Care sunt motivele pentru care îți simți sânii umflați. Cum trebuie să îți autoexaminezi sânii dacă ești la menopauză

Monika Baciu |
Data publicării:
sanii umflati - FOTO: Freepik@stefamerpik
sanii umflati - FOTO: Freepik@stefamerpik

Care sunt motivele pentru care îți simți sânii umflați, dincolo de schimbările menstruale.

Umflarea și sensibilitatea sânilor înainte de menstruație sunt simptome comune care apar în a doua jumătate a ciclului menstrual. Simptomele de sensibilitate premenstruală a sânilor pot varia de la ușoare la severe.

Dacă ești o femeie, medicul sau ginecologul tău poate să-ți fi recomandat să-ți examinezi sânii în fiecare lună pentru a verifica dacă există umflături.

De exemplu, o umflătură pe sân ar putea fi un semn de cancer de sân. Găsirea acelei umflături ar putea permite efectuarea unei mamografii mai devreme decât ai face-o dacă nu ai face autoexaminări ale sânilor.

Dar, aceasta este o sabie cu două tăișuri. Multe grupuri de experți nu mai recomandă examinarea rutină a sânilor de către femei deoarece consecințele supratratării unor umflături benigne sau normale pot depăși beneficiile detectării precoce.

Umflăturile duc la mamografii suplimentare, care duc adesea la biopsii, iar biopsiile se dovedesc a fi benigne sau normale în mai mult de 90% din cazuri. Dar, nu întotdeauna. Unele grupuri de experți recomandă pur și simplu conștientizarea sânilor.

Când se face autoexaminarea sânilor

Dacă intenționezi să faci autoexaminare a sânilor, cel mai bun moment pentru a face autoexaminarea este la aproximativ 3-5 zile după ce se termină menstruația. Sânii tăi sunt natural mai puțin noduroși imediat după perioada menstruală, astfel încât există mai puține șanse să confunzi o umflătură normală cu o creștere anormală, potrivit Mount Sinai.

Când se face autoexaminarea sânilor dacă ești la menopauză

Autoexaminarea sânilor - FOTO: Freepik@azatjan

Dacă ai trecut deja de menopauză și perioadele tale s-au oprit, doar fă-ți examenul în aceeași zi în fiecare lună. Notează pe calendar pentru a nu uita. Pentru a face examenul, întinde-te pe spate, deoarece este mai ușor să simți orice umflături sau modificări când ești culcată.

Mai întâi, pune-ți mâna dreaptă în spatele capului. Apoi, folosind degetele mijlocii ale mâinii stângi, apasă ușor dar ferm în jos, făcând un cerc în jurul întregului sân. Asigură-te că acoperi întregul sân drept.

Strânge ușor mamelonul. Vezi dacă iese vreun lichid. Acum, așază-te în poziție verticală și simte în jurul axilei.

Când ai terminat cu sânul drept, repetă întregul control pe partea stângă.

Apoi, stai în fața unui oglindă.

Cu brațele în jos, privește ambii sâni.

Verifică forma fiecărui sân.

Uită-te la orice schimbare a pielii, cum ar fi cutele sau adânciturile.

Vezi, de asemenea, dacă sfârcurile tale se îndreaptă acum în interior.

Acum, repetă același control din nou cu brațele deasupra capului.

După ce ai făcut câteva autoexaminări ale sânilor, vei deveni familiară cu aspectul și forma sânilor tăi. La fiecare examinare, cauți orice diferență, cum ar fi umflături noi, modificări ale texturii pielii sau secreții de la sfârc. Dacă observi că ceva s-a schimbat, nu intra în panică, ar putea însemna multe lucruri diferite. Dar, sună-ți medicul cât mai curând posibil pentru a afla ce a cauzat schimbarea și, dacă este necesar, pentru a o trata.

De ce simți sânii umflați

Schimbările hormonale din ciclul menstrual pot duce la umflarea sânilor. Se produce mai mult estrogen la începutul ciclului și atinge vârful chiar înainte de mijlocul ciclului. Acest lucru determină creșterea dimensiunii ductelor mamare. Nivelul de progesteron atinge vârful în jurul zilei a 21-a (într-un ciclu de 28 de zile). Acest lucru determină creșterea lobulelor sânilor (glandelor de lapte).

Umflarea sânilor premenstruală este adesea asociată cu:

- Sindromul premenstrual

- Boala fibrocistică a sânilor (modificări benigne ale sânilor)

Umflarea și sensibilitatea sânilor înainte de menstruație probabil apar într-o anumită măsură la aproape toate femeile. Simptomele pot fi mai puțin intense la femeile care iau contraceptive orale.

Când trebuie să te alarmeze sânii umflați

- Ai umflături noi, neobișnuite sau schimbătoare în țesutul sânilor

- Ai umflături într-un singur sân (unilaterale)

- Ai peste 40 de ani sau mai mult și nu ai efectuat niciodată o mamografie de screening

- Ai secreții din mameloane, în special dacă este o secreție sângerie sau maro

- Ai simptome care îți afectează capacitatea de a dormi, iar schimbările în dietă și exercițiu nu au ajutat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel