Proteza dentară, cum te obișnuiești cu ea și ce să nu mănânci. Remus Grecea: Veţi avea o senzaţie incomodă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
proteza dentara - FOTO: Freepick
proteza dentara - FOTO: Freepick

Proteza dentară este un element fix sau mobil care înlocuiește dinții lipsă. Dar cum vă puteți obișnui cu aceasta și ce aveți voie să mâncați.

Proteza dentară  este un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, care are ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. Protezele dentare sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali. 

Ce este o proteză totală acrilică

Proteza acrilică totală este o piesă protetică mobilă care înlocuiește o întreagă arcadă dentară. Există situații când pacientul își pierde majoritatea dinților sau chiar pe toți, din cauza anumitor boli parodontale, traumatisme, infecții dentare extinse, iar soluția de tratament cea mai rapidă este proteza dentară imediată. 

Medicul stomatolog Remus Grecea a explicat care este rolul protezei totale acrilice.

”Protezele acrilice pot fi clasificate în proteze parțiale (atunci când mai există dinți restanți pe arcada pacientului) sau totale (atunci când înlocuiesc toți dinții pierduți).

Proteza totală acrilică substituie toți dinții pierduți, atât de pe maxilarul superior, cât și de pe maxilarul inferior, este o lucrare protetică mobilă menită să-i ofere pacientului un confort sporit la masticație și vorbire, dar și să-i redea estetica și funcționalitatea zâmbetului. Proteză totală acrilică este alcătuită din rășini acrilice, putând încorpora și compozit sau ceramică și are un preț relativ scăzut față de alte tipuri de lucrări dentare”, a explicat medicul stomatolog.

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde

Cui i se recomandă o proteză totală acrilică

Sunt persoane care nu pot beneficia de un implant dentar, astfel că este nevoie de o proteză. 

”În plus, proteza acrilică totală este o alternativă și pentru pacienții care din diverse motive nu pot apela la implant (structură osoasă fragilă, lipsa spațiului, diabet, afecțiuni hepatice etc.), la punți fixe sau proteze scheletate”, mai arată medicul.

În cât timp mă voi obişnui cu proteza

Protezele dentare sunt cea mai comună și accesibilă modalitate de a înlocui dinții lipsă. Și, deși s-ar putea să vă gândiți la ele ca fiind incomode, protezele moderne sunt de fapt mult mai confortabile decât erau în trecut.

”Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii” a mai subliniat stomatologul Remus Grecea.

Vezi și: Amânarea mersului la stomatolog, riscuri. Medic: Dacă vă vine să credeți, românii spun - Eu nu am probleme stomatologice

Învățați să mâncați cu protezele dentare

Atunci când mănânci pentru prima dată cu proteza completă sau parțială, vei constata că gingiile tale au nevoie de timp pentru a se obișnui cu presiunea. Mestecatul ar putea face ca gingiile să se simtă inflamate, iar uneori puteți simți o durere.

Ce fel de alimente poți mânca cu protezele noi

A afla ce alimente provoacă mai mult disconfort vă poate ajuta să evitați durerea sau iritarea gingiilor. Alimentele moi sunt un punct de plecare evident atunci când vine vorba de a învăța cum să mănânci cu dinți falși. Unele opțiuni alimentare pentru a încerca în primele câteva zile includ:

- Piure de cartofi sau legume

- Înghețată

- Ouă

- Supă

”Ca și alimente, ei pot mânca orice, dar de preferat să se evite caramelele/gumele de mestecat și alimente de genul acesta, alimente care pot efectiv dezlipi proteza de pe gingie. Ei o pot lipi din nou, nu este o problemă, dar știu de la pacienți că sunt foarte atenți să îi țină protezele măcar 24 de ore, fără să le dea jos și sa le lipească din nou”,  a explicat medicul stomatolog Remus Grecea, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Dana Săvuică, despre diagnosticul primit pe foaia de analize: Am vrut să știu ce e cu mine. De 10 ani duc frica asta

Exersați vorbirea cu voce tare

Vorbirea cu voce tare vă permite să vă obișnuiți să vorbiți cu alții în timp ce purtați proteza nouă. O modalitate bună de a face acest lucru este de a citi cu voce tare. La început, s-ar putea să vorbiți mai ciudat, dar acest lucru este normal dacă aveți proteze complete sau parțiale. Perseverați, deoarece acest lucru ar trebui să dispară cu mai multă practică.

Pe măsură ce citiți cu voce tare, este posibil să observați că există câteva cuvinte pe care aveți dificultăți în a le spune. Păstrați o listă a acestor cuvinte, astfel încât să puteți practica mai târziu.

Vezi și: Harm reduction și cele 3 obiceiuri care ne ucid. Care e cheia pentru fumători. Alin Popescu: E ușor să uiți sau să ignori când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani

Cât timp rezistă protezele

”După o perioadă de timp, proteza va trebui căptuşită, refăcută sau rebazată, din cauza uzurii normale. Rebazarea înseamnă construcţia unei noi baze, cu păstrarea dinţilor existenţi. În mod normal, cu vârsta, intervin schimbări la nivelul cavităţii bucale. Acestea pot duce la slăbirea protezei, probleme de masticaţie şi iritarea gingiilor. Este bine să mergeţi la control cel puţin o dată pe an”, ne-a mai explicat medicul stomatolog Remus Grecea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel