Castanul sălbatic, benefic pentru sănătatea vasculară. Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticanceroase. Fecioru: Ajută la refacerea vaselor de sânge după AVC

Sonia Baciu |
Data publicării:
castanul salbatic. FOTO: Freepik @annanelidova
castanul salbatic. FOTO: Freepik @annanelidova

Extractul de castan sălbatic are efecte benefice pentru sănătatea vaselor de sânge. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit un nou remediu naturist, ușor de realizat, cu beneficii importante pentru sistemul vascular, dar și pentru reducerea inflamațiilor.

”Strângem florile, le uscăm, și coaja de pe castan. Le lăsăm să se usuce și le punem într-un borcan. La 10 grame de plantă uscată se pun 40 grame de alcool. Lăsăm să stea la întuneric 10 zile și apoi îl punem într-o sticluță închisă la culoare și se bea câte o linguriță mică, 10 picături, într-un pahar de apă. De trei ori, înainte de masă, cu un sfert de oră”, a explicat Lidia Fecioru, la Antena 3 CNN.

Potrivit bioenergoterapeutului, această tinctură se poate consuma pe o perioadă mai lungă de timp, deoarece ”ajută la refacerea vaselor de sânge după un accident vascular”, care este a doua cauză de deces la nivel mondial, după boala cardiacă ischemică, conform datelor OMS.

Vezi și: Cancerul de pancreas: fumatul, principalul factor de risc. Care sunt simptomele bolii. Marțian: Sperie în general pacienții

Castanul sălbătic, alte beneficii

Extractul de castan sălbatic este un supliment alimentar popular, utilizat în mod obișnuit pentru a îmbunătăți sănătatea venelor și pentru a reduce inflamațiile.

Două dintre componentele active ale extractului de castan sălbatic sunt esculozida și escina.

Esculozida crește rezistența vasculară și scade permeabilitatea peretelului capilar, având și proprietatea de a absorbii radiațiile UVB răspunzătoare de apariția eritemelor și astfel intrând în compoziția produselor de protecție solară.

Escina are proprietăți antiinflamatoare, antiedematoase și antiexsudative. De asemenea, crește tonusul vascular, crește rezistența peretelui capilar și scade permeabilitatea capilarelor, se arată în lucrarea Plante medicinale de la A la Z.

Poate ameliora simptomele de insuficiență venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică este o condiție de sănătate caracterizată printr-un flux deficitar la nivelul venelor picioarelor.

Simptomele pot include:

- edem, sau umflarea picioarelor

- dureri de picioare sau crampe

- mâncărimi la nivelul picioarelor

- vene varicoase sau vene mărite și răsucite care apar de obicei la nivelul picioarelor

- ulcere la nivelul picioarelor

- slăbiciune la nivelul picioarelor.

Un tratament obișnuit este terapia de compresie sau ciorapii, care pot crește fluxul sanguin către picioare.

Escina din extractul de castan sălbatic are multiple proprietăți medicinale care l-ar putea face util pentru tratarea insuficienței venoase cronice.

Într-o revizie a 19 studii, în 9 dintre acestea s-a constatat că administrarea unei doze zilnice de 600 mg de extract de castan sălbatic, care conțineau 50 de mg de escină, pe o perioadă de două luni a redus simptomele insuficienței venoase cronice, inclusiv durerea de picioare, umflăturile și mâncărimile de la nivelul acestora.

În fapt, un studiu a notat că extractul de castan sălbatic are aceeași eficiență ca și terapia de compresie în ceea ce privește reducerea umflării și a volumului picioarelor, arată Healthline.

Vezi și: Laptele, alimentul complex care conține și postbiotice. Mihaela Bilic: Un aliment viu. Are efecte miraculoase

Poate trata venele varicoase

Venele varicoase sunt vene umflate, bombate, care apar de obicei la nivelul picioarelor și pot fi cauzate de insuficiența venoasă cronică.

Extractul castan sălbatic poate îmbunătăți tonusul venos prin îmbunătățirea fluxului sanguin în picioare.

În plus, poate ajuta la diminuarea umflăturii și a durerii picioarelor asociate cu venele varicoase.

Are proprietăți antiinflamatorii puternice

Inflamația poate provoca acumularea excesivă de lichid în țesuturile tale, ceea ce poate duce la retenție de lichide și umflături.

Escina este o componentă din extractul de castan sălbatic cu proprietăți antiinflamatorii.

S-a constatat că reduce inflamația legată de leziuni, insuficiență venoasă și umflături.

Poate ameliora hemoroizii

Hemoroizii sunt o afecțiune frecventă caracterizată de vene umflate în jurul anusului și rectului.

Simptomele sunt inconfortabile și pot include mâncărime, iritație, durere și sângerare rectală.

Proprietățile antiinflamatorii ale extractului de castan sălbatic pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor prin reducerea inflamației și a umflăturii în venele afectate.

Are proprietăți antioxidante

Extractul de castan sălbatic conține antioxidanți puternici, acei compuși care pot ajuta la prevenirea deteriorării produse de radicalii liberi.

Prea mulți radicali liberi pot duce la apariția inflamațiilor, dar și la boli cronice precum cancerul.

Extractul de castan sălbatic este bogat în compuși flavonoizi, inclusiv quercetină și kaempferol, care au proprietăți antioxidante puternice.

Efect anticancerigen

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii puternice, studiile în eprubetă indică, de asemenea, că escina are efecte anticancerigene.

Aceste studii au constatat că escina ar putea reduce semnificativ creșterea celulelor tumorale în anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, leucemia și mielomul multiplu.

În plus, studiile în eprubetă au observat că escina poate provoca moartea celulelor canceroase, cum ar fi cancerul pancreatic și cancerul pulmonar.

Poate ajuta la infertilitatea masculină

Una dintre cauzele infertilității masculine este varicocelul sau umflarea venelor din apropierea testiculelor.

Proprietățile antiinflamatorii și antiinflamatoare ale escinei pot face din aceasta un tratament eficient pentru infertilitatea legată de varicocel.

Vezi și: Baia fierbinte, tratament pentru bolile metabolice. Printre altele este benefică pentru arderea caloriilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel