Cancer de gât sau la nivelul capului: un nou medicament arată promițător

Angela Sabău |
Data publicării:
Gât, durere
Gât, durere

Un nou medicament pare să fie promițător în tratarea unor forme de cancer de gât sau la nivelul capului. Carcinoamele cu celule scuamoase (HNSCC) sunt cele vizate.

Cancerul la nivelul capului și gâtului este una dintre formele de cancer care duc la cele mai multe decese la nivel mondial, iar carcinoamele cu celule scuamoase (HNSCC) reprezintă majoritatea acestor cazuri. Într-un nou studiu bazat pe cercetări preclinice și publicat pe 29 iulie 2020 în Molecular Cancer Therapeutics (jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului), cercetători de la Universitatea din California San Diego School of Medicine și Moores Cancer Center raportează că un medicament numit tipifarnib arată promițător în tratarea tumorilor HNSCC cu mutații în gena HRAS.
Rezultatele au adus o nouă lumină asupra genei HRAS, care face parte din familia RAS de gene care produc proteine ​​ce reglează mai multe procese celulare, inclusiv creșterea, mișcarea și diferențierea. Gena HRAS suferă mutații în 4, până la 8% din cazurile de tumori HNSCC (carcinoame cu celule scuamoase).

„Această cercetare preclinică are potențialul de a se extinde la întreaga comunitate de pacienți cu HNSCC, ale căror rate generale de supraviețuire sunt limitate în boala recurentă sau metastatică. Opțiunile de terapie existente sunt departe de a fi optime și au rate de răspuns de aproximativ 10 până la 20 la sută”, a spus coautor principal J. Silvio Gutkind, doctor, profesor distins de farmacologie și director asociat de științe de bază la UC San Diego Moores Cancer Center.
„Aceste descoperiri preclinice susțin ideea ca gena HRAS reprezintă un oncogen ce poate fi tratat cu medicamente în HNSCC prin acțiunea medicamentului tipifarnib de inhibare a unei enzime cheie. Este o opțiune terapeutică de precizie pentru HNSCC, care găzduiește mutații HRAS.”

Tipifarnib este un inhibitor selectiv al farnesiltransferazei, o enzimă care joacă un rol critic în ancorarea unor proteine ​​din familia RAS de membranele celulare. Spre deosebire de mutațiile genelor KRAS și NRAS, HRAS este dependentă de activitatea farnesiltransferazei pentru a funcționa.
În studiu, cercetătorii UC San Diego au descoperit că linia celulară și modelele de HNSCC derivate de la pacienți care aveau mutații HRAS erau extrem de sensibile la tipifarnib, ceea ce autorii au spus că a demonstrat încurajarea activității clinice preliminare la pacienții cu HNSCC mutant sau refractar HRAS până în prezent .
În prezent, o companie biofarmaceutică bazată pe San Diego, efectuează un studiu clinic la nivel național pentru a evalua siguranța și eficacitatea tipifarnibului în cancerul de cap și gât cu mutații HRAS. 
 UC San Diego nu face parte din proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel