Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos
Puiul și curcanul sunt printre alimentele preferate ale românilor. Dar care este mai sănătos.
Puiul și curcanul sunt o sursă bogată de proteine. Proteină este o componentă esențială a unei diete echilibrate. Deși poate fi obținută dintr-o varietate de surse, puiul și curcanul sunt printre cele mai populare alimente bogate în proteine, arată Healthline.
Proteine din carne albă
Cea mai mare parte a cărnii albe din pui și curcan este în zona pieptului și a aripilor. Culoarea pare mai albă în comparație cu părțile mai întunecate ale păsărilor de curte datorită unui conținut mai mic de mioglobină proteică. Mioglobina transportă și stochează oxigenul în mușchi și este responsabilă pentru nuanța brun-roșiatică a bucăților de carne mai închise la culoare.
Carne din zona pieptului
Carnea din zona pieptului este una dintre cele mai populare, în special în rândul pasionaților de fitness și a celor care țin dietă datorită conținutului ridicat de proteine și de calorii scăzut. Iată o comparație a conținutului de proteine aferentă unei porții de 28 de grame:
- Piept de pui: 9 grame
- Piept de curcan: 8 grame
Care este mai sănătos
Atât puiul, cât și curcanul oferă proteine de înaltă calitate și pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate. Dar ține cont de faptul că prea mult din orice aliment, inclusiv carne, ar putea avea consecinţe negative asupra sănătăţii tale.
Încorporarea unor cantități moderate de pui sau curcan în dieta ta poate fi o modalitate sănătoasă de a satisface nevoile tale de proteine, deși proteinele nu sunt singurele soluții nutritive pe care le oferă curcanul și puiul, mai arată Healthline.
Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde
Calorii și grăsimi
Atenția acordată caloriilor și conținutului de grăsimi din alimente poate fi necesară în funcție de obiectivele pe care le aveți asupra sănătății.
Grăsimea este o componentă esențială a unei diete sănătoase, iar păsările de curte conțin diferite tipuri de grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, grăsimea este o sursă mai densă de calorii în comparație cu proteinele. Acest lucru înseamnă că bucățile mai mari de grăsimi din carne vor avea mai multe calorii decât bucățile mai slabe.
Carnea întunecată atât în pui, cât și în curcan are mai multă grăsime decât carnea albă. Acest lucru tinde să fie valabil și pentru alte tipuri de păsări de curte.
Bucățile de carne întunecată de pui au puțin mai multe grăsimi și calorii decât bucățile de carne de curcan întunecate. Același lucru este valabil și pentru carnea albă a acestor două tipuri de păsări de curte, deoarece curcanul este puțin mai suplu, cu mai puține calorii decât puiul.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă mâncați pielea, veți vedea un salt atât în conținutul de grăsimi, cât și în conținutul de calorii al oricărui tip de păsări de curte.
Vitamine și minerale
Deși nu există nicio diferență semnificativă în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale între pui și curcan, pot exista unele variații ale acestor nutrienți între carnea albă și cea întunecată în general.
De exemplu, pieptul de pui conține mai multă niacină și vitamina B6 decât piciorul de pui, în timp ce piciorul de pui conține semnificativ mai mult zinc decât pieptul de pui.
Prin urmare, dacă doriți să vă măriți aportul de zinc, carnea întunecată poate fi o opțiune mai bună, în timp ce dacă doriți un impuls de vitamina B, carnea albă poate fi mai potrivită.
Atunci când luați în considerare opțiuni dietetice, cum ar fi acestea, este bine să păstrați imaginea de ansamblu în minte. Consumul unei mari varietăți de alimente și bucăți de carne poate fi cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie.
Puiul este mai bogat în calorii și grăsimi, atât săturate, cât și polinesaturate, în timp ce curcanul este mai bogat în proteine și colesterol.
Curcanul este, de asemenea, mai bogat în vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, cupru, vitamina B12 și acid folic. Cu toate acestea, puiul are mai multă vitamina A, vitamina E și mai puțin sodiu.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
