BPOC și fibroza pulmonară, boli "fără leac, devastatoare pentru pacienți". Farnaz Marzban: Problema majoră a României e că pacienții se prezintă târziu la medic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
BPOC și fibroza pulmonara - Foto: Freepick @teksomolika
BPOC și fibroza pulmonara - Foto: Freepick @teksomolika

Au pacienții din România acces la toate tratamentele pentru bolile respiratorii disponibile în Europa? Care este problema majoră a țării noastre când vine vorba de tratamente.

Bolile respiratorii au fost în centrul atenției în ultima vreme, motiv pentru care, Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim, ne-a explicat câtă importanță acordă Boehringer Ingelheim tratamentelor pentru bolile respiratorii.

"Tradiția Boehringer Ingelheim în dezvoltarea de medicamente pentru bolile respiratorii se întinde pe secole. În 1921, aveam deja o viziune de a transforma domeniul bolilor respiratorii. Suntem mândri să putem spune că am devenit chiar lideri în acest domeniu. Am pus mereu accentul pe îmbunătățirea calității vieții pentru pacienți, să facem tratamentele disponibile acestor pacienți, dar și să sprijinim medicii, specialiștii din sănătate.

Vorbim aici despre boli respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), sau fibroză pulmonară. Aceste boli sunt devastatoare pentru pacienți.

Din păcate, la ora actuală nu există un leac. Putem reduce simptomele, dar nu putem vindeca pacientul, nu încă, din păcate. Desigur, toate aceste tratamente și eforturi arată nivelul de dedicare al Boehringer Ingelheim în cercetarea acestui domeniu medical și căutăm să ne asigurăm că, în viitor, pacienții cu boli respiratorii vor avea acces la cele mai bune soluții de tratament", a declarat Farnaz Marzban, în exclusivitate pentru DC Medical.

Meningiomul, cancerul frecvent al femeilor. Ce este, unde se dezvoltă, ce simptome are: Credeam că e de la tensiune / Se malignizează mai repede decât înainte

Pacienții din România au acces la toate tratamentele respiratorii disponibile în Europa? 

 

"Da, din fericire. Echipa Boehringer Ingelheim are o foarte bună colaborare cu autoritățile din România, motiv pentru care pacienții au acces la aceste tratamente, dar nu trebuie să pierdem din vedere subiectul decontărilor și al accesului pe piață în țările europene. Decontarea și accesul la tratamente este, încă, un subiect fierbinte pe agenda europeană. Chiar de curând, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) a publicat un studiu ce a analizat 39 de state europene și 160 de medicamente inovatoare.

Studiul a relevat că timpul de acces la tratament, de la momentul punerii pe piață până la decontare, variază destul de mult de la o țară la alta. El s-a îmbunătățit semnificativ în această zonă medicală. Avem în prezent circa 511 zile de la momentul aprobării până ce pacientul începe tratamentul. Ca să facem o comparație, în Germania acest interval este de 133 de zile, dar în România el este de 899 de zile. După cum vedeți, sunt diferențe majore între țările europene, iar problema este delicată în România. Pentru noi, asta înseamnă că mai avem încă multe de făcut", ne-a spus Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim.

Ce bariere pune România în tratamentul bolilor respiratorii

Cafeaua decofeinizată, adevărul. Ce se întâmplă dacă o bei, ce substanțele chimice sunt folosite și în ce BOLI e implicată

"În România există diverse bariere precum prețul, sau bugetul de decontare, dar industria farmaceutică locală este deschisă unei colaborări cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune soluții în beneficiul pacienților, pentru a face tratamentele disponibile mai repede", a mai spus Farnaz Marzban.

Întrebat dacă lucrează cu autoritățile în segmentul bolilor respiratorii, Farnaz Marzban ne-a spus că: "Da, prioritățile sunt clare pentru România. Avem o colaborare foarte bună cu medicii, iar această colaborare este esențială, pentru că înainte de a trata pacienții trebuie să le înțelegem nevoile. Și ca să le înțelegem nevoile, trebuie să avem o colaborare strânsă între medicul curant și pacient, ca punct de plecare pentru un tratament corect.

Avem, așadar, o bună colaborare cu medicii de aici, iar obiectivul nostru este să încheiem parteneriate cu societățile medicale – Societatea Română de Pneumologie – dar și cu asociațiile de pacienți. De asemenea, Boehringer Ingelheim își dorește să ajute tinerii medici, oferindu-le acces la educație în sectorul bolilor respiratorii prin diverse sesiuni de instruire".

"O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu. Pacienții se prezintă târziu la medic"

 

"Colegii mei din România au organizat și o caravană prin diverse orașe din țară, prin care dorim să punem bazele unui dialog multidisciplinar atât de necesar în diagnosticarea fibrozei pulmonare. Că tot am pomenit de fibroza pulmonară, am uitat să amintesc faptul că este o afecțiune foarte complexă, iar pentru  a asigura un diagnostic și un tratament corect trebuie să avem o colaborare între diverse specializări medicale. Medicii specialiști trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect și a stabili un tratament personalizat pentru pacient. Acest tip de abordare nu este încă implementată în toată Uniunea Europeană, inclusiv România.

Vedem, în România, o nevoie de a optimiza colaborarea dintre diverși medici specialiști printr-o abordare multidisciplinară, ca să ne asigurăm că pacienții primesc tratamentul la timp.

În cazul bolii pulmonare interstițiale, este vital pentru pacient să aibă un tratament corect la timpul potrivit. O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu.

Pacienții se prezintă târziu la medicul pneumolog, dar și medicii întârzie diagnosticul, ceea ce întârzie și tratamentul, iar asta nu este bine pentru genul ăsta de pacient, pentru că trebuie să înceapă tratamentul cât se poate de repede", a conchis Farnaz Marzban.

Farnaz Marzban spune că este nevoie de o colaborare între diverse specializări. Care sunt acele specializări?

Sindromul colonului iritabil, 14 alimente care-l provoacă. Pe unele le mănânci zilnic, dar habar nu aveai: Poți face și cancer și tensiune arterială

"În principal, este vorba despre medicii pneumologi și radiologi, dar pentru noua indicație de tratament care include fibroza pulmonară, avem nevoie și de reumatologi, care sunt un grup țintă, uneori și de interniști.

Depinde de secțiile din fiecare spital în parte, dar trebuie să abordăm problema multidisciplinar. Totuși, grupurile țintă rămân pneumologii, reumatologii și radiologii", a completat Farnaz Marzban.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel