Amigdalita, cauze și tratament: Erupția arată îngrijorător. Nu dăm antibiotice

Monika Baciu |
Data publicării:
amigdalita - FOTO: stefamerpik
amigdalita - FOTO: stefamerpik

Amigdalia constă în inflamația amigdalelor. Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea de antibiotice.

Amigdalita este inflamația amigdalelor, două tampoane de țesut în formă ovală în partea din spate a gâtului - o amigdală pe fiecare parte. Semnele și simptomele amigdalitei includ amigdale umflate, dureri în gât, dificultăți la înghițire și ganglioni limfatici sensibili pe părțile laterale ale gâtului.

Cele mai multe cazuri de amigdalită sunt cauzate de infecția cu un virus comun, dar infecțiile bacteriene pot provoca, de asemenea, amigdalită.

Deoarece tratamentul adecvat pentru amigdalită depinde de cauză, este important să aveți un diagnostic prompt și precis. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor, odată o procedură comună pentru tratarea amigdalitei, se efectuează de obicei numai atunci când amigdalita apare frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau provoacă complicații grave.

Vezi și: Cum să extinzi durata de valabilitate a pâinii. Aplică trucul cu folia de aluminiu și o poți consuma chiar și după trei luni

Val de îmbolnăviri în rândul copiilor

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea antibioticelor pentru tratarea amigdalitei. În primul rând, trebuie cunoscută cauza clară a infecției. 

”Foarte mulți copii sunt examinați zilele acestea pentru boli acute cu afectare amigdaliană. Iar atunci când "roșu în gât" se asociază și cu depozite pe amigdale aproape mereu este prescrisă o rețetă de antibiotic, fiind bănuită o cauză bacteriană a bolii. Mai ales în zilele acestea când streptofobia noastră națională a atins cote extrem de ridicate.

Problema este că un examen clinic sumar/incomplet și eliberarea rapidă a unei rețete cu mult-mediatizatele antibiotice de uz pediatric care se găsesc greu (Amoxicilină și Amoxicilină-clavulanat adică Augmentin si similare) pot avea urmări neplăcute. Pentru că unele din aceste amigdalite acute (apropos BOALA se cheamă "amigdalită" iar organul bolnav se cheamă "amigdale") sunt produse de un virus, numit Epstein-Barr.

Ei și? Tot dăm degeaba aceste antibiotice la o mulțime de boli virale, diferite de virusul Epstein-Barr... Problema este că administrarea pripită a unui antibiotic beta-lactamic în cazul unei infecții cu Epstein-Barr poate avea efecte adverse spectaculoase.

Vezi și: Blefarospasmul, cauze, factori de risc și tratament. Depresia și stresul, pe lista factorilor

Mononucleoza infecțioasă (aceasta este boala ce poate fi confundată cu amigdalita streptococică, în cazul unui bilanț superficial) "nu se împacă" cu antibioticele betalactamice și apare o erupție impresionantă în 90% din cazurile tratate cu Amoxicilină/Amoxicilină-clavulanat. Erupția arată îngrijorător și este asociată cu discret prurit.

De altfel unii pacienți fac erupție și fără tratamentul cu antibiotice. Dar în aceste cazuri ea este mult mai puțin severă și nu are prurit. Concluzia - toate cazurile de amigdalită acută cu depozite pe amigdale trebuiesc evaluate serios și, dacă par a fi monucleoză, ar trebui efectuate analize specifice, iar ulterior confirmării, ne înarmăm cu multă răbdare, să treacă boala. Nu dăm antibiotice”, arată medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

Amigdalita, simptome

Amigdalita afectează cel mai frecvent copiii cu vârste cuprinse între preșcolari și mijlocul adolescenței. Semnele și simptomele comune ale amigdalitei includ:

- Amigdale roșii, umflate

- Acoperire albă sau galbenă sau pete pe amigdalele

- Înghițire dificilă sau dureroasă

- Febră

- Glande mărite, delicate (ganglioni limfatici) în gât

- O voce zgâriată, înăbușită

- Respirația urât mirositoare

- Dureri de gât sau gât rigid

- Cefalee

Vezi și: Ce este dieta Crash și cum poate ajuta înainte de Revelion. Nutriționist: Nu este un regim pe termen lung

La copiii mici care nu pot descrie cum se simt, semnele de amigdalită pot include:

- Salivare din cauza înghițirii dificile sau dureroase

- Refuzul de a mânca

- Agitație neobișnuită, potrivit Mayo Clinic.

Amigdalita, când e nevoie să apelezi la medic

Este important să aveți un diagnostic precis dacă copilul dumneavoastră are simptome care pot indica amigdalită. Sunați-vă medicul dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu:

- O durere în gât cu febră

- O durere în gât care nu dispare în 24 până la 48 de ore

- Înghițire dureroasă sau dificilă

- Slăbiciune extremă, oboseală sau agitație

Obțineți îngrijire imediată dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre aceste semne:

- Dificultăți de respirație

- Dificultate extremă la înghițire

- Salivare excesivă

Amigdalita, cauze

Amigdalita este cel mai adesea cauzată de virusuri comuni, dar și infecțiile bacteriene pot fi cauza. Cea mai frecventă bacterie care provoacă amigdalită este Streptococcus pyogenes (streptococ de grup A), bacteria care provoacă strep gât. Alte tulpini de strep și alte bacterii, de asemenea, poate provoca amigdalită.

Trebuie să știi și: 

Bronșiolita cu VSR, tratament la domiciliu. Craiu: Copilul nu are nevoie de medicamente inhalatorii

Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Criza antibioticelor. Rafila: Virozele nu se tratează cu antibiotice, e o greșeală majoră

Antibioticele, nocive. Pot provoca decesul. Medic: Duc la eșecul unor tratamente care funcționau în trecut

Centre speciale de asistența medicală pediatrică pentru viroze respiratorii. Vezi aici LISTA centrelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel