Cancerul de pancreas, boala silențioasă cu diagnostic întârziat. Cum recunoști simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de pancreas - FOTO: Freepik
cancerul de pancreas - FOTO: Freepik

Cancerul de pancreas este diagnosticat mult prea târziu în majoritatea cazurilor.

Cancerul de pancreas are un debut fără niciun semnal de alarmă. Medicii de la Institutul Clinic Fundeni arată care sunt simptomele și semnele cele mai frecvent întâlnite în cancerul de pancreas.

”Dată fiind incidența în creștere a tumorilor pancreatice este important să știm să recunoaștem expresia clinică a acestora de la primele semne și simptome, care variază, de regulă, în funcție de localizarea tumorii și stadiul acesteia în momentul diagnosticului”, arată Dr. Cătălina Panaitescu – Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Serviciile de Ambulanță vor fi coordonate de DSU, cu acordul Ministerului Sănătății

Diagnostic tardiv

Medicii atrag atenția asupra diagnosticării tardive a cancerului de pancreas.

”Adenocarcinomul pancreatic este cea mai frecventă formă de tumoră pancreatică solidă, cu debut silențios și evoluție subclinică îndelungată, ceea ce face ca diagnosticul lui să se facă, în general, tardiv, simptomele și semnele evidente clinic apărând în fazele avansate ale bolii”, mai arată Institutul Clinic Fundeni.

Cea mai frecventă localizare este la nivelul capului pancreasului sau procesului uncinat (70%) și poate debuta prin durere în hipocondrul drept sau epigastrică, frecvent de intensitate mare, impunând bolnavului căutarea unei poziții antalgice.

Vezi și: Stresul, inamicul sănătății. Diaconu: Hipertensiunea și diabetul, steagurile ROȘII

Cauze

Cercetătorii încă nu au reușit să stabilească pe deplin cauzele care duc la apariția cancerului de pancreas. Cele mai multe studii arată că mutațiile genetice prin care este dezechilibrată multiplicarea celulelor pancreatice ar fi responsabilă de apariția cancerului de pancreas.

Alți factori care pot contribui la apariția acestui tip de cancer sunt:

- vârsta înaintată - după vârsta de 75 de ani, pacienții sunt mai predispuși la dezvoltarea de cancer de pancreas

- istoricul de pancreatită acută sau cronică

- diabetul

- fumatul - aproximativ un sfert din pacienții care primesc diagnosticul de cancer pancreatic sunt fumători

- obezitatea

Vezi și: Obiecte periculoase pentru copii. Pot duce la deces

Tratament

În funcție de stadiul bolii și de localizare, soluția poate fi intervenția chirurgicală care presupune fie excizia unei porțiuni din pancreas și a ganglionilor limfatici, fie a unei porțiuni mai extinse din tubul digestiv care poate include porțiuni din pancreas, stomac, intestin subțire și vezică biliară. De asemenea, o intervenție la care s-a renunțat în ultima vreme este excizia totală a pancreasului și splinei.

Procedurile chirurgicale pot fi însoțite de chimioterapie și radioterapie, pentru a crește șansele de reușită ale protocolului terapeutic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel