Căscatul: de ce apare și de ce este contagios? Iată explicația specialiștilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Căscatul este milipsitor    Foto: Pexels, Mary Nikita
Căscatul este milipsitor Foto: Pexels, Mary Nikita

Căscatul ar putea fi contagios, spun experții. Iată cum explică ei acest fenomen.

Căscatul este unul dintre acele reflexe misterioase despre care toată lumea se întreabă, inclusiv oamenii de știință: de ce o facem? Și este într-adevăr contagios?

Oamenii de știință încă nu sunt foarte siguri de ce oamenii căscă - majoritatea sunt de acord că căscatul este o combinație de lucruri. Cu toate acestea, există o teorie, spun cercetătorii, care poate fi unul dintre cei mai mari factori care contribuie la căscat.

De ce căscăm?

Aproape toate vertebratele căscă, de la oameni și maimuțe, la păsări și reptile. Cea mai îndelungată teorie a fost că căscatul era o funcție care ne ajuta să ne trezim când suntem obosiți. Deschizi gura, atragi un volum mare de aer bogat în oxigen, oxigenul se duce la creierul tău și apoi te simți puțin mai treaz. Cu toate acestea, s-a dovedit că această teorie este neadevărată. Chiar și fetușii căscă în uter, unde nu pot extrage oxigen.

Cea mai actuală idee despre știința din spatele căscatului este că o facem pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului, în mod specific, a temperaturii creierului. Începe cu substanțe chimice din hipotalamus, care este partea creierului responsabilă de toate funcțiile noastre fiziologice, cum ar fi sete, foame, somn, dispoziție și eliberarea de hormoni în corp. Această zonă a creierului găzduiește glanda pituitară. Și este responsabilă pentru inducerea căscatului. Substanțe chimice precum dopamina și oxitocina sunt eliberate și apoi caști instinctiv. Dacă vă opuneți dorinței de a căsca, atunci rămâneți cu un sentiment nesatisfăcut - deși oamenii de știință nu sunt prea siguri de ce se întâmplă acest lucru.

Dar căscatul este contagios?

Cu siguranță ați auzit sau ați experimentat: suteți într-o întâlnire,  începeți să căscati și apoi toată lumea începe să căște. Chiar și sunetul unui căscat fals provoacă reacția în lanț. Există multe dovezi că căscatul este, de fapt, contagios. De ce? Din nou, oamenii de știință nu sunt încă gata să spună cu certitudine, dar s-au făcut multe cercetări și concluziile sunt surprinzătoare.

În timp ce temperatura pare să aibă un efect asupra căscatului, cercetătorii recunosc că temperatura singură nu este probabil singurul factor care contribuie la motivele pentru care căscăm. Căscatul pare, de asemenea, un comportament social, cel puțin jumătate dintre oameni căscând când văd că altcineva o face. Acest număr este mai mare în rândul tinerilor. Căscatul „contagios” se întâmplă aproximativ 60% din timp în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani și 82% din timp în rândul persoanelor sub 25 de ani.

Deci căscatul este cu adevărat „contagios”, deși cercetătorii încă nu știe de ce, mai exact. Este probabil o combinație de factori. O teorie afirmă că căscatul poate fi un tip de comunicare, un mecanism de legătură - sau chiar o modalitate de a-ți avertiza semenii de condiții în schimbare sau de pericole potențiale.

O altă teorie interesantă sugerează că căscatul contagios are legătură cu empatia. Mai multe studii au analizat acest lucru și s-a constatat că la copiii cu vârsta sub patru ani, căscatul nu este, de obicei, contagios. Căscatul contagios este, de asemenea, mai puțin probabil să se întâmple în rândul persoanelor cu autism, schizofrenie, psihopatie și alte afecțiuni care afectează empatia.

Într-un nou studiu, căscatul pare a fi contagios între câini și oameni!

Diverse studii au descoperit că, în mod interesant, căscatul este mai susceptibil de a fi contagios în rândul prietenilor și persoanelor care se preocupă unul de celălalt, iar ratele de căscat contagios par să scadă atunci când oamenii sunt printre străini. Dacă se întâmplă să vezi căscând pe cineva pe care nu-l cunoști sau nu îți place, este foarte probabil să nu simți nevoia de a căsca împreună cu el.

Căscăm chiar acum?

Se pare că oamenii nu doar căscă când văd ceilalți o fac, ci și căscă adesea când văd fotografii ale acestui comportament și chiar când citesc despre aasta, ca în acest articol!

Deci nu este nevoie să oprești căscatul, deoarece nu înseamnă neapărat că ești obosit. În schimb, probabil înseamnă că ești pur și simplu simpatizant cu cei care cască în jurul vostru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel