Consumul de carne crudă, riscuri. Ligia Pop: Atunci este cel mai grav! Se duc la creier, la inimă, la ochi. Pot afecta total

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Carne cruda - Foto: Freepik @mdjaff
Carne cruda - Foto: Freepik @mdjaff

Consumul de carne crudă, risc pentru sănătate. ”Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta total”.

În categoria de raw foodiști intră și persoanele care adoptă o dietă bazată pe carne în stare crudă. Corpul uman se naște cu peste 24 de tipuri de paraziți și aceștia pot fi acumulați pe măsură ce înaintăm în vârstă, chiar și din surse aparent nevinovate, precum clanțele ușilor sau cărucioarele de la magazin. Nu toate ouăle de parazit pot fi eliminate prin spălare și dezinfectare, existând o cantitate semnificativă care rămâne persistentă.

Vezi și: Diferența crucială dintre raw foodism și raw veganism. Ligia Pop: Încălzesc mâncarea la 40 grade. Nu poartă piele, mătase, lână și orice provine de la animale sau insecte

Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, a explicat pentru DC Medical riscul de a consuma carne în stare crudă, în special din pricina ouălor de parazit din carne, care pot dezvolta boli grave în organismul uman.

Ce efecte are carnea crudă asupra organismului, dacă este consumată pe termen lung?

Expertul în nutriție a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne crudă, explicând că, deși unii paraziți pot exista în sistemul digestiv, mulți dintre aceștia pot migra și se pot instala în organele interne. Ligia Pop a subliniat gravitatea acestei situații, menționând că atunci când paraziții ajung în zone critice, precum creierul, inima sau ochii, pot cauza complicații severe și afectări semnificative ale sănătății.

”În categoria de raw foodiști intră și raw-veganii, persoanele care mănâncă și carne în stare crudă. În general, carnea crudă conține ouă de parazit. Eu, personal, nu am apelat niciodată la ea. 

Corpul uman se naște cu peste 24 de paraziți și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai acumulăm (de pe clanțele ușilor, de pe căruciorele de la magazin), oricât ne-am spăla și dezinfecta Nu se pot elimina multe dintre ouăle de parazit, este o cantitate enormă. 

Ar fi ideal să nu consumăm carnea în starea crudă, deoarece, chiar dacă avem o parte dintre paraziți în sistemul digestiv, mulți se instalează și în organe. Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta total. De aceea, evităm carnea crudă. Însă, alegerea este a fiecăruia, nu putem să ne impunem”, a explicat Ligia Pop, consultant în nutriție.

Trichineloza, boala care se devoltă din consumul de carne crudă

Foto: freepik @rosshelenphoto

Trichineloza este o boală parazitară, transmisă prin alimente, care este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, în special de produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de vierme rotund numit Trichinella.

Atunci când consumăm alimente, acidul gastric și enzimele descompun mâncarea. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun coaja exterioară dură (chistul) a larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se stabilesc în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate contracta trichineloza, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.

Indiferent dacă alegi să mănânci carne crudă sau nu, asigură-te întotdeauna că produsele folosite sunt de calitate înaltă și că respecți normele de igienă, pentru a evita riscul infectărilor și îmbolnăvirilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel