Care este motivul pentru care barba albește înaintea părului din cap. La ce vârstă începe încărunțirea

Monika Baciu |
Data publicării:
care este motivul pentru care barba albeste inaintea parului din cap - FOTO: Freepik@nakaridore
care este motivul pentru care barba albeste inaintea parului din cap - FOTO: Freepik@nakaridore

Care este motivul pentru care barba albește înaintea părului din cap. 

Care este motivul pentru care barba albește înaintea părului din cap. Mai mult, de ce părul devine mai întâi gri la tâmple? De ce ai părul închis la culoare, dar o barbă gri? Oamenii de știință nu sunt siguri. Aproape că nu au existat studii privind modelele de albire a părului, iar sondajele preliminare sugerează că s-ar putea să nu albim mai întâi la temple.

Barba se schimbă în timp și una dintre cele mai marcate schimbări este atunci când primele griuri încep să apară în barba ta. Fire de păr albe încep să apară în barba bărbaților după vârsta de 35 de ani, potrivit studiilor.  

Cercetătorii caută să afle de ce barba încărunțește înaintea părului din cap.

Vezi și: Amigdalita, cauze și tratament: Erupția arată îngrijorător. Nu dăm antibiotice

Ce se știe despre încărunțire

S-ar putea să ai părul grizonat, dar încă nu îl vezi. Studiile sugerează că trei sferturi dintre persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au părul gri care acoperă cel puțin o treime din scalp.

Nuanţa părului tău odinioară are celule numite melanocite, care produc fie pigmenți eumelanin (negru și maro) sau pigmenți feomelanină (galben și roșu). Genele conțin mai mult eumelanin, motiv pentru care tind să fie cele mai întunecate.

Părul pubian, părul de subraț și părul de barbă sunt mai fine, deoarece aceste fire de păr conțin cele mai multe feomelanine.

Melanocitele se uzează pe măsură ce trece timpul și, de obicei, sunt completate de un rezervor de celule stem găsite în apropierea fiecărui folicul de păr. Dar, în cele din urmă, acele rezervoare de celule stem mor. Atunci producția de pigmenți se oprește, iar atunci începe încărunțirea, notează Fatherly.

Albirea este rezultatul unei epuizări a melaninei în foliculii de păr. Pe măsură ce îmbătrânești, foliculii produc mai puțină melanină, ceea ce provoacă fie păr gri, argintiu sau alb. Părul de pe barbă crește mai repede decât părul de pe cap. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor observă epuizarea melaninei (sau a griului) în barbă mai întâi și apoi pe cap.

Vezi și: Cum să extinzi durata de valabilitate a pâinii. Aplică trucul cu folia de aluminiu și o poți consuma chiar și după trei luni

De ce încărunțim

Genele sunt probabil o mare parte a misterului. Un studiu din 2016 privind 6.000 de genomuri a evidențiat prima genă asociată vreodată cu albirea părului. Această genă pare să fie implicată în menținerea rezervoarelor de celule stem de melanocite și protejarea foliculului de păr împotriva factorilor de stres chimici.

Genetica poate explica, de asemenea, de ce părul din apropierea tâmplelor tale are tendința de a albi înaintea părului din cap.

Dr. Paradi Mirmirani, director regional pentru tulburări de păr la Kaiser Permanente, a sugerat că am putea încărunți din cauză că părul de pe fețele și capetele noastre nu funcționează după același program genetic. De asemenea, este posibil ca firele de păr din tâmple și barbă să fie mai sensibile la hormoni, spune Mirmirani, ceea ce crește viteza cu care melanina trebuie să fie completată.

Vezi și: Blefarospasmul, cauze, factori de risc și tratament. Depresia și stresul, pe lista factorilor

Încărunțirea, prevenție și factori de risc

Știm multe despre biologia părului gri. Dar ceea ce nu știm cu adevărat nimic despre este cum să prevenim părul gri sau să-l întinerim.

În timp ce unii cercetători indică faptul că genele sunt responsabile pentru părul gri, alții spun că poate exista o legătură între albire și stres și există o legătură pentru a dovedi acest lucru.

Deși stresul nu va provoca albirea în mod direct, anxietatea va duce la numeroase probleme legate de păr. Această tulburare face ca părul să cadă, iar atunci când crește înapoi, există întotdeauna mai puțin pigment. Acest lucru poate face ca în cele din urmă părul să devină gri.

Mai multe studii au arătat o legătură semnificativă între fumat și îmbătrânirea prematură, care se caracterizează prin albire timpurie înainte de vârsta de 30 de ani.

Un studiu din 2013 a stabilit că există o posibilă relație între fumat și părul gri. S-a descoperit că fumătorii sunt de două ori și jumătate mai predispuși să dezvolte albirea prematură a părului decât nefumătorii, notează Kings of Today.

Trebuie să știi și:

Părul, influențat de vârstă. Află ce fel de fir ai cu ajutorul aței

Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează

Soluția naturală împotriva căderii părului. Cum o poți prepara acasă

Uleiul care încetinește albirea părului. Ai nevoie de doar două ingrediente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel