Cancerul de plămân, operat minim-invaziv în România, la standarde internaționale

Steluța Indrei |
Data publicării:
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Polisano din Sibiu, vorbește la interviurile DC MEDICAL despre intervențiile minim-invazive pe care le realizează în cazul pacienților cu cancer de plămân. Aceste operații pot fi efectuate la spitalul din Sibiu la standarde internaționale, dar la prețuri mult mai mici decât în străinătate.

Cancerul de plămân reprezintă la ora actuală cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer, la nivel mondial, inclusiv în România. „Necazul în această maladie este prezentarea tardivă la medic. Aproximativ 75% dintre pacienți în momentul prezentării sunt în stadiul metastic”, spune dr. Liviu Mugurel Bosînceanu.

Chirurgia, ca armă împotriva cancerului bronho-pulmonar, ocupă locul central, fiind singura metodă terapeutică care poate asigura supraviețuirea pacienților pe termen lung. „Din păcate, chirurgia toracică oncologică nu este decontată în totalitate de sistemul public de asigurări”, arată medicul.

Aceeași performanță, la costuri mai mici în România

Cu toate acestea, costurile unei intervenții pentru cancerul de plămân la Spitalul Polisano, de exemplu, sunt mai mici comparativ cu Ungaria sau Austria. Iată ce spune chirurgul Mugurel Bosînceanu: „Foarte mulți pacienți oncologici din România, în sfera chirurgiei toracice, iau drumul străinătății. O lobectomie pulmonară, de exemplu, care este intervenția gold-standard pentru cancerul de plămân, în Ungaria costă în jur de 9.000 de euro, în Austria vorbim de 18.000, în Germania, Franța vorbim de 25.000 de euro. În spitalul nostru realizăm aceste intervenții cu costuri de 5.000 de euro, în medie”.

Sistemul public acoperă în jur de 1.500 de euro din acest cost. Mai puțin de jumătate, restul e efortul pacienților, adesea un efort impresionant financiar. „Această sumă ar trebui compensată integral, în condițiile în care sunt compensate tratamentele chimioterapice, radioterapice, care costă zeci de mii de euro lunar, ar trebui compensată în integralitate și chirurgia toracică. Mai ales că acest lucru se întâmplă în situația în care pacienții se adresează în străinătate prin diverse formulare. Se decontează sumele respective, mult mai mari decât ce ar putea deconta în România, indiferent că pacientul se operează la public sau la privat în străinătate”, semnalează dr. Bosînceanu.

De la operații de anvergură la intervenții de 4-5 cm

În cancerul de plămâni, intervenția clasică se făcea în trecut prin toracotomii postero-laterale, cu secțiunea marilor mase musculare ale centurii scapulare, ulterior toracotomii antero-laterale. 

La Spitalul Polisano, dr. Bosînceanu realizează aceste intervenții prin toracotomii care au 4-5 centimetri și sunt video asistate. Această intervenție minim-invazivă se numește toracoscopie sau chirurgie toracică video asistată. „Este o metodă standard, care în occident se practică de 10-12 ani și care pe ultimele studii are același randament ca și chirurgia toracică clasică deschisă în afecțiunile oncologice”, explică dr. Bosînceanu. 

O altă metodă chirurgicală importantă realizată la Spitalul Polisano este chirurgia traheei, acesta fiind singurul centru privat din țară care o practică. „Noi facem rezecții de trahee și anastomoză pentru afecțiuni atât benigne (stenoze traheale, post-intubații prelungite), cât și maligne”, spune chirurgul.

Urmărește răspunsul integral în VIDEO:

Youtube video image

Interviul integral poate fi văzut AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel