Carantina din pandemia COVID-19 ne-a afectat somnul: adormim mai greu, visăm mai mult și ne trezim mai des. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:

Carantina impusă din cauza pandemiei COVID-19 ne-a afectat negativ somnul și activitatea de vis: adormim mai greu, ne trezim de mai multe ori pe noapte și ne amintim mai mult din ceea ce am visat. Apoi visăm mai des că suntem în locuri aglomerate.

Într-un studiu recent publicat în Journal of Sleep Research (link direct studiu), cercetătorii au constatat că subiecții au avut un număr mai mare de treziri, adormire mai dificilă, amintire mai mare a ceea ce am visat și vise mai lucide în timpul carantinei decât după ridicarea acesteia.

Pentru studiu, 90 de adulți din Italia și-au înregistrat experiențele de vis și au completat în fiecare dimineață un jurnal de vis-somn.

„Comparațiile statistice au arătat că participanții au avut un număr mai mare de treziri, o ușurință mai mică de a adormi, o amintire mai mare a viselor și o frecvență a viselor lucide în timpul carantinei decât post-carantină. 

Mai mult, subiecții au raportat mai multe vise, inclusiv de genul „a fi în locuri aglomerate” în timpul post-carantinei decât în timpul acesteia. Calitatea mai slabă a somnului în timpul lockdown este destul de consistentă cu constatările anterioare. 

Trauma colectivă care ne dă peste cap somnul

Relația dintre evenimentele traumatice și frecvența amintirii viselor a confirmat ideea că pandemia e un fel de „traumă colectivă”. De asemenea, am emis ipoteza că prezența mai mare a viselor lucide în timpul lockdown ar putea reflecta încercarea de a face față experiențelor pandemice din perioada de veghe. În cele din urmă, prezența locurilor aglomerate în scenariile de vis în timpul celei de-a doua săptămâni a protocolului nostru apare în concordanță cu ipoteza continuității, deoarece posibilitatea de a accesa locuri frecventate de alte persoane ar putea reprezenta o experiență relevantă după o perioadă lungă de caratină”, au notat autorii.

Dintre toți respondenții, 46,07% au prezentat o calitate scăzută a somnului în timpul carantinei și 62,92% au raportat simptome legate de PTSD în timpul somnului. Mai mult, 71,91% din eșantion a raportat un nivel ridical al unei stări asemănătoare cu cea de anxietate și 69,66% au avut un nivel relevant clinic de simptome asemănătoare cu cele de anxietate. În cele din urmă, 25,84% dintre participanți au prezentat scoruri relevante clinic la Inventarul de Depresie Beck-II.

„Rezultatele noastre ... au confirmat că atât măsurile de somn, cât și cele de vis au arătat diferențe critice între perioadele de lockdown și post-carantină”, au scris autorii.

„Este ușor să speculăm că dificultatea mai mare de a adormi și fragmentarea somnului pe tot parcursul nopții pot fi corelate cu excitația mai mare din cauza stresului psihologic experimentat în timpul stării de veghe. Într-adevăr, în concordanță cu constatările anterioare (Casagrande și colab., 2020), datele noastre descriptive au arătat că mai mult de jumătate din eșantionul nostru a prezentat anxietate relevantă clinic și simptome legate de PTSD în timpul somnului la T0 (perioada de carantină). Trebuie să subliniem că eșantionul nostru a fost format din 80% femei, care par a fi mai afectate de pandemie, atât în ceea ce privește calitatea somnului, cât și sănătatea mintală (Salfi și colab., 2020)”, au continuat aceștia.

„În mod crucial, am arătat că subiecții au avut o reamintire mai mare a viselor și o frecvență a viselor lucide în timpul carantinei, comparativ cu săptămâna post-carantină. Pe de o parte, acest rezultat este în conformitate cu așteptările noastre. În concordanță cu recentele studii transversale (Gorgoni și colab., 2021; Iorio și colab., 2020; Scarpelli, Alfonsi, Mangiaruga, și colab., 2021; Schredl și Bulkeley, 2020), am confirmat cu o abordare longitudinală o mai mare producție mai mare de vise în timpul carantinei, o perioadă foarte stresantă din cauza anunțării pandemiei și măsurilor de izolare”, au mai notat aceștia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel