EXCLUSIV Care este cantitatea corectă de fructe pe care ar trebui să o consumăm. Wasim Nazer: Asta este
Care este cantitatea corectă de fructe pe care pe care ar trebui să o consumăm într-o zi. O dietă sănătoasă include consumul zilnic de fructe, dar care este, de fapt, această...
Fructele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. De fapt, dietele bogate în fructe sunt asociate cu tot felul de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus al multor boli.
Cu toate acestea, unele persoane sunt preocupate de conținutul de zahăr al fructelor și se tem că consumul excesiv ar putea fi dăunător. Așadar, câte porții de fructe ar trebui să consumi în fiecare zi pentru a fi sănătos? Și este posibil să consumi prea mult?
Despre toate acestea ne-a vorbit dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
”Fructele sunt o gustare sănătoasă. Fructele trebuie consumate de trei ori pe zi, la fiecare masă. De fapt, trebuie consumat un fruct, nu mai multe și nu după ora 18:00. Nu mâncăm un kilogram de cireșe odată, mâncăm un pumn de cireșe, un măr, o banană, o cantitate mică.
Cât mărimea unui măr este cantitatea normală de fructe ce trebuie consumată”, a explicat dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Fructele, conținut de nutrienți importanți

Fructe - FOTO: Freepik@imrandk
Fructele sunt bogate în multe nutrienți importanți. Compoziția nutritivă a fructelor variază în mare măsură între diferitele tipuri, dar toate varietățile conțin nutrienți importanți.
În primul rând, fructele au tendința de a fi bogate în vitamine și minerale. Acestea includ vitamina C, potasiu și acid folic, din care multe persoane nu primesc suficient. Fructele sunt, de asemenea, bogate în fibră, care are multe beneficii pentru sănătate.
Consumul de fibră poate ajuta la scăderea colesterolului, creșterea senzației de sațietate și contribuirea la pierderea în greutate în timp. În plus, fructele sunt încărcate cu antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi care pot deteriora celulele. Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate încetini îmbătrânirea și reduce riscul de boală, potrivit Healthline.
Deoarece diferite fructe conțin cantități diferite de nutrienți, este important să consumi o varietate dintre ele pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.
Vezi și: Filmele romantice: efectele sănătății mintale la copii și adolescenți. Rolul părinților este crucial
Consumul de fructe, parte importantă a dietei
Fructele sunt bogate în nutrienți și relativ sărace în calorii, făcându-le o alegere excelentă pentru cei care își doresc să piardă în greutate. În plus, acestea sunt bogate în apă și fibră, care te ajută să te simți sătul.
Datorită acestui fapt, poți consuma în mod tipic fructe până când te simți satisfăcut, fără a consuma multe calorii. De fapt, mai multe studii indică faptul că consumul de fructe este asociat cu un aport caloric mai scăzut și poate contribui la pierderea în greutate în timp.
Merele și fructele citrice, precum portocalele și grapefruitul, sunt printre cele mai satisfăcătoare. De asemenea, este important să menționăm că fructele întregi, solide, sunt mult mai satisfăcătoare decât fructele piure sau sucul, pe care poți să le consumi în mod tipic în cantități mari fără a te simți sătul.
Studiile arată că consumul unei cantități mari de suc de fructe este asociat cu un aport caloric crescut și poate crește riscul de obezitate și alte boli grave. Cu alte cuvinte, evită să consumi o cantitate mare de suc de fructe și bucură-te în schimb de fructe întregi.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
