Carnea roșie: ce-ți distruge în organism
Carnea roșie, indiferent cum este gătită - fie prăjită, fie la grătar - conține un anumit tip de compuși care sunt dăunători pentru sănătate.
Cei mai buni bucătari din lume ne-au învățat cum să preparăm grătarul și cum să facem o friptură perfectă. Dar, deși experții caută această aromă suplimentară, noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că acea caramelizarea la temperatură ridicată ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Desfășurat în parteneriat cu Universitatea Națională Gyeongsang, studiul a constatat că consumul de carne roșie și procesată a crescut un compus proteic care poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații în diabet.
Cercetătorul UniSA, dr. Permal Deo, spune că cercetarea oferă informații importante despre dietă pentru persoanele cu risc de astfel de boli degenerative.
„Când carnea roșie este arsă la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prăjire, se creează compuși numiți produși de glicare avansată - sau AGE - care, atunci când sunt consumate, se pot acumula în corp și pot interfera cu funcțiile normale ale celulelor”, spune dr. Deo.
„Consumul de alimente cu conținut mare de AGE poate crește aportul zilnic total de AGE cu 25 la sută, nivelurile mai ridicate contribuind la rigidizarea vasculară și miocardică, inflamație și stres oxidativ - toate semnele bolii degenerative.”
Dieta nesănătoasă
Publicat în Nutrients, studiul a testat impactul a două diete - una bogată în carne roșie și cereale prelucrate și cealaltă bogată în lactate din cereale integrale, nuci și leguminoase și carne albă folosind metode de gătit la abur, fierbere, tocană.
S-a constatat că dieta bogată în carne roșie a crescut semnificativ nivelurile de AGE din sânge, sugerând că aceasta poate contribui la progresia bolii
Boli cardiovasculare (BCV), în mare parte prevenibile, sunt prima cauză de deces la nivel global. În Australia, reprezintă unul din cinci decese.
Profesorul co-cercetător al UniSA, Peter Clifton, spune că, deși există încă întrebări despre modul în care AGE-urile dietetice sunt legate de bolile cronice, această cercetare arată că consumul de carne roșie va modifica nivelurile de AGE.
Studiul poate fi găsit aici
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
