Cancer, 15 semne de alarmă pe care să nu le ignori niciodată

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Când vine vorba de cancer, ar fi bine să nu desconsiderați anumite simptome, care pot să pară banale, întrucât ele pot fi reale semnale de alarmă că ceva e în neregulă. Iată când e cazul să vă îngrijorați și să mergeți urgent la medic:

Modificări ale pielii

Un nouă pată pe piele sau una existentă dar care își modifică dimensiunea, forma sau culoarea, ar putea fi un semn de cancer de piele. Un altul este o pată (sau pistrui) care nu arată la fel ca toate celelalte de pe corp. Dacă aveți semne neobișnuite, medicul dumneavoastră trebuie să verifice pielea. El va face un examen și poate face chiar o biopsie pentru a examina mai atent celulele, ca să vadă dacă sunt canceroase.

Tusea sâcâitoare

Dacă nu fumați, aveți un risc mic ca o tuse sâcâituare să fie un semn de cancer. De obicei, este cauzată de astm, reflux acid sau o infecție. Dar dacă a tusea nu se potolește, nu dispare și tușiți sânge - mai ales dacă sunteți fumător - consultați-vă medicul. Acesta poate testa mucusul din plămâni sau face o radiografie pentru a verifica dacă e sau nu vorba de cancer pulmonar.

Modificări ale sânilor

Majoritatea schimbărilor la nivelul sânului nu sunt cancer. Totuși, este important să-i spuneți medicului dvs. despre apariția lor și să le verificați. Spuneți-i despre eventualele gâlme, modificări sau deversări ale sfârcurilor, înroșirea, îngroșarea sau durerea la sâniră. Medicul va face un examen și poate sugera o mamografie, un RMN sau poate o biopsie.

Balonarea

Este posibil să aveți un sentiment de prea plin, o balonare datorată dietei sau chiar a stresului. Dar dacă starea nu se îmbunătățește sau dacă sunteți și obosit, pierdeți în greutate sau aveți dureri de spate, mergeți la doctor. Balonarea constantă la femei poate fi un semn al cancerului ovarian. Medicul dvs. poate efectua un examen pelvian pentru a vedea exact care este cauza.

Probleme când urinați

Mulți bărbați au probleme de urinare pe măsură ce îmbătrânesc, cum ar fi nevoia de a merge mai des la toaletă, scurgeri sau un flux slab. De obicei, acestea sunt semne de prostată mărită, dar ar putea însemna și cancer de prostată. Consultați medicul pentru un examen, o colonoscopie și poate un test de sânge special numit test PSA.

Noduli limfatici umflați

Aveți aceste mici glande în formă de fasole în gât, la subsuoară și în alte locuri din corpul vostru. Când sunt umflate, adesea înseamnă că vă luptați cu o infecție precum gripa sau un streptococ. Unele tipuri de cancer cum ar fi limfomul și leucemia pot provoca, de asemenea, acest tip de umflături. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a descoperi cauza.

Sânge când utilizați baia

Dacă vedeți sânge în toaletă după ce ați utilizat-o, este o idee bună să discutați urgent cu medicul dumneavoastră. Scaunul sanguin este probabil să provină de la venele umflate, inflamate, numite hemoroizi, dar există riscul de a fi cancer de colon. Sângele din urină poate fi o problemă precum o infecție a tractului urinar, dar poate fi cancer de rinichi sau de vezică urinară.

Modificări ale testiculelor

Dacă observați umflături în testicule sau vi se umflă testiculele, trebuie să vă mergeți imediat la medic. O umflătură dureroasă este cel mai comun semn al cancerului testicular. Uneori, totuși, un bărbat poate avea doar un sentiment greu în partea inferioară a burții sau în scrot sau poate observa că testiculele sale s-au mărit. Medicul dvs. va face un examen fizic al zonei și probabil o radiografie cu ultrasunete pentru a vedea dacă există o tumoare sau o altă problemă.

Probleme când înghițiți

Răceala obișnuită, refluxul de acid sau chiar un medicament vă pot face dificilă înghițirea alimentelor, câteodată. Dacă starea nu se îmbunătățește cu timpul sau cu antiacide, consultați-vă medicul. Tulburările de înghițire pot fi, de asemenea, un semn de cancer în gât sau în esofag. Medicul dumneavoastră va face un examen și câteva teste, ca o radiografie cu bariu, în care înghițiți un lichid pentru a vă arăta gâtul mai clar pe imagine.

Sângerări vaginale neobișnuite

Sângerarea care nu face parte din ciclul obișnuit poate avea multe cauze, cum ar fi fibroame sau chiar unele tipuri de anticoncepționale. Dar spuneți-i medicului dumneavoastră dacă sângeți între perioadele menstruale, după ce faceți sex sau aveți scurgeri cu sânge. Acestea ar putea fi semne ale cancerului uterin, de col sau de vagin. Spuneți-i medicului dacă sângerați după menopauză. Nu este normal și trebuie verificat imediat.

Probleme în gură

De la respirația urât mirositoare până la răni, majoritatea schimbărilor la nivelul gurii nu sunt grave. Dar dacă aveți pete albe sau roșii în gură, care nu se vindecă după câteva săptămâni - mai ales dacă fumați - consultați-vă medicul. Acesta poate fi un semn de cancer oral. Alte lucruri pe care trebuie să le căutați: o gâlmă în obraz, probleme în mișcare a maxilarului sau durere la nivelul gurii.

Pierdere bruscă și inexplicabilă în greutate

Bineînțeles că puteți să slăbiți atunci când schimbați modul în care mâncați sau faceți exerciții. Se poate întâmpla și dacă aveți alte probleme, cum ar fi stresul sau o problemă tiroidiană. Dar nu este normal să slăbiți 5 kilograme sau mai mult fără să faceți nimic. Există riscul va această slăbire bruscă și inexplicabilă să fie un prim semn de cancer al pancreasului, stomacului, esofagului, plămânului sau alt tip de cancer.

Febră

Febra nu este de obicei un lucru rău. Uneori este doar un semn că organismul se luptă cu o infecție. Acesta poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente. Dar o febră care nu va dispărea și nu are o cauză evidentă ar putea fi un semn al unui cancer de sânge cum ar fi leucemia sau limfomul.

Arsuri la stomac sau indigestie

Aproape toată lumea are acest sentiment de arsură uneori, adesea datorită dietei sau stresului. Dacă modificările stilului de viață nu funcționează și indigestia nu se ameliorează, ar putea fi un semn de cancer la stomac, spun experții de la WebMD.

Oboseala

O mulțime de lucruri te pot face să vă simțiți foarte obosiți și majoritatea nu sunt grave. Dar oboseala este un semn precoce al unor forme de cancer, cum ar fi leucemia. Unele tipuri de cancer de colon și de stomac pot cauza pierderi de sânge pe care nu le puteți vedea, ceea ce vă poate face să vă simțiți foarte obosiți. Dacă sunteți somnoros tot timpul și odihna nu vă ajută, discutați cu medicul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel