Bursita: cauze, simptome și tratament. Bica: Boala celor care lucrează la calculator

Sonia Baciu |
Data publicării:
bursita. FOTO: Freepik @andreas
bursita. FOTO: Freepik @andreas

Bursita este o boală cu care ne putem confrunta la orice vârstă. Care sunt factorii de risc și ce simptome prezintă această afecțiune.

Bursita este o umflătură dureroasă într-un sac mic, umplut cu lichid, numită bursa, de obicei în jurul articulațiilor. Este frecventă la nivelul umerilor, coatelor, genunchilor și picioarelor.

Bursita, tipuri și cauze

Există mai mult de 150 de burse în organism, iar bursita poate afecta oricare dintre ele.

Cel mai probabil veți dezvolta bursită în articulațiile pe care le folosiți pentru mișcări repetitive sau în locurile în care puneți multă presiune, inclusiv în:

- umeri (bursita subacromială)

- coate (bursita olecraniană - numită uneori cotul minerului sau cotul barosanului)

- genunchi (bursita prepatelară - genunchiul femeii de serviciu)

- picioare (în special în apropierea călcâiului, a degetului mare sau a tălpii)

- șolduri (bursita iliopectineală sau bursita trohanteriană)

- fese (bursita ischială sau fundul țesătorului).

Indiferent de tipul de bursită, în funcție de zona în care este afectată, problema este aceeași, și anume, umflături la nivelul bursei, notează Cleveland Clinic.

Printre cauzele care duc la apariția bursitei sunt incluse mișcările repetitive, precum în cazul jucătorilor de tenis sau de baseball, ori a celor care ridică navete ori cutii grele.

”Bursita este o afecțiune care apare foarte frecvent la persoane care stau mult timp în genunchi sau care se sprijină mult timp în coate, cum sunt parchetarii sau cei care pun gresie, sau în cazul coatelor, poate chiar și cei care lucrează la calculator.

Ce se întâmplă? În segmentele corpului care prezintă elemente osoase în direct contact cu pielea, cum este genunchiul, adică rotula, este extrem de superficială, la cot, la fel, numele acelui element osos este olecran. Olecranul este imediat sub piele.

În momentul în care apare un traumatism constant, permanent, în care acea porțiune de piele este prinsă între două suprafețe dure. osul și parchetul sau gresia, segmentul acela de piele încearcă să se apere și produce o pernă de lichid, ca să nu îl mai comprime la fel de tare”, a declarat dr. Florin Bica, medic primar ortopedie-traumatologie, la Digi 24.

Având în vedere multitudinea de zone în care este prezentă bursa, orice se poate confrunta de-a lungul vieții cu bursita.

Astfel, persoanele care sunt mai predispuse să o dezvolte includ:

- sportivii

- persoanele care fac muncă fizică sau muncă manuală

- muzicienii, pictorii și graficieni.

Persoanele cu anumite condiții de sănătate au un risc mai mare de bursită, inclusiv:

- artrita (în special artrita inflamatorie, cum ar fi guta și artrita psoriazică)

- diabet

- boala tiroidiană.

Vezi și: Obiceiurile care ne strică dinții. Chivu: Ne vom dezvăța greu de ele. Procesul va continua. Important este să ne păstrăm dinții noștri

Bursita, simptome

Cele mai frecvente simptome ale bursitei sunt:

- durere, în special când faceți o mișcare la nivelul zonei afectate

- limitarea mobilității

- umflături.

Dacă aveți o infecție care cauzează bursita, este posibil să aveți și alte simptome, inclusiv:

- decolorare sau roșeață pe piele

- o senzație de căldură

- febră

- frisoane.

Bursita, diagnostic și tratament

Diagnosticul se pune în urma unui examen fizic și a anamnezei. Medicul poate să solicite efectuarea unor teste, care să includă:

- radiografie, pentru a depista dacă există și alte afecțiuni la zona cu probleme

- ultrasunete sau RMN, pentru detectarea burselor umflate

- test de sânge, pentru depistarea unor eventuale infecții

- aspirația bursei afectate, prelevarea unei probe de lichid, dacă se crede că este infectată.

În ceea ce privește tratamentul bursitei, de cele mai multe ori este suficientă odihna. Astfel, dacă ați fost diagnosticat cu bursită, este indicat să evitați activitățile sau pozițiile fizice care au dus la iritarea bursei.

Repausul poate să ajute la vindecarea și prevenirea afecțiunilor ulterioare.

Astfel, furnizorul de servicii medicale vă poate sugera tratamente la domiciliu pentru a reducerea durerea și umflarea în timp ce bursa se vindecă:

- ridicați zona lezată

- luați analgezice fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul sau paracetamolul. Nu luați analgezice pentru mai mult de 10 zile la rând fără a discuta cu medicul

- puneți gheață în zonă. Aplicați pe zonă o compresă rece sau comprese cu gheață învelite într-un prosop subțire timp de 15 minute la rând, de câteva ori pe zi

- aplicați căldură (cum ar fi o compresă de încălzire sau o sticlă de apă caldă înfășurată într-un prosop). Medicul ar putea sugera alternanța dintre gheață și căldură

- purtați o atelă sau o orteză pentru a menține zona lezată susținută.

Bursita, prevenție

Cel mai bun mod de a preveni apariția bursitei este să evitați suprasolicitarea fizică a corpului, iar acest lucru se poate realiza prin deprinderea corectă a posturii sau tehnicii adecvate pentru activitățile sportive sau de muncă.

De asemenea, este indicat să treceți la exerciții sau activități noi pentru a evita rănirea, dar și să evitați statul în genunchi prea mult timp. Această poziție pune o presiune mare inclusiv pe articulații.

În cazul în care activitatea necesită o astfel de poziționare, este indicat să folosiți genunchiere sau cotiere care să atenueze impactul dintre genunchi și coate și suprafața dură.

Totodată, în cazul unei sarcini repetitive, este recomandat să faceți mici pauze în timpul activității solicitante.

Vezi și: Oasele și mecanismul complex al acestora. Bica: Este un permanent proces de remaniere. Nu este suficient numai calciul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel