Carnea roșie: ce-ți distruge în organism
Carnea roșie, indiferent cum este gătită - fie prăjită, fie la grătar - conține un anumit tip de compuși care sunt dăunători pentru sănătate.
Cei mai buni bucătari din lume ne-au învățat cum să preparăm grătarul și cum să facem o friptură perfectă. Dar, deși experții caută această aromă suplimentară, noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că acea caramelizarea la temperatură ridicată ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Desfășurat în parteneriat cu Universitatea Națională Gyeongsang, studiul a constatat că consumul de carne roșie și procesată a crescut un compus proteic care poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații în diabet.
Cercetătorul UniSA, dr. Permal Deo, spune că cercetarea oferă informații importante despre dietă pentru persoanele cu risc de astfel de boli degenerative.
„Când carnea roșie este arsă la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prăjire, se creează compuși numiți produși de glicare avansată - sau AGE - care, atunci când sunt consumate, se pot acumula în corp și pot interfera cu funcțiile normale ale celulelor”, spune dr. Deo.
„Consumul de alimente cu conținut mare de AGE poate crește aportul zilnic total de AGE cu 25 la sută, nivelurile mai ridicate contribuind la rigidizarea vasculară și miocardică, inflamație și stres oxidativ - toate semnele bolii degenerative.”
Dieta nesănătoasă
Publicat în Nutrients, studiul a testat impactul a două diete - una bogată în carne roșie și cereale prelucrate și cealaltă bogată în lactate din cereale integrale, nuci și leguminoase și carne albă folosind metode de gătit la abur, fierbere, tocană.
S-a constatat că dieta bogată în carne roșie a crescut semnificativ nivelurile de AGE din sânge, sugerând că aceasta poate contribui la progresia bolii
Boli cardiovasculare (BCV), în mare parte prevenibile, sunt prima cauză de deces la nivel global. În Australia, reprezintă unul din cinci decese.
Profesorul co-cercetător al UniSA, Peter Clifton, spune că, deși există încă întrebări despre modul în care AGE-urile dietetice sunt legate de bolile cronice, această cercetare arată că consumul de carne roșie va modifica nivelurile de AGE.
Studiul poate fi găsit aici
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
