Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pofta de sarat - FOTO: Freepick
pofta de sarat - FOTO: Freepick

Pofta de sărat poate ascunde boli grave atunci când aceasta este permanentă.

Pofta de sărat poate fi un simptom al unei afecțiuni de sănătate și nu doar o dorință pentru o gustare la mijlocul zilei. Sarea are un gust extrem de captivant. Creierul și corpurile noastre sunt concepute pentru a se bucura de sare, deoarece este necesară pentru supraviețuire. De-a lungul istoriei umane, găsirea sării a fost dificilă, astfel încât pofta de sare a fost un mecanism de supraviețuire.

Asociația Americană a Inimii recomandă adulților să consume între 1.500 și 2.400 miligrame (mg) de sare pe zi. Asta nu înseamnă mai mult de o linguriță de sare pe zi. Cei mai mulți oameni tind să consume circa 3,400 mg în fiecare zi, arată Healthline.

Pofta de sărat - cauze

Sarea devine un obicei rău în lumea nutriției. Prea multă sare poate fi nesănătoasă – chiar mortală – dar prea puțină sare poate fi și periculoasă. Sarea este necesară pentru multe funcții ale corpului, inclusiv controlul mușchilor și menținerea echilibrului fluidelor.

Este posibil să tânjești după sare ca simptom al unei afecțiuni medicale care necesită tratament. De aceea nu trebuie să ignori niciodată o poftă bruscă. Mai jos sunt câteva condiții care vă pot face să vă doriți sare.

Pofta de sărat - semn al deshidratării

Corpul tău are nevoie de o cantitate de sare pentru a menține un anumit nivel de fluide pentru a funcționa corect. În cazul în care aceste niveluri se încadrează sub ceea ce este sănătos, puteți să simțiți nevoia de a mânca ceva sărat. Acesta este modul corpului tău de a te încuraja să bei sau să mănânci mai mult.

Alte semne de deshidratare, în plus față de pofta de sare includ:

- piele rece

- amețeală

- senzație de sete foarte

- cefalee

- scăderea producției de urină

- modificări ale dispoziției și iritabilitate

- ritm cardiac rapid

- spasme musculare sau crampe, notează Healthline.

Vezi și: Amânarea mersului la stomatolog, riscuri. Medic: Dacă vă vine să credeți, românii spun - Eu nu am probleme stomatologice

Dezechilibru electrolitic

Fluidele din corpul tău transportă minerale vitale. Aceste minerale ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul, găsit în sarea de masă comună, este un astfel de mineral. Dacă aceste minerale, numite și electroliți, nu sunt echilibrate, puteți prezenta simptome, inclusiv:

- cefalee

- greață sau vărsături

- oboseală sau pierdere de energie

- iritabilitate și modificări ale dispoziției

- confuzie

- cefalee

- convulsii

Vezi și: Dana Săvuică, despre diagnosticul primit pe foaia de analize: Am vrut să știu ce e cu mine. De 10 ani duc frica asta

Boala Addison

Glandele suprarenale sunt responsabile pentru producerea de hormoni care sunt vitali pentru supraviețuire. Boala Addison este o boală rară care poate scădea cantitatea de hormoni produși de glandele suprarenale. Persoanele cu această boală prezintă pofte de sare, pe lângă alte simptome, precum:

- oboseală severă sau lipsă de energie

- piele palidă

- tensiune arterială scăzută

- pierderea poftei de mâncare

- pierdere în greutate inexplicabilă

- diaree pe termen lung sau persistentă

- pete întunecate ale pielii, în special pe față

- răni la gură

Vezi și: Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a reduce riscul de demență. Contează mult și viteza

Stresul

Glandele suprarenale sunt responsabile pentru eliberarea cortizolului. Acest hormon ajută la reglarea tensiunii arteriale și răspunsul organismului la stres. Pofta de sare ar putea fi o modalitate de corpul tău încearcă să față față stresului.

Sindromul Bartter

Persoanele cu sindrom Bartter nu pot absorbi sodiul necesar pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Orice sodiu pe care îl mănâncă se pierde prin urină. Acest grup de tulburări renale este prezent la naștere, astfel încât simptomele apar devreme. Acestea pot include:

- creștere redusă în greutate

- tensiune arterială scăzută

- slăbiciune musculară sau crampe

- nevoia de a urina frecvent

- constipație

- pietre la rinichi

Vezi și: Harm reduction și cele 3 obiceiuri care ne ucid. Care e cheia pentru fumători. Alin Popescu: E ușor să uiți sau să ignori când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani

Sarcina

Femeile însărcinate experimentează adesea vărsături și diaree ca un semn timpuriu al sarcinii. Ambele condiții pot duce cu ușurință la deshidratare. Când ești deshidratat, corpul tău tânjește după sare ca o modalitate de a te ajuta să rezolvi dezechilibrul.

Sindromul premenstrual

Cu câteva zile înainte de a începe perioada menstruală, este posibil să apară o gamă largă de simptome. Acestea includ modificări ale dispoziției, pierderea somnului și chiar pofte alimentare. Pentru unele femei, aceste pofte pot fi intense. S-ar putea să tânjești după alimente sărate sau dulci.

Dacă vă confruntați cu pofte neobișnuite de sare, urmăriți alte semne și simptome. Aceste simptome suplimentare ar putea indica faptul că aveți de-a face cu mai mult decât o plăcere pentru floricele și chipsuri de cartofi. În schimb, este posibil să prezentați semne ale unei alte afecțiuni, posibil grave.

Dacă vă confruntați cu o poftă de sare și începeți să prezentați semne de deshidratare, solicitați asistență medicală de urgență. Dacă deshidratarea este severă și dacă nu este tratată imediat, aceasta ar putea duce la complicații grave. Acestea includ convulsii și, eventual, moartea, mai arată Healthline.

Vezi și: 13 obiceiuri alimentare pentru a slăbi eficient. Nutriționist: Când se simt privați, atunci renunță la planul lor sănătos

Pofta de sare - diagnostic pentru anumite boli

Noțiunile de bază pentru un diagnostic corect se bazează pe înțelegerea celorlalte simptome cu care vă confruntați.

Medicul dumneavoastră vă poate comanda teste de sânge care vă pot măsura nivelul de electroliți. Dacă analizele de sânge nu dezvăluie anomalii, testele de sânge suplimentare pot ajuta la excluderea sau identificarea altor cauze posibile.

De exemplu, un test de sânge poate căuta anticorpi în sânge care indică faptul că aveți boala Addison.

Pofta de chips-uri sau floricele din când în când nu este neobișnuită, dar dacă vă aflați în mod constant în căutarea de sare, este posibil să vă confruntați cu un simptom al unei probleme mai grave. Faceți o programare pentru a discuta simptomele cu medicul dumneavoastră. În timp ce pofta de sare poate fi ceva banal, totodată ar putea fi și un semn al unei probleme care are nevoie de asistență medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel