Cancer: Medicamente deghizate, Cal Troian pentru tumori. Fucționează în 3 tipuri de cancer

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul, atacat cu o variantă medicală a mitologicului Cal Troian
Cancerul, atacat cu o variantă medicală a mitologicului Cal Troian

Cercetătorii de la Northwestern University au pus la punct un nou sistem de administrare, care deghizează chimioterapia ca un Cal Troian, păcălind tumorile să creadă că de fapt medicamentele care ucid celulele canceroase sunt „grăsimi gustoase”. Celulele canceroase consumă „grăsimile” și mor, fără ca pacientul să resimtă efectele secundare date normal de chimioterapie. Deghizarea s-a dovedit eficientă pe trei tipuri de cancer!

Crezând că medicamentele sunt „grăsimi gustoase", tumorile din trei forme de cancer lasă medicamentele deghizate înăuntru. Odată ajuns înăuntru, precum miticul Cal Troian, medicamentul deghizat se activează, suprimând imediat creșterea tumorală. Medicamentele, de asemenea, au o mai mică în toxicitate în organism decât cele administrate după metodele actuale, ducând la mai puține efecte secundare.

Un Cal Troian special pentru cancer

„Este exact ca un Cal Troian", a declarat Nathan Gianneschi de la Universitatea Northwestern, care a condus cercetarea. "Medicamentul deghizat arată ca un acid gras mic, așa că receptorii tumorilor îl văd și îl lasă să intre. Apoi, medicamentul începe să se metabolizeze și ucide celulele tumorale".
Studiul a fost publicat astăzi, 18 iulie 2019, în Jurnalul Societății Americane de Chimie (JACS).

Pentru a dezvolta sistemul de direcționare, Gianneschi și echipa sa au proiectat un acid gras cu catenă lungă, cu două capete de legare - capabile să se atașeze de medicamente, la fiecare dintre ele. Acidul gras și medicamentele pe care le va transporta sunt apoi ascunse în albumină serică umană (HSA), care transportă molecule, inclusiv grăsimi, prin tot corpul.

Celulele canceroase le consumă și mor

Receptorii celulari ai organismului recunosc grăsimile și proteinele furnizate de HSA și le permit să intre în interior. Celulele canceroase, care se străduie să se înmulțească rapid și de asta sunt „înfometate", consumă substanțele nutritive mult mai repede decât celulele normale. Însă, când celulele canceroase metabolizează medicamentul ascuns în grăsimi, mor.

„Este ca și cum acidul gras ar avea o mână la ambele capete: se poate atașa de medicamente și se poate atașa de proteine", a spus Gianneschi. „Ideea este de a deghiza medicamentele ca grasimi, astfel încât acestea să ajungă în celule, și organismul să fie „fericit" să le lase să circule".

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit sistemul de livrare sub formă de Cal Troian pentru a deghiza un medicament comun, aprobat de FDA pentru chimioterapie, paclitaxel, în tumori într-un model animal mic. Deghizat ca grăsime, medicamentul a intrat și a eliminat complet tumorile în trei tipuri de cancer: de os, de pancreas și de colon.

Doze mai mari de medicament administrare direct unde trebuie

Surprinzător, cercetătorii au descoperit că ar putea furniza o doză de 20 de ori mai mare de paclitaxel prin acest sistem de deghizare, comparativ cu alte două medicamente pe bază de paclitaxel administrate normal. Dar chiar și la o cantitate atât de mare, medicamentul era de 17 ori mai sigur!
„Medicamentele cu molecula mică utilizate în mod obișnuit ajung în tumori - și în alte celule", a spus Gianneschi. „Sunt toxice pentru tumori, dar și pentru oameni. Deci, în general, aceste medicamente au efecte secundare oribile. Scopul nostru este de a crește cantitatea care intră într-o tumoră, dar nu și pe cea din alte celule și țesuturi. Asta ne permite să administrăm doze mult mai mari fără efecte secundare, care ucide tumorile mai repede".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel