Cancer pulmonar: Lung Ambition Alliance, parteneriatul pentru creșterea ratei de supraviețuire

Adisa Codruț / 08 oct 2019 / 13:45

Parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance a fost lansat, azi, la Cluj. Scopul este acela de a dubla rata supravieţuirii la cinci ani în cazul celor suferinzi de cancer pulmonar. Obiectivul ar trebui atins până în 2025

Lung Ambition Alliance este un parteneriat încheiat între Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Guardant Health, Coaliţia Globală împotriva Cancerului pulmonar şi AstraZeneca, notează agerpres.ro.

"Primul obiectiv strategic asumat în cadrul Lung Ambition Alliance este dublarea supravieţuirii la 5 ani, până în 2025, în contextul în care, la nivel global, la fiecare 18 secunde, o persoană îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar, iar în momentul actual, doar un pacient din 5 supravieţuieşte la 5 ani de la diagnostic", se arată într-o prezentare a organizatorilor.

Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj, spune că "în fiecare an, la nivel mondial, din cauza cancerului pulmonar dispare echivalentul unui oraş cam cât Bucureştiul, iar la nivel naţional, populaţia unui oraş precum Sinaia".

Directorul medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat, cu ocazia lansării parteneriatului strategic, că rata supravieţuirii la cinci ani a crescut foarte mult în ultima perioadă.
 
"La sfârşitul anilor 90, în stadiul 4, supravieţuirea era de şase luni, iar azi avem pacienţi care depăşesc cinci ani, care îşi văd nepoţii crescând, care beneficiază nu numai de supravieţuire, dar şi de o calitate a vieţii acceptabilă", a menţionat Patriciu Achimaş-Cadariu.

La nivel global, cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer.

Potrivit statisticilor, în România, în 2018, au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 10.277 de persoane şi-au pierdut viaţa în acelaşi an.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy