EXCLUSIV Consumul de carne crudă, riscuri. Ligia Pop: Atunci este cel mai grav! Se duc la creier, la inimă, la ochi. Pot afecta total
Consumul de carne crudă, risc pentru sănătate. ”Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta...
În categoria de raw foodiști intră și persoanele care adoptă o dietă bazată pe carne în stare crudă. Corpul uman se naște cu peste 24 de tipuri de paraziți și aceștia pot fi acumulați pe măsură ce înaintăm în vârstă, chiar și din surse aparent nevinovate, precum clanțele ușilor sau cărucioarele de la magazin. Nu toate ouăle de parazit pot fi eliminate prin spălare și dezinfectare, existând o cantitate semnificativă care rămâne persistentă.
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, a explicat pentru DC Medical riscul de a consuma carne în stare crudă, în special din pricina ouălor de parazit din carne, care pot dezvolta boli grave în organismul uman.
Ce efecte are carnea crudă asupra organismului, dacă este consumată pe termen lung?
Expertul în nutriție a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne crudă, explicând că, deși unii paraziți pot exista în sistemul digestiv, mulți dintre aceștia pot migra și se pot instala în organele interne. Ligia Pop a subliniat gravitatea acestei situații, menționând că atunci când paraziții ajung în zone critice, precum creierul, inima sau ochii, pot cauza complicații severe și afectări semnificative ale sănătății.
”În categoria de raw foodiști intră și raw-veganii, persoanele care mănâncă și carne în stare crudă. În general, carnea crudă conține ouă de parazit. Eu, personal, nu am apelat niciodată la ea.
Corpul uman se naște cu peste 24 de paraziți și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai acumulăm (de pe clanțele ușilor, de pe căruciorele de la magazin), oricât ne-am spăla și dezinfecta Nu se pot elimina multe dintre ouăle de parazit, este o cantitate enormă.
Ar fi ideal să nu consumăm carnea în starea crudă, deoarece, chiar dacă avem o parte dintre paraziți în sistemul digestiv, mulți se instalează și în organe. Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta total. De aceea, evităm carnea crudă. Însă, alegerea este a fiecăruia, nu putem să ne impunem”, a explicat Ligia Pop, consultant în nutriție.
Trichineloza, boala care se devoltă din consumul de carne crudă

Foto: freepik @rosshelenphoto
Trichineloza este o boală parazitară, transmisă prin alimente, care este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, în special de produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de vierme rotund numit Trichinella.
Atunci când consumăm alimente, acidul gastric și enzimele descompun mâncarea. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun coaja exterioară dură (chistul) a larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se stabilesc în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate contracta trichineloza, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.
Indiferent dacă alegi să mănânci carne crudă sau nu, asigură-te întotdeauna că produsele folosite sunt de calitate înaltă și că respecți normele de igienă, pentru a evita riscul infectărilor și îmbolnăvirilor.
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
-
-
-
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele15.11.2025, 17:54
-
Ce este fisura anală: când și de ce apare15.11.2025, 15:16
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
