Când pierderile de memorie sunt legate de demență. Ce înseamnă dacă uiți lucruri banale și când este un semnal de alarmă

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
dementa - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Cu toții uităm diferite lucruri. Unii ne uităm lista de cumpărături sau dacă am închis ușa după ce am plecat. A uita este firesc, dar totodată și îngrijorător. Pierderile de memorie sunt asociate cu demența. Astfel, iată când trebuie să ne facem griji în privința pierderilor de memorie.

Demența este o boală incurabilă care afectează în principal persoanele pe măsură ce îmbătrânesc, și există mai multe semne de avertizare pe care le puteți observa pentru a o identifica în stadiile incipiente și a încetini procesul. Mai mult de 55 de milioane de oameni suferă de demență în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Abilitățile cognitive ale unei persoane, de la memorie, gândire, rezolvarea problemelor, limbaj și comportament, sunt afectate în mod constant, și în prezent nu există niciun remediu pentru această afecțiune.

Demența are aproximativ 200 de variante, inclusiv cea mai răspândită cunoscută sub numele de Alzheimer, și afectează în principal persoanele vârstnice. Aproximativ 40% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani experimentează o anumită pierdere a memoriei, potrivit Societății Alzheimer.

Cu toate acestea, pierderea memoriei asociată vârstei apare natural pentru oameni pe măsură ce îmbătrânesc, și pentru majoritatea, memoria lor rămâne puternică. Totuși, există mai multe semne de avertizare care merită să fie observate și care ar putea indica debutul demenței.

Vezi și: De ce afinele sunt albastre. Culoarea care previne cancerul

Demența, semne timpurii

Identificarea bolii în stadiile incipiente poate uneori să ajute la încetinirea degenerării începând tratamentul cât mai devreme posibil. Un semn în special a fost evidențiat de societate în legătură cu memoria cotidiană.

Aceasta menționează că oricine poate pierde temporar un portofel sau chei, dar că o persoană care trăiește cu demență ar putea pune lucruri în locuri neadecvate. De exemplu, un fier de călcat în congelator sau un ceas de mână în bolul de zahăr.

Alte semne timpurii care ar putea sugera demența includ dezorientarea în timp și spațiu și să se simtă pierduți pe strada pe care au locuit de ani de zile. În timp ce cineva cu demență ar putea uita cum să desfășoare rutine și sarcini tipice, cum ar fi pregătirea meselor și îmbrăcarea.

Pierderi de memorie - FOTO: Freepik@EyeEM

Vezi și: Care este cantitatea corectă de fructe pe care ar trebui să o consumăm. Wasim Nazer: Asta este

Expertul în demență, dr. Richard Restak, a afirmat că incapacitatea de a desfășura "acțiuni scopice și foarte practice, cum ar fi periajul dințiilor, în ciuda forței musculare și tonusului normale", ar putea indica apraxia, una dintre cele "patru deficiențe" pe care le identifică la pacienții cu Alzheimer.

"O persoană cu apraxie poate fi capabilă să recunoască și chiar să numească o periuță de dinți și pastă de dinți, dar poate fi incapabilă să desfășoare actul (praxis) de a stoarce pasta de dinți pe periuță", a spus dr. Richard Restak, potrivit Mirror.

Dacă sunteți preocupat de memoria sau gândirea dumneavoastră și credeți că ați putea avea demență, este o idee bună să faceți o programare la medicul de familie. Sau dacă vă îngrijorează simptomele cuiva altcuiva, încurajați-l să facă o programare și poate sugerați să îl însoțiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel