Bolile cardiovasculare, frecvente în rândul femeilor. Dr. Iulia Kulcsar: Sunt ușor de confundat. Avem de-a face cu un infarct miocardic, cu AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
bolile cardiovasculare - FOTO: Freepik@mayaung994
bolile cardiovasculare - FOTO: Freepik@mayaung994

Simptomele acestor afecțiuni cardiovasculare pot fi adesea confundate cu alte patologii, mai ales la femeile care se apropie de vârsta la care apare menopauza.

Contrar percepției comune că afecțiunile cardiovasculare sunt predominant masculine, medicii subliniază faptul că femeile sunt, de fapt, într-un grad mai mare expuse riscului de astfel de boli decât bărbații. Dr. Iulia Kulcsar, director medical al Institutului CC Iliescu, a explicat că simptomele acestor afecțiuni pot fi adesea confundate cu alte patologii, făcând ca diagnosticul să fie dificil și tratamentul să fie întârziat sau inadecvat.

Mecanismul de producere a unui eveniment cardiovascular acut la femeile de peste 20 de ani poate fi diferit de cel aterosclerotic tradițional. De exemplu, pot apărea afecțiuni precum disecția spontană de arteră coronară, infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral (AVC), care necesită abordări specifice și tratamente adecvate.

Vezi și: Colecist și pietre la fiere: cauze și tratament. Dr. Dragoș Romanescu: Nu există alt remediu pentru ei

"Femeile, până la vârsta la care apare climaxul, au simptome care sunt ușor confundabile cu alte patologii. De asemenea, există protecția hormonală pe care o înregistrează pe durata vieții, în etapele fiziologice, până la instalarea menopauzei când există această protecție estrogenică.

Trebuie să atrag atenția asupra faptului că în ciuda acestei protecții, aceasta se referă, în principal, la boala arterosclerotică, dar la femeile cu vârsta de peste 20 de ani mecanismul de producere a unui eveniment acut cardiovascular este diferit de cel aterosclerotic, implică, de fapt, disecția spontană de arteră coronară și avem de a face cu un infarct miocardic acut, AVC și atunci avem de-a face cu disecție acută de artere carotide, adică vasele care duc sângele la creier.

Avem de-a face cu o cardiomiopatie de stres, dar care se manifestă ca un eveniment coronarian acut. Este foarte importantă prevenția bolilor cardiovasculare chiar dacă suntem într-o categorie de vârstă aparent lipsită de probleme de tip cardiovascular”,  a explicat dr. Iulia Kulcsar, director medical al Institutului CC Iliescu, la Digi24.

Vezi și: Sciatica, afecțiunea care nu te lasă să dormi sau să te miști. Cum să scapi de durerile severe

Bolile cardiovasculare, mai frecvente în rândul femeilor

Bolile cardiovasculare - FOTO: Freepik@msgrowth

Bolile cardiovasculare sunt adesea asociate cu bărbații, însă ele pot afecta și femeile, și în unele cazuri, pot fi chiar mai frecvente sau prezentați manifestări diferite față de bărbați.

Boala cardiacă ischemică, inclusiv angina pectorală și infarctul miocardic, poate afecta atât bărbații, cât și femeile, iar numărul femeilor cu această afecțiune a crescut în ultimii ani. Femeile pot să experimenteze simptome diferite față de bărbați, cum ar fi durerea în spate, gât sau maxilar și senzația de arsură în piept.

Boala arterială periferică apare atunci când arterele care alimentează membrelor inferioare cu sânge bogat în oxigen devin înguste sau blocate. Femeile pot să resimtă mai des simptome de durere la mers decât bărbații.

Vezi și: Cea mai buna lenjerie de pat. Ce impact are asupra somnului. Dr. Răzvan Alexandru Roșu: Cea mai bună senzație

Insuficiența cardiacă, în special cea cu fracție de ejecție normală, este mai frecventă la femei. Acest tip de insuficiență cardiacă se manifestă prin simptome specifice fără ca fracția de ejectie să fie scăzută.

Disfuncția microvasculară este o formă de boală cardiacă care afectează vasele de sânge mici ale inimii și poate fi mai răspândită în rândul femeilor. Aceasta poate fi asociată cu simptome precum durerea toracică și scăderea funcției cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel