Cum se poate opri plimbarea pacientului între spitale. De ce cazul Colectiv nu se va mai întâmpla niciodată. Bubenek: Va fi capabil în caz de catastrofe. Au stat în curte, căutând pe telefon paturi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Bubenek - FOTO: Freepik @wavebreakmedia_micro
Bubenek - FOTO: Freepik @wavebreakmedia_micro

Informatizarea este esențială în sistemul medical. Un concept integrat va face ca încă de pe teren, personalul de pe Ambulanță să știe în timp real la ce unitate medicală sunt paturi disponibile, astfel încât pacientul să nu mai fie plimbat între spitale.

Informatizarea poate schimba felul în care se desfășoară actul medical. Un concept integrat va face ca încă de pe teren, personalul de pe Ambulanță să știe în timp real la ce unitate medicală sunt paturi disponibile, astfel încât pacientul să nu mai fie plimbat între spitale.

Managementul pacientului, conceptul implementat la CC Iliescu, poate fi replicat și adaptat astfel încât să se cunoscă în timp real care este numărul de paturi libere dintr-un spital.

”Am avut promisiunea președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că până la jumătatea anului se va pune la punct documentația și în anvelopa PNRR se va informatiza dosarul electronic al pacientului, discuții între Casă și medici, se va schimba și SIUI.

Ar putea fi folosită experiența de la CC Iliescu?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate, de la DC MEDICAL.

Bani europeni pentru informatizare

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", realizată de jurnalistul Val Vâlcu, ce pași importanți s-au făcut în această direcție.

”Experiența de la CC Iliescu este folosită pentru că noi am demarat în 2015 cereri repetate către Guvernul României pentru ca această experiență să fie extinsă la nivelul cât mai multor terapii intensive din România și în urmă cu 5 ani am reușit să câștigăm un proiect pe bani europeni prin care trebuie să informatizăm 18 terapii intensive din cele mai mari spitale de urgență din România.

Acest proiect, din păcate, a pierdut vreo 4 ani și jumătate prin birocrația noastră. Eram pe punctul de a pierde cele 25 de milioane de euro destinate și câștigate ca urmare a acestui proiect. Din fericire, în ultimile șase luni de zile lucrurile s-au mișcat. Am fost informat că s-a terminat licitația la Ministerul Sănătății acum vreo 2 săptămâni și că deja să merge spre cele 18 spitale care vor fi informatizate", a spus Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

De ce nu se va mai întâmpla niciodată catastrofa medicală de la Colectiv

 

"În plus, toate aceste 21 de mari centre de terapie intensivă vor fi conectate la centrul național Centru Operativ de Situații de Urgență a Ministerului Sănătății într-un mod în care ei vor vedea doar paturile libere din terapiile intensive.

Ministerul Sănătății va decide să aibă un singur centru integrat, probabil atât împreună cu Ambulanța, cât și împreună cu SMURD. Acest centru va fi capabil în caz de catastrofe.

Catastrofele sunt și un incendiu la Colectiv în care am văzut că toate salvările au dus pacienții către două spitale, unde când au ajuns următoarele 20 de salvări, paturile de terapie erau toate ocupate și au stat în curte, căutând pe telefon niște paturi în București.

Lucrul ăsta nu se va mai întâmpla, pentru că deja din teren șoferul ambulanței solicită un pat de terapie intensivă la solicitarea medicului asistentei, iar Centru Operativ de Situații de Urgență pur și simplu dintr-un click le alocă și anunță unitatea respectivă că urmează să vină un pacient grav care vine direct în terapie intensivă.

Lucrul ăsta că va fi de folos. Ferească Dumnezeu de situație de tip inundații, război, cutremur”, a conchis Prof. dr. Șerban Bubenek.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel