Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
puiul si curcanul - FOTO: Freepick
puiul si curcanul - FOTO: Freepick

Puiul și curcanul sunt printre alimentele preferate ale românilor. Dar care este mai sănătos.

Puiul și curcanul sunt o sursă bogată de proteine. Proteină este o componentă esențială a unei diete echilibrate. Deși poate fi obținută dintr-o varietate de surse, puiul și curcanul sunt printre cele mai populare alimente bogate în proteine, arată Healthline.

Proteine din carne albă

Cea mai mare parte a cărnii albe din pui și curcan este în zona pieptului și a aripilor. Culoarea pare mai albă în comparație cu părțile mai întunecate ale păsărilor de curte datorită unui conținut mai mic de mioglobină proteică. Mioglobina transportă și stochează oxigenul în mușchi și este responsabilă pentru nuanța brun-roșiatică a bucăților de carne mai închise la culoare.

Vezi și: Proteza dentară, cum te obișnuiești cu ea și ce să nu mănânci. Remus Grecea: Veţi avea o senzaţie incomodă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui

Carne din zona pieptului

Carnea din zona pieptului este una dintre cele mai populare, în special în rândul pasionaților de fitness și a celor care țin dietă datorită conținutului ridicat de proteine și de calorii scăzut. Iată o comparație a conținutului de proteine aferentă unei porții de 28 de grame:

- Piept de pui: 9 grame

- Piept de curcan: 8 grame

Care este mai sănătos

Atât puiul, cât și curcanul oferă proteine de înaltă calitate și pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate. Dar ține cont de faptul că prea mult din orice aliment, inclusiv carne, ar putea avea consecinţe negative asupra sănătăţii tale.

Încorporarea unor cantități moderate de pui sau curcan în dieta ta poate fi o modalitate sănătoasă de a satisface nevoile tale de proteine, deși proteinele nu sunt singurele soluții nutritive pe care le oferă curcanul și puiul, mai arată Healthline.

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde

Calorii și grăsimi

Atenția acordată caloriilor și conținutului de grăsimi din alimente poate fi necesară în funcție de obiectivele pe care le aveți asupra sănătății.

Grăsimea este o componentă esențială a unei diete sănătoase, iar păsările de curte conțin diferite tipuri de grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, grăsimea este o sursă mai densă de calorii în comparație cu proteinele. Acest lucru înseamnă că bucățile mai mari de grăsimi din carne vor avea mai multe calorii decât bucățile mai slabe.

Carnea întunecată atât în pui, cât și în curcan are mai multă grăsime decât carnea albă. Acest lucru tinde să fie valabil și pentru alte tipuri de păsări de curte.

Bucățile de carne întunecată de pui au puțin mai multe grăsimi și calorii decât bucățile de carne de curcan întunecate. Același lucru este valabil și pentru carnea albă a acestor două tipuri de păsări de curte, deoarece curcanul este puțin mai suplu, cu mai puține calorii decât puiul.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă mâncați pielea, veți vedea un salt atât în conținutul de grăsimi, cât și în conținutul de calorii al oricărui tip de păsări de curte.

Vezi și: Harm reduction și cele 3 obiceiuri care ne ucid. Care e cheia pentru fumători. Alin Popescu: E ușor să uiți sau să ignori când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani

Vitamine și minerale

Deși nu există nicio diferență semnificativă în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale între pui și curcan, pot exista unele variații ale acestor nutrienți între carnea albă și cea întunecată în general.

De exemplu, pieptul de pui conține mai multă niacină și vitamina B6 decât piciorul de pui, în timp ce piciorul de pui conține semnificativ mai mult zinc decât pieptul de pui.

Prin urmare, dacă doriți să vă măriți aportul de zinc, carnea întunecată poate fi o opțiune mai bună, în timp ce dacă doriți un impuls de vitamina B, carnea albă poate fi mai potrivită.

Atunci când luați în considerare opțiuni dietetice, cum ar fi acestea, este bine să păstrați imaginea de ansamblu în minte. Consumul unei mari varietăți de alimente și bucăți de carne poate fi cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie.

Puiul este mai bogat în calorii și grăsimi, atât săturate, cât și polinesaturate, în timp ce curcanul este mai bogat în proteine și colesterol.

Curcanul este, de asemenea, mai bogat în vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, cupru, vitamina B12 și acid folic. Cu toate acestea, puiul are mai multă vitamina A, vitamina E și mai puțin sodiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel