Cancer pulmonar, guvernanții vor să aducă tratament din Cuba. Pintea: într-un an l-am avea

Adisa Codruț / 20 Martie 2019 / 14:10
Sorina Pintea
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a anunțat că a avut o discuție cu vicepreședintele Cubei, cu ministrul Sănătății și cel de Finanțe din această țară pentru a încheia un acord ca să aducă în România un medicament împotriva cancerului pulmonar.

Medicamentul pentru cancerul pulmonar pe care guvernanții vor să-l aducă în România nu este aprobat decocamdată nicăieri în afara Cubei. Cum ani de zile această țară a fost sub embargou internațional, cercetătorii au creat medicamente complet diferite de ce se găsește în restul lumii. 

„Este vorba despre un medicament împotriva cancerului pulmonar. Există mai multe tipuri de medicamente împotriva cancerului pe care cubanezii le produc, dar pe mine personal și pe domnul ministru Teodorovici ne interesa un tip anume care, foarte interesant, este în studii clinice în America, deși americanii au embargou. Au impus un embargou și totuși acest vaccin este în studii clinice în America. (...)”, a recunoscut Sorina Pintea. 

Cam într-un an l-am putea avea

Ministrul Sănătății spune, însă, că este în discuții avansate cu partea cubaneză legat de acest medicament. 

„Am avut o discuție cu partea cubaneză, cu vicepreședintele Cubei, cu ministrul Sănătății, ministrul de Finanțe de acolo și am agreat un acord (...). Acordul a fost agreat de MAE și de Ministerul de Externe cubanez urmează să stabilim data când ne vom duce să îl semnăm acolo împreună cu procedura prin care vom putea aduce aceste medicamente în România", a declarat Sorina Pintea, marți seara, la România TV.

Potrivit acesteia, România va trebui să aștepte până când acel medicament va trece de perioada de studii clinice, proces care ar putea dura încă un an.

„Fiind stat al UE va trebui să așteptăm până când aceste medicament va trece de perioada de studii clinice și este foarte bine că este în studii clinice în America pentru că avem posibilitatea să îl aducem în România. Din punctul meu de vedere, poate dura cam un an această poveste. Este un medicament foarte bun", a mai afirmat ministrul Sănătății.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy