Cancer de sân, poluanți care favorizează metastazele

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Dioxina, bifenilii policlorurați (PCB) sunt poluanți persistenți care ar putea favoriza dezvoltarea metastazelor la pacientele și pacienții cu cancer de sân, potrivit unui studiu preliminar realizat de cercetători de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (INSERM).

Cercetarea, condusă de Xavier Coumoul (Inserm/Universitatea din Paris) și disponibilă online, este publicată în ediția din noiembrie a revistei Environment International.

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică, cu peste 2 milioane de noi cazuri diagnosticate și peste 600.000 de decese la nivel mondial în 2018, relatează AFP.

Prezența metastazelor la distanță de tumora inițială este un marker al agresivității acestui cancer, subliniază cercetătorii INSERM.

Când sunt detectate metastaze, rata de supraviețuire de cinci ani de la diagnostic este de doar 26%, comparativ cu 99% dacă cancerul afectează numai sânul, și de 85% dacă sunt afectați doar ganglionii limfatici.

Studii recente au sugerat că expunerea la poluanți organici persistenți sau POP (poluanți perturbatori endocrini și/ sau cancerigeni pe care organismul nu îi poate elimina), care se acumulează în lanțul alimentar, ar reprezenta un factor de risc pentru cancerul de sân.

Asociate cu metastazele și dimensiunea tumorii

Pentru a evalua influența acestor POP asupra nivelului de agresivitate a cancerului, până în prezent puțin studiat, cercetătorii au măsurat concentrația a 49 de poluanți organici persistenți, inclusiv dioxina de Seveso și mai mulți PCB (obținuți în urma unor diverse procese industriale), în probe de grăsime din jurul cancerului de sân în cazul a 91 de femei.

Analiza biologică și statistică arată o asociere între prezența metastazelor la distanță de tumoare și concentrația de dioxină în țesutul adipos al femeilor supraponderale, arată Agerpres. 

La toate pacientele, concentrația de dioxină și de PCB (pentru două din cele măsurate) pare să fie asociată cu dimensiunea tumorii, precum și cu nivelul de invazie și cu stadiul metastatic al ganglionilor limfatici.

Femeile cu concentrații mai mari de PCB au avut un risc mai mare de recurență. Aceste rezultate sugerează că, cu cât concentrația de POP în țesutul adipos este mai mare, cu atât cancerul de sân este mai agresiv, mai ales la femeile supraponderale.

Potrivit uneia dintre ipotezele care ar putea explica aceste rezultate, dioxina și unii PCB ar transmite un semnal care ar favoriza migrarea celulelor canceroase, deci metastaze.

Studiul, "preliminar", "nu permite tragerea unor concluzii ferme" cu privire la legătura dintre poluanții organici persistenți și agresivitatea cancerului de sân, însă cercetările asupra unui număr mai mare de pacienți ar trebui să ofere rezultate statistice mai reprezentative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel