Cancer pulmonar, cauze, simptome și tratament

Fumatul și anxietatea sunt asociate
Fumatul și anxietatea sunt asociate

Cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor survenite prin cancer atât la bărbați, cât și la femei. Dar nu a fost întotdeauna așa. Înainte de utilizarea pe scară largă a țigărilor, cancerul pulmonar a fost rar. Astăzi, fumatul provoacă aproape 9 din 10 decese cauzate de cancerul pulmonar, în timp ce gazul cu radon, poluarea și alte lucruri joacă un rol mai mic. Medicamentele nou dezvoltate oferă o nouă speranță pentru cei diagnosticați astăzi.

Țigările sunt ambalate cu substanțe chimice care cauzează cancer. De asemenea, dezarmează sistemul natural de apărare al plămânilor. Căile respiratorii sunt căptușite cu fire de păr mici numite cili. Pentru a proteja plămânii, ei elimină toxinele, bacteriile și virusurile. Fumul de tutun oprește cilii să-și facă treaba. Acest lucru permite ca substanțele chimice care cauzează cancer să se acumuleze.

 Simptome


Cancerul pulmonar începe încet. De obicei, nu există simptome sau semne de avertizare în stadiile incipiente. Pe măsură ce se agravează, este posibil să observați: o tuse care nu va dispărea, dureri toracice, în special în timpul respirațiilor profunde, dificultăți de respirație, flegmă sângeroasă, oboseală. Un tip de scanare numit CT poate arăta dacă e cancer pulmonar. Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din S.U.A. recomandă ca fumătorii în vârstă de 55-80 ani să facă o scanare CT în fiecare an. Același lucru este valabil și pentru cei care au fumat foarte mult și au renunțat cu mai puțin de 15 ani în urmă.

Diagnostic

Dacă medicul dumneavoastră consideră că ați putea avea cancer pulmonar - de exemplu, pentru că aveți o tuse de lungă durată sau șuierătoare - veți face o radiografie toracică sau alte teste de imagistică. Este posibil să fie necesar să colectați flegma pentru un test de spută. Dacă oricare dintre aceste teste sugerează că ați putea avea cancer, va trebui probabil să faceți o biopsie, în care un medic anatomo-patolog poate determina dacă tumora este cancer pulmonar, și dacă da, ce fel.

Două tipuri principale

Cancerul pulmonar poate fi în mare parte clasificat în două tipuri principale, bazate pe aspectul cancerului sub microscop: cancer pulmonar cu celule mici și cancer pulmonar cu celule mari. Celulele cancerigene pulmonare cu celule mici (NSCLC) reprezintă 85% din cazurile de cancer pulmonar, în timp ce restul cancerului pulmonar cu celule mici reprezintă 20%. Cancerul pulmonar cu celule mici este mai agresiv, ceea ce înseamnă că se poate răspândi rapid în alte părți ale corpului la începutul bolii. Este puternic legat de utilizarea țigărilor și este rar în cazul nefumătorilor.

 

Tratamentul precoce

Când medicii găsesc cancer pulmonar fără celule mici înainte de a se răspândi dincolo de un plămân, o operație poate ajuta uneori. Chirurgul poate elimina partea din plămân care prezintă tumora sau, dacă este necesar, întregul plămân. Unii oameni primesc radiații sau chimioterapie după aceea pentru a ucide orice celule canceroase rămase. Chirurgia, de obicei, nu ajută la cancerul pulmonar cu celule mici, deoarece probabil s-a răspândit deja înainte de diagnosticare. Atunci cand cancerul pulmonar se răspândește prea mult pentru a fi vindecat, tratamentele pot ajuta oamenii să trăiască mai mult și să aiba o calitate mai bună a vieții. Radiațiile și chimioterapia pot diminua tumorile și pot ajuta la controlul simptomelor, cum ar fi durerea osoasă sau căile respiratorii blocate. Chimioterapia este de obicei tratamentul principal pentru cancerul pulmonar cu celule mici. Imunoterapia luptă împotriva cazurilor avansate de cancer pulmonar cu celule mici. Nu funcționează pentru toată lumea, dar când se întâmplă, rezultatele sunt bune.

Renunțarea la fumat ajută

Diagnosticul de cancer pulmonar poate fi un șoc. Dacă fumezi, nu e prea târziu să faci schimbări sănătoase. Cercetările arată că persoanele care renunță la fumat după ce au aflat că au cancer pulmonar fac mai bine decât cei care fumează. Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, dar nu este singurul factor de risc. Fumatul de pasiv la domiciliu sau la locul de muncă pare, de asemenea, să vă ridice riscul. Persoanele care sunt căsătorite cu cineva care fumează sunt cu 20% până la 30% mai susceptibile de a suferi cancer pulmonar decât soții nefumătorilor. Persoanele care lucrează în anumite locuri de muncă este mult mai probabil să facă cancer pulmonar. Persoanele care lucrează cu uraniu, arsenic și alte substanțe chimice ar trebui să încerce să-și limiteze expunerea. Azbestul, folosit o dată pe scară largă în izolare, este o cauză cunoscută a cancerului pulmonar. Este rar folosit acum, dar lucrătorii care au fost expuși cu ani în urmă sunt încă în pericol. Radonul, acest gaz radioactiv natural se găsește la niveluri mai mari decât cele normale în anumite părți ale S.U.A. Gazul se poate acumula în locuințe și poate crește riscul de cancer pulmonar, în special în cazul persoanelor care fumează. Este cea de-a doua cauză principală de cancer pulmonar din S.U.A.

Poluarea aerului

Cauzează mult mai puține cazuri decât fumatul, dar poluarea aerului este încă ceva ce ar trebui evitat. Experții consideră că poluarea cauzată de autovehicule, fabrici și centrale electrice poate afecta plămânii. Un istoric familial de cancer pulmonar, dar și consumul apei potabile bogată în arsenic sunt factori de risc. Cancerul pulmonar apare însă și la persoanele care nu au factori de risc cunoscuți - inclusiv cele care nu au fumat niciodată. Cercetătorii nu știu de ce. Se pare că se întâmplă femeilor mai mult decât bărbații. Și un tip, adenocarcinomul, este mai frecvent în cazul nefumătorilor decât al fumătorilor, informează WebMD.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel