Părul, influențat de vârstă. Află ce fel de fir ai cu ajutorul aței

Monika Baciu |
Data publicării:
parul - FOTO: Freepick
parul - FOTO: Freepick

Părul se schimbă odată cu trecerea anilor.Testul părului îți arată ce fel de fir de păr ai. Se poate realiza acasă folosind o ață. 

Părul se schimbă pe măsură ce trece timpul. Pe măsură ce îmbătrâneşti, este firesc ca textura părului tău să se schimbe. Aceste modificări pot varia în funcție de tipul de păr. Dacă ați observat că firele de păr creț sunt mai puțin viguroase sau părul drept a devenit mai ondulat sau mai grosier, înseamnă că îmbătrânești.

Puteți învăța cum să vă îngrijiți și să vă îmbrățișați noua textură a părului cu câteva modificări ale rutinei și sfaturilor experților, arată Healthline.

Părul se poate schimba pe măsură ce îmbătrânești în mai multe moduri.

Subțierea părului

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, o transformare prin care poate trece părul tău este o schimbare de textură. Este posibil să observați că părul arată mai tern și mai subțire decât de obicei sau poate chiar să apară căderea părului.

Potrivit dermatologului Janiene Luke, MD, acest lucru are de a face cu schimbarea ciclurilor de creştere a părului. Luke observă că faza de creștere a anagenului sau perioada în care arborele de păr este generat și extins în mod activ devine mai scurtă.

În plus, unii foliculi pot opri producerea de păr nou cu totul. Acest lucru poate determina scăderea densității părului.

"Diametrul părului devine mai mic. Sebumul, producţia naturală de ulei a organismului tău, scade odată cu vârsta, ceea ce duce la un păr care nu este la fel de strălucitor, moale sau neted", spune Luke, potrivit Healthline.

Pe scurt, faza anagenă poate deveni mai puțin eficientă și poate produce păr mai subțire.

Vezi și: Oboseala cronică, cauze și tratament. Medic: Unele persoane se pot naște cu o predispoziție genetică pentru această afecțiune

Căderea părului

Îmbătrânirea este una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului, de asemenea, cunoscută sub numele de alopecie. Asta pentru că nivelul hormonilor se schimbă pe măsură ce îmbătrânești.

Este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Această rată rămâne stabilă pe tot parcursul vieții, deși creșterea părului scade odată cu înaintarea în vârstă. Stresul poate contribui, de asemenea, la căderea părului, fie că este vorba de stres emoțional sau de rezultatul unui eveniment care schimbă viața.

"Moleculele de stres, cum ar fi cortizolul, pot viza și deteriora foliculii de păr în timp. Aceste aspecte pot încuraja căderea părului pe măsură ce îmbătrânim", explică Simone Thomas, fondatoarea Clinicii Simone Thomas Wellness, potrivit Healthline.

Părul cenușiu

Pe măsură ce îmbătrâneşti, părul tău poate deveni, de asemenea, gri, deoarece pierde melanina. Melanina este o componentă producătoare de pigment care produce celule melanocite. Aceste celule joacă un rol important în culoarea părului tău.

"Părul gri este considerat a fi rezultatul unui număr scăzut de melanocite. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele noastre nu produc la fel de multă melanină, ceea ce duce la părul gri sau părul alb atunci când melanina este absentă", spune Luke.

Textura părului tău este, de asemenea, asociată cu ondularea naturală, strălucirea, moliciunea și netezimea - toate acestea se pot schimba pe măsură ce îmbătrânești.

"Schimbarea texturii este determinată de tipul tău de păr", spune Vara.

Cheia pentru a învăța cum să stilizezi și să-ți menții textura în schimbare începe cu o înțelegere a tipului tău de păr.

Vezi și: Corp străin în ochi, cum să îl îndepărtezi. Când e cazul să te vadă un oftalmolog

Știința din spatele părului tău

Nu puteți preveni toate schimbările de păr ca urmare a îmbătrânirii, dar dacă înțelegem modul în care funcționează părul atunci acest lucru poate ajuta la încetinirea problemelor, cum ar fi subțierea părului.

Factorii externi care duc la schimbarea părului

Aceștia includ:

- inflamare

- lumina ultravioletă

- fumatul

- factori genetici

- stresul oxidativ

Vezi și: Castanele, beneficii pentru organism. Șapte motive pentru a le consuma

Thomas explică, de asemenea, că stresul pe termen lung din cauza locului de muncă sau a circumstanțelor familiale poate influența sănătatea părului în timp.

"Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, pot viza și deteriora foliculii de păr, ceea ce poate declanșa căderea părului pe măsură ce îmbătrânim. Evenimente semnificative, cum ar fi menopauza sau probleme tiroidiene pot usca părul, determinându-l să se simtă fragil sau pauză. Aceste probleme pot provoca subțierea părului, contribuind la îmbătrânirea căderii părului", adaugă ea.

Cum se schimbă părul pe măsură ce îmbătrânești, în funcție de tipul de păr

Părul tău are una sau mai multe din trei grosimi de bază:

- Subțire

- Mediu

- Gros

Testul părului

Puteți aplica testul firului pentru a determina grosimea părului. Părul fin este mai subțire decât un fir de ață, părul mediu are aproximativ aceeași lățime, iar părul gros sau mai gros este mai gros decât un fir de ață, mai arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel