Cancer de sân: medicamentul banal care poate preveni unele metastaze

Angela Sabău |
Data publicării:
Statine
Statine

Metastazele din creier ale cancerului de sân ar putea fi prevenite cu ajutorul unor medicamente banale, prescrise adesea de medici.

Un nou studiu realizat de la Universitatea Notre Dame arată că medicamentele utilizate pentru tratarea colesterolului ridicat ar putea interfera cu modul în care celulele cancerului de sân în metastaze se adaptează la microambientul din creier, împiedicând apariția cancerului. Pacienții cu cancer de sân care prezintă acest tip de metastaze, de obicei, supraviețuiesc doar câteva luni după diagnostic.

S-a demonstrat că statinele, un grup de medicamente prescrise în mod obișnuit pentru cei cu colesterol ridicat, interferează cu o cale care permite unei celule canceroase să recicleze proteinele de suprafață ale celulelor și, prin urmare, să ușureze trăirea celulelor canceroase în creier.

"În mod normal, este nevoie de un deceniu pentru a dezvolta noi medicamente. În loc să așteptăm, putem recompune medicamente pe care oamenii le iau deja", a spus Siyuan Zhang, profesorul asociat de Dee la Departamentul de Științe Biologice și investigatorul principal al studiului publicat în Nature Communications. „Statinele sunt medicamente relativ sigure și chiar pot fi administrate, dacă medicii aleg, să încerce să prevină metastaza.”

Statinele suprimă supraviețuirea cancerului de sân care s-a metastazat la creier prin inhibarea capacității Rab11b de a recicla proteinele de suprafață. Ca urmare a reciclării mai reduse, suprafața celulelor tumorale metastatice este mai puțin lipicioasă. Acest lucru limitează supraviețuirea celulelor canceroase și, în cele din urmă, încetinește rata de colonizare a tumorii în microambientul creierului.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel