CAR-T sau terapiile celulare, singura ȘANSĂ a pacienților cu LEUCEMIE, realitate în România. Dr. Tănase: Un VIS al oricărui oncolog, să DISTRUGĂ cancerul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
CAR-T - Foto: Freepick @dcstudio
CAR-T - Foto: Freepick @dcstudio

Prof. dr. Alina Tănase, reputat medic hematolog de la Institutul Clinic Fundeni ne-a vorbit despre terapiile celulare și despre CAR-T, singura șansă a pacienților cu leucemie.

Prof dr Alina Tănase, reputat medic hematolog de la Institutul Clinic Fundeni a explicat că terapia cu celule CAR-T, care a fost aprobată în SUA, prima dată, în 2017, și un an mai târziu de EMA, pentru Europa, s-a putut face și în România, la Institutul Clinic Fundeni.

Terapia de ultimă generație CAR-T este ultima șansă la viață pentru pacienții cu leucemie acută limfoblastică și limfom cu celulă mare B care nu răspund la niciun altfel de tratament, și vorbim aici de chimioterapie sau imunoterapie. Sunt pacienți la care aceste forme de cancer sunt extrem de agresive și pentru viața cărora se duce o luptă aprigă.

Practic, într-un interval foarte scurt de timp în care celelalte tratamente opresc un pic boala, pacientului îi sunt recoltate propriile limfocite, într-un anume fel și la anumite standarde.

Leucocitele odată recoltate, sunt apoi trimise la un laborator specializat, deocamdată pentru hotare, pentru a transformate genetic astfel încât să recunoască celulele canceroase din sângele pacientului și să le atace doar pe acelea. Apoi ele sunt reintroduse în sângele pacientului, care în prealabil a fost imunosupresat. Deși pare simplu, pentru a putea realiza acești pași e nevoie de un întreg sistem și nu orice spital poate face procedurile, care sunt extrem de personalizate. 

Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

"Terapiile celulare au devenit o realitate și pentru pacienții din România"

 

"Terapiile celulare au devenit o realitate și pentru pacienții din România. Am început acest program, a fost un parcurs plin de provocări, în care fiecare participant din circuitul acesta de acces al pacientului la această terapie inovativă a trebui să studieze, să se instruiască, să privească la modelele din alte țări și să rămână deschis să găsească soluții ca această terapie să poată fi administrată și în România, fiindcă avem cunoștință de standardele internaționale, dar a trebuit să aplicăm aceste standarde în România, cu legislația românească.

De aceea, a fost un drum lung, cu obstacole ca orice drum pe care-l începi, dar suntem în situația în care am început acest program, am trimis aceste celule către mai mulți pacienți, ele s-au întors și pentru pacienții care s-au întors le-am și administrat.

Aș vrea să discutăm despre rezultate când vom avea evaluarea pacienților", a spus dr. Alina Tănase, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

"Plecăm de la un vis... un vis al oricărui oncolog, de a distruge masa tumorală prin celulele imune ale pacientului"

 

"Eu aș zice că plecăm de la un vis, pentru că este o terapie care se bazează pe celulele imune ale pacientului, se recoltează aceste celule imune și ele se modifică în laborator și se modifică prin exprimarea pe suprafața acestui receptor chimeric de care vorbim. Acest receptor se cuplează exact pe markerul celulei tumorale.

Atunci, aceste tipuri de terapii sunt prototip de terapie de terapie personalizată, fiindcă folosim celulele pacientului, le învățăm să atace cancerul și le reintroducem în organismul pacientului, ca pe un medicament. Dar ca pe un medicament viu.

Deci plecăm de la un vis... de la un vis al oricărui oncolog, de a distruge masa tumorală prin celulele imune ale pacientului. Și numai, dar și celulele imune învățate să atace cancerul. Deci, modificate astfel încât să descopere celulele de cancer și să le distrugă.

Sigur, aceste terapii celulare sunt o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice reflactare, recidivate. Ele au indicație în aceste tipuri de boli și în România avem înregistrat un produs care are două indicații: prima este leucemia acută limfoblastică la copii și adultul până în 25 de ani, fiindă așa au fost studiile și a doua este limfomul cu celulă mare B, refractat la cel puțin două linii de chimioterapie.

Deci vorbim de pacienți care au trecut de terapiile standard, dintre care cei mai mulți au recăzut după transplant, unii după auto, alții după allo, deci s-a trecut și de linia de terapie de transplant și pentru această categorie de pacienți, pentru marea majoritate a acestora, nu mai există altă variantă de tratament.

Este o terapie foarte costisitoare, dar e adresată pacienților care nu aveau o altă variantă de tratament. Rezultatele nu sunt 100% răspuns complet, dar în studiile de înregistrare, răspunsul pentru leucemia acută limfoblastică reflactarea se apropie de 80%, iar în limfomul cu celulă mare B se apropie de 60%.

Deci sunt totuși niște procente fenomenale pentru o categorie de pacienți la care nu avem altă variantă terapeutică", a mai spus medicul. 

Florin Dumitrescu, descoperire despre ZAHĂR și CANCER: E destul de nenorocită! Știi cum afli unde e metastaza în corp?

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel