Buretele de vase, cel mai murdar obiect din bucătărie. De câte ori ar trebui schimbat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
buretele de vase - FOTO: Freepick@senivpetro
buretele de vase - FOTO: Freepick@senivpetro

Buretele de vase este cel mai murdar obiect din bucătărie. Află cât de des ar trebui schimbat.

Buretele de bucătărie este purtător de germeni și bacterii. Un studiu din 2017 spune adevărul urât despre cât de des ar trebui să faci curățenie și să înlocuiești bureții de vase.

Bacterii cauzatoare de boli alimentare

Probabil că îl folosești în fiecare zi – de mai multe ori pe zi dacă nu ai mașină de spălat vase – dar ești sigur că buretele de bucătărie pe care îl folosești pentru a șterge vasele murdare este sigur? Un studiu din 2017 spune că probabil nu.

Cercetătorii din Germania au descoperit că bacteriile regăsite pe bureții de vase pot provoca boli alimentare. Acestea rămân pe burete chiar dacă îl curățați în cuptorul cu microunde sau în apă clocotită, arată Today.

"Dintr-o perspectivă pe termen lung, metodele de salubrizare a bureților par să nu fie suficiente pentru a reduce în mod eficient încărcătura bacteriană în bureții de bucătărie și ar putea chiar să crească ponderea bacteriilor", au scris cercetătorii în lucrare.

În cazul în care nu știai, buretele de bucătărie este unul dintre cele mai murdare lucruri din casa ta - potențial chiar mai plin de germeni decât toaleta ta.

"Buretele tău este terenul perfect de reproducere pentru bacterii", explică tehnicianul senior de testare de laborator, Jonathan Chan, potrivit Reviewed.

Studiul a constatat că au existat 362 de tipuri diferite de bacterii pe buretele de vase. Nu numai că, dar jumătate din germenii cel mai frecvent întâlnite pe bureți au fost cauzatori de boli.

Vezi și: "Degeaba avem tehnologie și chirurgie robotică dacă pacientul vine prea târziu". Horvat: Pacienții vin în stadiul 3 sau 4. Diagnosticul precoce e vechi de când lumea

Buretele de vase, risc de îmbolnăvire

Buretele de vase ne poate îmbolnăvi. Poate provoca mai multe boli digestive. Acestea se împart în:

- boli digestive microbiene

- intoxicații alimentare nemicrobiene

- parazitoze

- verminoze intestinale.

Bolile digestive microbiene sunt cauzate de consumul de alimente contaminate cu microbi patogeni.

Vezi și: Cum să îți ștergi ochelarii. Ce să nu folosești niciodată

Toxiinfecţiile alimentare sunt îmbolnăviri cu simptome acute ale tubului digestiv şi generale, provocate de consumul de alimente care conţin bacterii patogene sau toxine ale acestor bacterii. Acestea pot fi în acelaşi timp infecţii (boli) şi intoxicaţii (otrăviri) şi de aici numele de toxiinfecţii. Toxiinfecţiile alimentare se datorează fie consumului unui aliment infectat cu un anumit tip de microorganism.

În primul caz, boala este provocată chiar de microorganism (infecţie) iar în al doilea caz, de toxina secretată de microorganism (intoxicaţie).

În cazul infecţiei, microorganismele care au contaminat un aliment pătrund odată cu acesta în tubul digestiv al omului sănătos, unde continuă să se înmulţească. Ele pot rămâne în intestin, doar în unele cazuri trec în circulaţia sanguină răspândindu-se în tot organismul

Perioada intre infectare şi apariţia bolii, este denumită perioada de incubaţie.

În cazul incubaţiei, omul infectat nu prezintă nici un fel de simptom al bolii. Incubaţia durează de la 48 h la câteva zile, după care se declanşează boala.

În cazul intoxicaţiei, microbii se dezvolta pe un aliment care le oferă condiţii prielnice şi formează toxina care, introdusă în organism odată cu alimentul respectiv, este în acest caz singura responsabilă de îmbolnăvire.

Boala se declanşează foarte repede, la aproximativ 1-3 h de la consumarea alimentului.

Vezi și: Palpitațiile, cauze și tratament. Când trebuie să te adresezi unui medic specialist

De câte ori ar trebui schimbat buretele

Cercetătorii au continuat să sugereze că ar trebui să ne schimbăm bureții de vase în fiecare săptămână, adăugând că este o opțiune ușor accesibilă pentru a rămâne igienici.

Când vine vorba de cât de des ar trebui să schimbați bureții, concluzia este că este probabil cel mai bine să investiți într-un pachet gigant de bureți și să îi schimbați săptămânal.

Iar când vine vorba de curățarea contoarelor din bucătărie, poate doriți să optați pentru un șervețel antibacterian de bucătărie sau un prosop din microfibră lavabil pe care îl puteți înălbi sau arunca în mașina de spălat pe ciclul de igienizare doar pentru a fi în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel