cum să acorzi primul ajutor unei persoane care are convulsii

Înseamnă că ești extrem de sedentar. Nu există degeaba aceste spoturi la televizor în care ni se spune că trebuie să mergem pe jos măcar 30 minute. Mișcarea are rolul ei.

Înseamnă că mănânci haotic, înseamnă că nu-ți respecți momentele de somn, orele de somn, nu respecți echilibru veghe-somn, înseamnă că mănânci lucruri care nu sunt în regulă, înseamnă că fumezi și ajungi practic la apariția acestor factori de risc cardiovascular”, a mai spus dr. Diana Mihalcea, medic primar Cardiologie, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola, ce este boala inimii frânte.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel