Cancerul de sân poate fi prevenit. Medic: Merge mână-n mână cu sedentarismul

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul de san. FOTO Pexels @ Anna Tarazevich
Cancerul de san. FOTO Pexels @ Anna Tarazevich

Cancerul de sân are printre factorii de risc obezitatea, dar și fumatul. Iar un stil de viață sănătos poate să prevină apariția acestuia.

 

Cancerul de sân poate fi prevenit, potrivit dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie, care a afirmat la Digi 24 că stilul de viață este cel care influențează sănătatea.

”Vestea bună este că da. Aproximativ 40% din tumorile maligne pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Dintre factorii de risc influențabili ai cancerului de sân amintim obezitatea, hiperstenismul, care nu este un factor de risc exclusiv pentru cancerul mamar, ci și pentru alte tipuri de tumori.

Acesta merge mână-n mână cu sedentarismul, astfel încurajăm pacientele/populația să-și păstreze greutatea corporală în limite normale, să aibă un aport caloric bine controlat și să aibă activitate fizică de intensitate cel puțin moderată, aproximativ 5 ore pe săptămână.

La fel, încurajăm sarcina înaintea vârstei de 30 de ani, prima sarcină, fiindcă aceasta a fost dovedită a fi un factor protector împotriva tumorilor maligne de sân. La fel și alăptarea, o perioadă cât mai îndelungată”, a explicat dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie.

De asemenea, mai susține medicul, se pot controla inclusiv tratamentele hormonale, administrate cu scop anticoncepțional sau limitarea acestora în perioada menopauzei.

”Este foarte important să abandonăm fumatul. Fumatul inițiat mai ales în adolescență predispune femeile aflate în premenopauză la tumori  maligne mamare și nu doar, respectiv să limităm consumul de alcool”, a subliniat specialistul.

Cât privește stabilirea diagnosticului de cancer mamar, dar mai ales atitudinea pe care pacientele trebuie să o aibă după acest moment, medicul a afirmat că acestea trebuie să aibă o discuție onestă și deschisă cu medicul curant.

”Aceasta este baza colaborării bune între ei doi. Trebuie să pună multe întrebări, să fie curioase, să întrebe cât de mare este tumora din sân, sunt ganglionii axilari afectați, de ce este necesar să facă atâtea investigații imagistice, de ce este important să aștepte rezultatul histopatologic să vedem dacă tumora are sau nu receptori de estrogen, de ce este important factorul de proliferare și statusul HER 2”, a mai spus medicul, care a adăugat că pentru pacientele sale s-a obișnuit să facă schițe pentru ca acestea să înțeleagă extinderea bolii lor.

Tratamentul cancerului de sân

Potrivit medicului, tratamentele cancerului de sân sunt stabilite în ”tumor board” și ele sunt stabilite în funcție de stadiul bolii.

- tumorile care sunt mai mici și localizate exclusiv la sân, ca prim pas terapeutic au chirurgia.

- tumorile care sunt puțin mai extinse și sunt mai mari, de peste 2-3 cm și au o histeologie mai agresivă ori au adenopatii axilare invadate, acestea se tratează de preferință cu o chimioterapie preoperatorie.

- în cazul tumorilor mai extinse în corp ne bazăm pe rezultatele testărilor imunohistochimice și personalizăm tratamentul.

”Avem medicamente moderne care sunt asociate hormonoterapiei, cum sunt modulatorii de ciclu celular, tratamentele anti-HER 2, tratamentele anti-enzimatice. Este important de amintit că avem acces inclusiv la imunoterapie în tumorile mamare triplu negative”, a mai spus medicul Eniko Fejer.

Vezi și: Testarea genetică, SOLUȚIA pentru învingerea cancerului. Cătană: 30% din cancere sunt familiale, dintre care 15% ereditare. Nu există boli, ci bolnavi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel