Bolile care te ucid în 24 de ore sau chiar mai puțin. Nici nu îți dai seama ce se petrece cu tine

Monika Baciu |
Data publicării:
bolile care te ucid - FOTO: Freepik@NataliMilko@tonodiaz@stefamerpik
bolile care te ucid - FOTO: Freepik@NataliMilko@tonodiaz@stefamerpik

Bolile care te ucid în 24 de ore sau chiar mai puțin sunt extrem de frecvent întâlnite. Unele reprezintă principala cauză a mortalității în rândul românilor.

Bolile care te ucid în 24 de ore sau chiar mai puțin. De la accidentul vascular cerebral la bolile transmise de țânțari, iată ce trebuie să știți. Unele boli pot fi extrem de mortale

Nu este o noutate faptul că infarctul și accidentul vascular cerebral care pot duce la moarte subită. Dar când vine vorba de bolile infecțioase, intră în joc mulți factori care vor determina dacă vă îmbolnăviți - și cât de mult vă îmbolnăviți, spune Robert Citronberg, MD, director de boli infecțioase la Advocate Lutheran General Hospital din Park Ridge, Illinois, potrivit Reader's Digest.

Genetica poate predispune pe cineva la boală, iar agresivitatea unei anumite tulpini de bacterii sau virus poate face ca aceasta să fie letală.

Accident vascular cerebral

Fiind a cincea cauză de deces în Statele Unite, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral la mai puțin de fiecare patru minute, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag blochează un vas de sânge din creier (sau vasul de sânge se rupe), ceea ce întrerupe oxigenul către creier. În cazul unui accident vascular cerebral ischemic, pot fi administrate medicamente pentru spargerea cheagurilor pentru a vă salva viața - dar, de obicei, în termen de trei ore.

De altfel, accidentul vascular cerebral este frecvent întâlnit în rândul românilor.

Malarie

Boala transmisă de țânțari poate fi întâlnită în părți ale lumii precum America de Sud, Africa și Asia.

”Un anumit tip de parazit al malariei, numit P. falciparum, poate pune în pericol viața”, spune Dr. Citronberg. El explică faptul că parazitul distruge rapid celulele roșii din sânge, care au rolul cheie în furnizarea de oxigen către țesuturile corpului. Dacă călătoriți în străinătate, el recomandă să consultați un specialist în medicina de călătorie sau un medic care vă poate recomanda să luați medicamente care previn malaria.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Dengue

Dengue este o altă infecție transmisă de țânțari care provoacă simptome asemănătoare gripei, iar jumătate din populația lumii este expusă riscului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Simptomele includ febră mare, dureri de cap severe și dureri articulare. Cu toate acestea, boala poate evolua într-o complicație numită ”dengue severă”, care poate deveni mortală.

Un pacient trebuie să caute ajutor în termen de 24 până la 48 de ore de la apariția simptomelor sale, inclusiv dureri abdominale intense și vărsături incontrolabile.

”Spre deosebire de malarie, nu există niciun medicament pentru a preveni dengue. Tot ce puteți face este să folosiți cantități generoase de repelent pentru țânțari”, spune Dr. Citronberg.

Stop cardiac brusc

Această afecțiune este responsabilă pentru uciderea a 325.000 de adulți în Statele Unite în fiecare an - cel mai adesea la adulții de 30 și 40 de ani, iar bărbații sunt expuși unui risc crescut, potrivit Cleveland Clinic. Spre deosebire de un atac de cord, moartea cardiacă subită este adesea cauzată de o aritmie (în care inima bate anormal).

”Moartea va surveni în câteva minute, dacă nu este tratată”, scriu aceștia pe site-ul lor.

Vezi și: Cum se poate opri plimbarea pacietului între spitale. De ce cazul Colectiv nu se va mai întâmpla niciodată. Bubenek: Va fi capabil în caz de catastrofe. Au stat în curte, căutând pe telefon paturi

Ciuma pneumonică

Transmisă prin mușcătura unui purice infectat sau prin contactul cu o altă persoană infectată, această ciumă ”pulmonară”, care apare cel mai frecvent în Africa, poate fi fatală în 18 până la 24 de ore dacă nu este tratată rapid cu antibiotice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Meningococcemia

Bacteria meningococică poate provoca o boală rară numită meningococcemie.

”Această bacterie poate circula în fluxul sanguin și poate provoca foarte rapid insuficiența organelor și moartea. Am văzut pacienți care au venit la Urgențe fără să se simtă bine și au murit opt ore mai târziu. Distruge foarte agresiv țesuturile, face ca vasele de sânge să se coaguleze și membrele să moară rapid”, spune Dr. Citronberg.

”Aceasta este cea mai de temut infecție”, spune el.

Dacă sunteți lipsit de splină - un organ care ajută la protejarea organismului de anumite tipuri de bacterii - este posibil să fiți mai expus riscului. Cel mai bun tratament este de fapt prevenirea prin vaccinare, spune el.

Vezi și: Ucisă de cancer în două săptămâni. Drama femeii care a fost diagnosticată de două ori cu cancer

Holera

Ingerarea de alimente sau apă contaminată cu bacteria Vibrio cholerae poate duce la diaree apoasă și deshidratare severă. Potrivit OMS, aceasta poate provoca șoc și poate ucide o persoană în câteva ore. O soluție de rehidratare orală sau fluide intravenoase sunt necesare pentru a trata boala.

Cetoacidoza diabetică

Această complicație a diabetului (cel mai adesea de tip 1), care pune viața în pericol, apare atunci când nivelul de insulină este atât de scăzut încât organismul descompune grăsimile în cetone, care se acumulează și fac ca sângele să devină acid.

O durere de cap, rigiditate musculară, greață și respirație rapidă sunt doar câteva dintre simptome. Tratamentul cu insulină și lichide trebuie administrat prompt, altfel poate duce la edem cerebral, stop cardiac sau insuficiență renală.

”În doar 24 de ore, oamenii pot avea un debut de simptome severe, toate ducând la comă sau la moarte”, relatează diaTribe, o revistă de apărare a celor cu diabet.

Infecție streptococică invazivă de grup A

Denumită și ”infecție streptococică mâncătoare de carne” sau fasceită necrozantă, această infecție este cauzată de o tulpină de bacterie înrudită cu streptococul din gât.

”O ruptură în piele prin intermediul unei tăieturi poate introduce bacterii care provoacă o infecție cu evoluție rapidă. Poate începe ca o umflătură roșie, iar în câteva ore o poți vedea aproape literalmente cum se răspândește în fața ochilor tăi”, spune Dr. Citronberg.

De exemplu, dacă începe pe picior, puteți începe să o vedeți cum se răspândește pe picior. Tratamentul implică o identificare rapidă, urmată de antibiotice și o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul afectat. La fel ca în cazul bacteriei meningococice, cei care nu au splină pot fi mai expuși riscului.

Vezi și: Bătăile anormale ale inimii, semnale mortale. Consecințe devastatoare. Risc crescut de accident vascular

Șoc septic

O infecție bacteriană în sângele dumneavoastră poate provoca o scădere a tensiunii arteriale, o afecțiune numită șoc septic. Dacă este descoperit, pacienții ar trebui să se îndrepte spre secția de terapie intensivă - tratamentul rapid este esențial, însă cercetările arată că doar 50% dintre pacienți primesc îngrijiri în termen de șase ore. Pentru fiecare oră după aceea, rata de supraviețuire scade cu 7,6%.

Sindromul de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic este o infecție bacteriană a fluxului sanguin care răspândește toxine la organe, potrivit Johns Hopkins Medicine. Este adesea asociat cu utilizarea tampoanelor, dar poate apărea și atunci când bacteriile pătrund într-o rană deschisă.

Simptomele includ febră mare, o erupție cutanată roșie și plată care acoperă cea mai mare parte a corpului, descuamarea pielii în foi mari peste palme și răni și creșterea fluxului de sânge către ochi, gură și vagin, ceea ce le face să apară roșii. Sindromul de șoc toxic poate duce la amputarea degetelor de la mâini, picioare sau membre sau chiar la deces dacă nu este tratat prompt.

Vezi și: Litiaza renală, boala confundată de mulți pacienți. Semnul dat de durerea de spate. Dumitrache: Mulți fac boala din cauza apei. Cea mai intensă durere resimțită vreodată

Hantavirus

Acest virus, pe care îl puteți dobândi după ce ați fost expus la excrementele, urina sau saliva rozătoarelor infectate, ucide 38% dintre cei care se îmbolnăvesc, potrivit CDC. Primul focar a avut loc în 1973 și a implicat un bărbat cu dificultăți de respirație care a fost dus de urgență la spital și ”a murit foarte repede”, relatează organizația.

Din păcate, cu simptome asemănătoare gripei, poate fi greu de detectat. Atunci când medicii suspectează o infecție, ei vor ține pacientul sub tratament constant și de obicei este necesară supravegherea în secția de terapie intensivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel