Canabis în scop medical: eurodeputații vor mai multe cercetări

Utilizarea canabisului în scopuri medicale a fost unul din subiectele dezbătute în Parlamentul European. Eurodeputații vor politici comune privind utilizarea plantei.
În documentul dat publicității se arată că eurodeputații solicită elaborarea unei politici europene privind utilizarea canabisului în scopuri medicale.
Mai multe state membre au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi, sau au în vedere modificări ale legislației lor. Totuși, niciun stat membru UE nu a legalizat fumatul și nu permite cultivarea plantelor de canabis, nici chiar în scopuri medicale.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat, în mod oficial, ca substanța canabidiol (CBD) să nu fie clasificată ca o substanță controlată, cu toate acestea, însă, nu există nicio armonizare la nivelul UE privind utilizarea medicală sau recreativă a canabisului.
O rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale a fost adoptată pe 13 februarie de Parlamentul European. Eurodeputații au solicitat clarificări în ce privește definirea canabisului medical și a medicamentelor pe bază de canabis, precum și a altor modalități de utilizare a plantei, precum scopul recreativ sau industrial. Totdată, ei consideră că cercetarea și inovarea în acest domeniu ar trebui stimulate și finanțate în mod corespunzător.
Protecția minorilor și altor grupuri vulnerabile este esențială
Eurodeputații susțin că un cadrul legal clar și stabil va oferi un acces sigur pacienților în cazul utilizării medicale. Aici sunt incluse măsuri de precauție speciale pentru tineri și femeile însărcinate. De asemenea, cadrul legal va contribui la prevenirea abuzului de substanțe, va asigura controlul punctelor de vânzare și limitrea pieței negre, îmbunătățind, totodată, nivelul de cuiștințe despre canabisul medical, prin asigurarea instruirii și a accesului la literatura de specialitate pentru profesioniștii din domeniul medical.
Ce este canaibsul
Planta de canabis conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscute sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD).
THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență.
Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și Alzheimer. De asemenea, poate ușura durerea menstruală și poate reduce riscul obezității și diabetului. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-