Bronșita cronică, simptome, cauze și tratament

Bronșita cronică este unul dintre factorii care contribuie la semnele și simptomele BPOC, dar are, de asemenea, un loc distinct pe lista bolilor pulmonare. Pentru a răspunde corect la întrebarea „Ce este bronșita cronică?”, trebuie să cunoaștem câteva elemente de bază despre plămânii noștri.

 

În interiorul plămânilor, există un sistem de ramificare a tuburilor progresiv mai mici (numite tuburi bronșice), la capătul cărora se găsesc bule de aer (numite alveole). Alveolele au pereți foarte subțiri și sunt înconjurați de capilare (cele mai mici vase de sânge). Când inspirați, oxigenul și dioxidul de carbon călătoresc prin bronhiole spre alveole, apoi trec în capilare, unde sunt absorbite de globulele roșii. Acest sânge „oxigenat" călătorește spre inimă și apoi în restul corpului, notează University Health News.

În același timp, dioxidul de carbon din sângele din capilare trece în alveole, pentru a fi trecut în afara corpului când expirați. Acest schimb de gaze - oxigen în interior și dioxid de carbon - durează doar fracțiuni de secundă. Dar simptomele bronșitei cronice pot împiedica acest proces să se realizeze normal.

ce este bronșita cronică

Bronșita cronică se caracterizează prin „atacuri recurente ale inflamației căilor respiratorii însoțite de o producție persistentă de tuse și flegmă", potrivit Science Daily. Desi bronsita cronica are o varietate de cauze, de departe cea mai frecventa este fumatul. Fumătorii cu bronșită cronică sunt predispuși la infecții bacteriene și prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă mai debilitantă a inflamației căilor respiratorii cunoscută sub numele de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). "

Cum se manifestă

Simptomele bronșitei cronice sunt cauzate de inflamația pe căile respiratorii și o creștere a producției de mucus. Fumul de tutun inhalat și alte particule nocive provoacă inflamații pulmonare.

Când substanțele străine dăunătoare (cum ar fi bacteriile, virusurile și alte substanțe dăunătoare) intră în organism, sistemul imunitar răspunde adesea producând inflamații la locul amenințării. Acest lucru servește pentru a aduce celulele de combatere a bolilor în zona în care sunt necesare. În căile respiratorii, prezența substanțelor dăunătoare stârnește și creșterea producției de mucus pentru a ajuta la mutarea substanței din plămâni.

Bronșita acută

Bronsita acuta rezulta, de obicei, dintr-un virus de raceala sau gripa, iar simptomele pot dura de la cateva zile la cateva saptamani. Pentru detalii, consultați postarea noastră Bronșită acută: 7 obstacole pentru a trece peste o răceală în piept.

În circumstanțe normale, odată ce infecția sau substanța străină au fost eliminate, orice inflamație și exces de producție de mucus diminuează. La persoanele cu semne și simptome BPOC, inflamația și producția de mucus în exces nu scad complet, ci persistă în schimb.

Tratamentul bronșitei cronice

Tratamentul bronșitei cronice implică o abordare similară cu cea utilizată pentru tratarea simptomelor de emfizem și a semnelor și simptomelor BPOC. Medicamentele numite bronhodilatatoare îți pot ușura respirația prin extinderea căilor respiratorii și, de asemenea, vi se pot administra steroizi pentru a calma inflamațiile căilor respiratorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel