Cancerul de prostată, cauze, simptome și factori de risc

Cancer
Cancer


Cancerul de prostată reprezintă o entitate distinctă între toate celelalte tipuri de neoplazii. Glanda prostatică este un organ de dimensiuni modeste situate în pelvisul profund al bărbatului, iar cancerul de prostată se clasează pe locul al 2-lea între cancerele diagnosticate la bărbat, însumând 1.1 milioane de noi cazuri diagnosticate anual la nivel mondial.

"Acest tip de neoplazie apare rar la pacienții tineri, de regulă mai puțin de 5% dintre pacienții sub 30 de ani fiind diagnosticați cu cancer de prostată. Lucrurile se schimbă dramatic odată cu avansarea în vârsta; astfel, observăm că peste vârsta de 79 de ani întalnim o prevalentă de peste 59%. În urma unei analize scurte, descoperim că, dacă toți barbații ar trăi până la vârsta de 100 de ani, cel mai probabil că marea majoritate ar ajunge să dezvolte această forma de neoplazie. Ca marea majoritate a neoplaziilor, și acest tip de cancer poate fi capricios în ceea ce priveste dezvoltarea sa astfel, unele forme pot evolua fulminant cu extensia rapidă locoregională și la distantă, iar altele pot ramâne oarecum latente, având în timp nevoie de tratament minimal sau chiar deloc. Deși pacienții pot prezenta variate forme de evoluție, totuși marea majoritate a specialiștilor au convenit că, atunci când este diagnosticată din timp, această neoplazie va avea și cele mai bune rezultate de tratament", spune Dr. Vlad Olaru, medic specialist urolog, Asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila Bucuresti si la Catedra de Chirurgie Urologică Fundeni

Când să mergem la medic?

Potrivit medicului, cancerul de prostată în stadii incipiente nu prezintă semne și simptome ce ne-ar putea îngrijora. Screeningul în cancerul de prostată este discutabil și bazele nu sunt exact stabilite. De regulă, pacientul trebuie să discute cu medicul de familie dacă screeningul este o variată bună pentru acesta. Atunci când avem de a face cu un cancer de prostată în stadiul avansat, lucrurile stau complet diferit, iar pacientul poate prezenta semne și simptome caracteristice cum ar fi simptomatologia de tract urinar inferior (aici incluzânt dificultatea de a urina, jetul urinar slab, urinat frecvent), urinatul cu sânge, disconfort în regiunea abdominală inferioară, sânge în lichidul spermatic, disfuncție erectilă, dureri osoase, scăderea în greutate.

Cauzele cancerului de prostată

Până în momentul de fată nimeni nu știe ce determină apariția acestui tip de cancer. Specialiștii spun că această neoplazie apare atunci când anumite celule de la nivelul glandei prostatice se modifică. Această modificare apare în urma mutațiilor ADN de la nivel celular, ce determină o multiplicare rapidă și aberantă a acestor celule. Spre deosebire de celulele normale care, în mod obișnuit, mor după o perioadă de timp, celulele neoplazice continuă să traiască și să se multiplice. Această multiplicare aberantă reprezintă extinderea locală la nivelul glandei și în unele cazuri în afara acesteia (regională).
De asemenea unele celule se pot disemina de la nivelul glandei și pot migra către alte parți ale organismului (metastaze la distantă). Dupa cum spuneam, deși nimeni nu știe cauza acestei neoplazii, în urma unor studii știintifice, cercetătorii au sesizat anumiți factori de risc asociați cu acest tip de cancer.

Factorii de risc ce măresc probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată sunt reprezentați de:

Vârstă

Pe masură ce bărbații îmbătrânesc, riscul de a dezvolta cancer de prostată crește existând o probabilitate mare ca modificările ce apar la nivel celular în glanda prostatică să apară după vârsta de 55 de ani.

Apartenenta etnică

Una dintre cele mai susceptibile etnii în a dezvolta cancer de prostată este reprezentată de afro-americani, unul din șase bărbați dezvoltând afectiunea. De asemenea, aceștia au și o incidență crescută a neoplaziei la vârste mai fragede de 55 de ani, cancerul de prostată fiind mai agresiv, dezvoltarea loco-regională și la distanță fiind mai rapidă, iar rata de mortalitate este mai ridicată.

Istoria familială

Bărbații cu o istorie familială de cancer de prostată se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta afecțiunea. Un astfel de bărbat are risc de 2 sau de 3 ori mai crescut de a dezvolta neoplazia, dacă tatăl sau fratele lui au avut acest tip de cancer. Riscul crește exponentțial cu numărul de rude care au dezvoltat neoplazia.

Fumatul

Nenumărate studii demonstrează legătura directa dintre cancerul de prostată și fumat, astfel încât fumătorii au un risc dublu fată de populația martor de a dezvolta neoplazia. Totuși speranța există pentru cei care renuntă la fumat, riscul scăzând la nivelul unui nefumător la 10 ani de la abandonarea acestui viciu.

Dieta

Dieta și stilul de viață pot influența riscul de a dezvolta cancer de prostată, iar studii multiple au demostrat faptul că pacienții obezi, atunci când sunt diagnosticați cu cancer de prostată, prezintă o forma de boală avansată ce se tratează cu mult mai multă dificultate.

Complicațiile cancerului de prostată

Complicațiile acestui tip de cancer ce apar în evolutia sa sau în urma tratamentului sunt reprezentate de:
Extinderea cancerului de prostată loco-regional și la distanță

Cancerul de prostată se poate extinde regional la organele învecinate cum ar fi vezica urinară, iar celule neoplazice pot migra prin curentul sangvin sau limfatic către sistemul osos sau către alte regiuni ale corpului. Atunci când oasele sunt afectate apar dureri și fracturi. Pacienții în stadiul metastazic pot răspunde la tratamentul multimodal, dar în acestă situație tratamentele nu sunt curative.

Incontinența urinară

Incontinența urinară este urmarea directă a tratamentului aplicat în cancerul de prostată sau, în cazurile avansate, poate fi o urmare a cancerului în sine. Incontinența apare după tratamentele chirurgicale de extirpare a prostatei sau după tratamentele de radioterapie. Tratamentul incontinenței urinare poate include medicație, intervenții chirugicale, cum ar fi sfincterul urinar artificial sau aplicarea diferitelor tipuri de catetere urinare.

Disfuncția erectilă

Ca și incontinența urinară, disfuncția erectilă apare ca urmare a cancerului în sine sau în urma tratamentelor aplicate în acest tip de cancer (tratament chirurgical, radioterapie, tratament hormonal). Opțiuni terapeutice pentru disfuncția erectilă sunt reprezentate de: medicație, pompe cu vacuum, proteze peniene.

Prevenția cancerului de prostată

Prevenția acestei neoplazii se face printr-un stil de viată echilibrat. Dieta joacă un rol important pentru menținerea unei greutăți normale, evitarea alimentelor cu conținut crescut în grăsimi saturate, carne rosie, preferarea alimentației bazate pe fructe și legume proaspete, evitarea suplimentelor alimentare, a conservanților, a mâncărurilor de tip fast-food. Exercitiul fizic constant joacă un rol important și ajută la păstrarea unei greutăți normale, precum și a dispoziției bune. A fost demonstrat că bărbații care nu fac miscare au o valoare a antigenului specific prostatic (PSA) mai crescută în comparație cu cei care fac exerciții fizice zilnice, aceștia din urmă având un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată.

Despre Campania „Asumă-ți să fii sănătos!"


Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, prin cadrele sale didactice care activează în cadrul I.C. Fundeni va relua Campania de Prevenție "Asumă-ţi să fii sănătos!". Prevenţie şi informare medicale sunt cele două componente care vor face obiectul acestei iniţiative prin care UMF"Carol Davila" și Institutul Clinic Fundeni din București îşi doresc să aducă un plus de valoare relaţiei dintre medic şi pacient.
Potrivit iniţiatorilor proiectului "Asumă-ţi să fii sănătos!", prin abordarea mai multor teme şi perspective din punct de vedere al prevenţiei şi informării corecte medicale, populaţia va reuşi să-şi creeze un sistem de autoprotecţie ce va reduce substanţial riscul expunerii la îmbolnăviri. Fie că discutăm despre discipline precum pediatrie, urologie, cardiologie, hematologie, oncologie, neurologie, nefrologie sau gastroenterologie, putem spune, că una dintre disciplinele medicale importante o reprezintă prevenţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel