Castanele, beneficii pentru organism. Șapte motive pentru a le consuma

Castanele pot avea o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Castanele, delicioasele fructe de toamnă, au capacitatea de a îmbunătăți sănătatea digestivă, de a întări oasele, de a proteja sănătatea cardiovasculară, de a stimula sistemul imunitar și de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, acestea pot preveni bolile cronice, arată Organic Facts.
Castanele oferă un nivel ridicat de fibre dietetice, minerale, grăsimi "bune", vitamine, nutrienți, compuși antioxidanți și alte componente importante care alcătuiesc o dietă sănătoasă.
Castanele ameliorează problemele digestive
Castanele pot avea unul dintre cele mai mari conținuturi de fibre dietetice din lumea "nucilor", ceea ce înseamnă că sunt aliați puternici în orice luptă gastro-intestinală. Fibrele dietetice pot ajuta la stimularea mișcării peristaltice în intestine, reglând astfel mișcările intestinului și prevenind inflamația și disconfortul.
Fibrele dietetice pot ajuta, de asemenea, la optimizarea absorbției nutrienților, ceea ce înseamnă să obțineți mai mult din alimentele pe care le consumați și un profil nutrițional general mai bun. O cercetare efectuată în Italia, publicată în Food Microbiology, arată că un consum regulat de castane poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea toleranței gastrice a lactobacililor.
Castanele îmbunătățesc funcția creierului
Funcţionarea creierului şi cunoaşterea se pot îmbunătăţi în mai multe moduri prin consumul de castane. Aceste nuci pot fi bogate în vitaminele din familia B (de exemplu, acid folic, riboflavină, tiamină) care sunt direct legate de dezvoltarea și funcția neurologică adecvată, potrivit unui studiu citat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.
În plus, potasiul găsit în castane poate crește fluxul de sânge la creier și de a promova o bună sănătate a sistemului nervos, crescând astfel concentrarea, retenție, și memorie.
Poate stimula sistemul imunitar
Concentrația ridicată de vitamina C și alți compuși antioxidanți sau urme de minerale precum cuprul din castane le poate face un impuls ideal pentru sistemul imunitar. Potrivit jurnalului Food Chemistry, fierberea și prăjirea castanelor scade conținutul de vitamina C al castanelor.
Vitamina C nu numai că stimulează producția de celule albe din sânge, dar, de asemenea, acționează ca un antioxidant, căutând radicalii liberi în organism și neutralizându-i înainte ca acestea să provoace mutații ale celulelor sănătoase sau să inducă stresul oxidativ în apropierea organelor vitale. Acest lucru poate ajuta sistemul imunitar să-și concentreze eforturile asupra agenților patogeni și prevenirea bolilor, mai notează Organic Facts.
Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde
Castanele, rol în reglarea tensiunii arteriale
Când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale, puține minerale sunt la fel de esențiale ca potasiul. Potasiul controlează mișcarea apei în organism diminuează efectele sodiului și, de asemenea, funcționează ca un vasodilatator prin creșterea fluxului sanguin și eliberarea tensiunii pe vasele de sânge și arterele constricționate. Această reducere a tensiunii arteriale poate stimula sănătatea cardiovasculară generală și reduce riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Îmbunătățesc sănătatea inimii
Mulți oameni se gândesc la grăsimi ca la un lucru rău, care trebuie arse în timpul unei diete, dar, în realitate, corpul nostru are nevoie de o serie de alte grăsimi pentru a funcționa normal. Aceste grăsimi bune, găsite în concentrații mari în castane, pot ajuta la echilibrarea colesterolului, la reducerea inflamației pe tot corpul și la scăderea riscului de ateroscleroză și a cheagurilor de sânge care se acumulează în organism.
Toate acestea scad într-o măsură mai mare riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli coronariene. În plus, castanele oferă, de asemenea, potasiu, care este un factor care contribuie la sănătatea inimii. Potrivit British Medical Journal, aportul crescut de potasiu reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială și poate reduce, eventual, riscul de accident vascular cerebral.
Castanele, benefice pentru oase
Cuprul și magneziul nu sunt primele lucruri la care ne gândim atunci când vine vorba de sănătatea oaselor, dar cuprul este extrem de important în procesul prin care organismul absoarbe fierul, care este, de asemenea, crucial pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și pentru stimularea sistemului imunitar. Magneziul este foarte bun pentru creşterea densităţii minerale osoase şi oferă o mare varietate de alte beneficii pentru sănătate.
Cu aceste minerale vitale care se găsesc în castane, puteți preveni sau încetini apariția multor tulburări legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Vezi și: Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos
Bolile cronice prevenite prin consumul de castane
Bolile cronice sunt cauzate de eliberarea radicalilor liberi, produsele secundare naturale ale respirației celulare. Potrivit unui experiment realizat de oamenii de știință coreeni în 2010, proprietățile antioxidante și anti-melanogenice ale extractului de flori de castan pot ajuta la combaterea cancerului de piele.
Fără antioxidanți, cum ar fi cei găsiți în castane, corpul nostru ar duce lupte pe mai multe fronturi, așa că creșterea apărării cu o mână de castane pe zi ar putea fi doar o idee bună. Castanele conțin mangan care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi și la reducerea riscului de cancer, precum și la prevenirea coagulării sângelui.
-
-
-
Lege nouă în sănătate. Nicușor Dan, explicații22.10.2025, 13:17
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienți22.10.2025, 13:03
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.